Gazete Vatan Logo

Orta Doğu’nun kâbus virüsü MERS çıktı!

Suudi Arabistan’dan Türkiye’ye giriş yapan 66 yaşındaki kadın hasta Haydarpaşa Numune Hastanesi Enfeksiyon Servisi’nde tedavi görüyor. Yapılan tetkiklerde MERS virüsü tanısı koyuldu.

Orta Doğu’nun kâbus virüsü MERS çıktı!

Sağlık Bakanlığından, Haydarpaşa Numune Hastanesi Enfeksiyon Servisine sevk edilerek müşahede altına alınan hastaya tetkikler sonucu, MERS-CoV ön tanısı konulduğu bildirildi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “İki gün önce Suudi Arabistan’dan yurda giriş yaptığı bilinen 66 yaşındaki kadın hasta, bugün sabah Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi’ne 112 ambulansı ile getirilmiştir. Hasta bu hastaneden ilgili referans hastane olan Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Servisi’ne sevk edilerek müşahede altına alınmıştır.

Acil servis kapanmadı

Yapılan tetkikler sonucu hastaya, MERS-CoV ön tanısı konulmuştur. Hastadan alınan örnekler ileri tetkik için Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarı’na gönderilmiştir. Yukarıda adı geçen her iki hastanede de Acil Servis faaliyetlerine devam etmekte olup, servislerin kapanması söz konusu değildir.”

Deveden bulaşıyor alkolle ölüyor..

İlk kez Eylül 2013’te Suudi Arabistan’da görülen “MERS-Cov virüsü” bugüne kadar 100 kişinin ölümüne neden oldu. Virüsün en çok Körfez ülkelerinden özellikle Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde görüldüğünü söyleyen Akçay, “Virüsten korunmak için genel el hijyenine dikkat edin. Sık değiştirmek suretiyle cerrahi maske kullanabilirsiniz. MERS-Cov virüsü alkole karşı çok duyarlıdır. Fakat Hacca ve Umreye giden vatandaşlarımız alkol yerine muadili bir madde içeren her hangi bir el dezenfekteni ile ellerini sık sık dezanfekte etmeliler. Mümkün olduğunca insanlarla yakın temastan kaçının. Umre’ye ya da hacca gidildiği zaman turlar sizi gezdiriyor ve deve sütü ikram ediyorlar. Pişirilmemiş, çiğ sütten kaçının. Bu virüsün özellikle develerden insanlara bulaştığıyla ilgili bir takım veriler var.”

Haberin Devamı