Gazete Vatan Logo

Orman yapmak için orman katliamı!

Beykoz’da ‘Elmalı Kent Ormanı’ projesi için ağaç kesimine başlandı. Kesim yapılan alan Anadolu yakasının önemli su havzasında yer alıyor.

Orman yapmak için orman katliamı!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından uygulanacak “Elmalı Kent Ormanı 7 Bölge-7 Park” projesiyle, İstanbul’un içme suyu kaynaklarından Beykoz’daki Elmalı Barajı yakınlarında bulunan 8 milyon metrekarelik ormanlık alanda, ‘dünyanın en büyük kent ormanı’ yapılıyor. Projeye göre, TEM otoyolu kenarında kalan ormanlık arazide yürüyüş ve bisiklet parkurları, paintball ve spor alanlarının yanı sıra yenilebilir bitkiler caddesi, kuş dünyası, lale bahçeleri yer alacak. 7 adet köprünün inşa edileceği baraj gölü etrafında ise piknik alanları yer alacak. Proje alanına giriş için 7 ayrı kapının inşa edileceği proje kapsamında, TEM otoyolu ile baraj gölü arasında kalan ormanlık alan “yabani hayat için tahsis edildiği” belirtiliyor.

‘Orman için kesilir mi?’

Konuyu İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’ne taşıyan CHP İBB Meclis üyesi Hakkı Sağlam, Elmalı Baraj Gölü su toplama havzasındaki ağaç kesimlerine ilişkin soru önergesi verdi. Su toplama Havzası içinde “Kent Ormanı” adı altında ağaç kesildiğini ve yapılaşma olduğunu iddia eden Sağlam, aynı bölgede bulunan Kuzey Marmara Otoyolu TEM Otoyolu Bağlantısı nedeniyle de çok sayıda ağacın kesildiğinin altını çizdi. İBB ve İSKİ Genel Müdürlüğü’nün ağaç kesimine ilişkin izin ve görüşlerini soran Sağlam, önergesinde “Bölgenin son yeşil alanı olan ve aynı zamanda su toplama havzasında yer alan orman içinde bu kadar ağaç kesilmesinin gerekçesi nedir” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

Villakondular için ilk adım

Ağaç kesimi yapılan alanının Ümraniye, Çekmeköy ve Beykoz’u besleyen son ormanlar olduğunun altını çizen İBB Meclis Üyesi Hakkı Sağlam, “Bu kadar geniş orman alanının kesilmesi ve günübirlik tesis adı altında yapılaşmaya açılacağını düşünüyoruz. Burada villakondular yapılarak uzun zaman içerisinde de mülkiyet elde edilmeye çalışılıyor” dedi.