Gazete Vatan Logo

Ortaçağ işlemesi krize yol açtı

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un, Ortaçağ’dan kalma ‘Bayeux İşlemesi’ni İngilizlere ödünç verme kararı Manş Denizi’nin iki yakasında krize neden oldu

Ortaçağ işlemesi krize yol açtı

Fransa ve İngiltere liderleri arasında geçtiğimiz günlerde gerçekleşen ‘işleme diplomasisi’ iki ülke kamuoyunda beklenmedik bir tepkiye yol açtı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, kaçak göçle mücadeleye destek için Londra’nın yapacağı 44.5 milyon Sterlin’lik yardıma karşılık ‘iyi niyet göstergesi’ olarak, 11’inci yüzyıldan kalma ‘Bayeux İşlemesi’ni İngiltere’ye ödünç verme kararı almıştı. İngiltere Başbakanı Theresa May de, Macron’un bu adımını İngiltere-Fransa ilişkileri açısından atılan adımların en önemlilerinden birisi olarak nitelendirmişti. Ancak Ortaçağ Avrupası’nda üretilmiş en önemli sanat eserlerinden birisi olan işlemenin yer değiştirecek olması, hem Fransız hem de İngiliz kamuoyunda tepkiyle karşılandı. İngiliz gazeteleri, May’in vergi mükelleflerinin cebine getirdiği milyonlarca Sterlinlik güvenlik harcaması karşılığında bir ‘halı’ aldığı yorumunda bulunurken, işlemeyi 950 yıldır ellerinde bulunduran Fransızlar, eserin İngiltere’ye gönderilmesine karşı çıktı.

‘Göndermeyiz’

Haberin Devamı

İşlemenin sergilendiği Bayeux Kasabası’nın Belediye Başkanı Patrick Gomont, İngiliz yetkililerin eserin restorasyonuna destek vermeleri gerektiğini, aksi halde Bayeux İşlemesi’ni müzeden çıkartmayacaklarını söyledi. Haberin duyulmasının ardından yerel bir internet sitesi tarafından gerçekleştirilen ankete katılan Fransızların yüzde 85’i de işlemenin İngiltere’ye gönderilmesine karşı olduklarını belirtti. Paris yönetimiyle Bayeux Belediyesi ve Normandiya yerel yönetimi arasında geçen yıl imzalanan anlaşma, işlemenin korunma, restorasyon ve sergileme hakkını tamamen yerel yetkililere bırakıyor.

İngiliz tarihini anlatıyor

Fransızca adı ‘Tapisserie de Bayeux’ olan ‘Bayeux İşlemesi’, 1066 yılında gerçekleşen Hastings Muharebesi sonucu Normanlar tarafından ele geçirilen İngiltere’nin tarihini Norman bakış açısıyla anlatan bir kilim. Yünlü keten kumaş üzerine arka dikiş tekniğiyle işlenen duvar kiliminin 11’inci yüzyılda tamamlandığı düşünülüyor. 70 metre uzunluğunda ve 50 santimetre genişliğinde olan işlemenin toplam ağırlığı 45 kiloyu buluyor.

Haberin Devamı