Gazete Vatan Logo

Orman yangınlarıyla ilgili son dakika açıklaması! Yeniden alevlendi, yerleşim bölgesine giriş yaptı

Son dakika haberi... Türkiye günlerdir orman yangınlarıyla mücadele ediyor. Kritik uyarılar art arda geliyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise yangınlardaki son durumu açıkladı. Çok dikkatli olunmalı, nem oranı yüzde 10’a düşüyor. Söndürme çalışmaları için tüm ekipler sahada ve son teknoloji kullanılıyor. Son üç dört günde çok fazla yangın çıktığını belirten Pakdemirli, "107 tane orman yangını çıktı, bunun 98'i kontrol altında 9'u devam ediyor" dedi. Devam eden söndürme çalışmalarına ilişkin flaş bir açıklama daha yapan Pakdemirli, Kemer ilçesi Kuzdere mevkiinde çıkan yangının kontrol altına alındığını söyledi. Öte yandan Bakan Pakdemirli’nin Bodrum'da çıkan yangının kontrol altına alındığını duyurmasının ardından bölgedeki rüzgarın etkisiyle yeniden alevlenen yangın, Mazıköy mahallesine alevler giriş yaptı. Bölgede büyük panik yaşanıyor. Tahliye başladı.

Orman yangınlarıyla ilgili son dakika açıklaması! Yeniden alevlendi, yerleşim bölgesine giriş yaptı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Muğla'nın Marmaris ilçesindeki yangına 3 uçak, 9 helikopter, 146 arazöz, 20 su tankeri, 8 dozer ve 529 personelle müdahale ettiklerini belirterek, giden bir fidan karşılığında bin fidan dikeceklerini bildirdi.

Pakdemirli, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Muğla ve Marmaris'teki tüm yangınları inceleme, bunlar üzerinden konuşma hem de yangın sonrasında başta AFAD olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yapacağı iş ve işlemleri konuşma fırsatının olduğunu dile getirdi.

MANAVGAT'TA ÖLÜ SAYISI 7'YE ÇIKTI
Antalya'nın Manavgat ilçesinde 5 gündür süren orman yangınında Kalemler Mahallesi'nde bir çift evinde ölü bulundu. Fahri Yiğitokur ve eşi Alman asıllı Andrea Hartmann Yiğitokur'un ağır hasar gören evlerinde cansız bedenlerine ulaşıldı.
Manavgat yangını başladığından bu yana Hasan Ali Yüksel (82) Akseki'ye bağlı Kepezbeleni Mahallesi'ndeki evinde, Osman (55) ve Şehri Kardaş (50) çifti Değirmenli Mahallesi Delioğlan mevkiindeki evlerinde yaşamını yanarak ölmüştü. Orman işçileri Erdal Tokla ve Yaşar Cinbaş, Gebece mahallesi Güğlen dağı Beloluk mevkiinde yangına müdahalede bulunurkan devrilen arazözde yanarak can vermişti.
BAKAN KOCA SON DURUMU AÇIKLADI
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Manavgat’taki yangında, ikisi yeni toplam 7 can kaybı olduğunu duyurarak, “Yangından etkilenen 507 kişiden 497’si tedavileri tamamlanarak taburcu edildi. 10 kişinin tedavisi sürüyor. 34 adet 112 ambulansı, 15 UMKE ekibi, 1 mobil komuta aracı, 183 sağlık personeliyle olay yerindeyiz” dedi.

Haberin Devamı

“MÜDAHALE DEVAM EDİYOR”

Marmaris'teki yangına müdahalenin devam ettiğini anlatan Pakdemirli, "Marmaris'teki yangına 3 uçak, 9 helikopter, 146 arazöz, 20 su tankeri, 8 dozer ve 529 personelle müdahale ediyoruz. Aktif sahada tüm teknolojiyi kullanan bir kurumuz. Tahmin ediyorum kamuda bizim kadar başka teknolojiyi kullanan kurum da yoktur" diye konuştu.

Haberin Devamı

“NEM ORANI DÜŞÜYOR”

Hava sıcaklıklarına da değinen Pakdemirli, "Yarın (1 Ağustos Pazar) saat 12.00'den itibaren nem yüzde 10'a düşüyor. Çok daha dikkatli olmamız lazım" dedi.

Teşkilatın moralinin önemine işaret eden Pakdemirli, "Sivil ve orman teşkilatından şehitlerin olduğu bir dönemde teşkilatımızın moralini bozmaya hiç kimsenin hakkı yoktur diye düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Teçhizat alışverişine değinen Pakdemirli, "Ülkeler arasında yangınla ilgili araç alışverişi yapılması son derece doğal bir şeydir. Tüm komşularımızla Yunanistan dahil olmak üzere yangınlarda elimizde bulunan ve ihtiyaç fazlası olan tüm hava, gerekiyorsa yer araçlarımızı da her zaman teklif ediyoruz" ifadesini kullandı.

“BİR FİDANA KARŞILIK BİN FİDAN DİKİLECEK”

Teşkilat olarak her zaman fidan dikimine önem verdiklerine dikkati çeken Pakdemirli, "5,5 milyar fidan dikmiş bir teşkilatın başı olarak ilk yağmurlarla bir giden fidan karşılığında bin fidan dikeceğiz" diye konuştu.

Haberin Devamı

“MİADI DOLMUŞ UÇAKLARI KULLANMA LÜKSÜMÜZ YOK”

THK'nin uçaklarına ilişkin soruya Pakdemirli, "Artık eskimiş, miadı dolmuş herhangi bir uçağı kullanma lüksümüz yok. Bir ağaca paha biçemeyiz" karşılığını verdi.

Pakdemirli, son üç dört günde çok fazla yangın çıktığını belirterek, "107 tane orman yangını çıktı, bunun 98'i kontrol altında 9'u devam ediyor" ifadesini kullandı.

Her yıl ortalama 2 bin 500 ila 30 bin yangın çıktığını ve bunun 5 ila 10 tanesinin çok büyük olduğunu aktaran Pakdemirli, geçen yıl da 8 büyük yangın meydana geldiğini ve 6'sının farklı günlerde gerçekleştiğini belirtti.

Hava şartlarının olumsuz gitmesi nedeniyle bu yıl 10 büyük yangını 3-4 gündür bulundukları noktalardan sahada koordine etmeye gayret gösterdiklerini anlatan Pakdemirli, teşkilatlarının hem alet ve ekipman, hem de en çok personele sahip olduğunu kaydetti.

“ANTALYA’DA CİDDİ DURUM DEVAM EDİYOR”

Antalya'nın Manavgat, Gündoğmuş ve Gazipaşa ilçelerindeki yangınların hala devam ettiğini aktaran Pakdemirli, "Yangınlarla alakalı ciddi durum devam ediyor. Mersin'in Aydıncık ilçesindeki yangını kontrol altına aldık. Çapı çok büyük bir yangın, çok tehlikeli bir yangındı. Bunu tamamıyla kontrol altına aldık. Silifke'de bir yangın var, buradaki de iyiye doğru gidiyor. Adana'daki tüm yangınlar kontrol altına alındı." dedi.

Haberin Devamı

Muğla'da da Marmaris, Köyceğiz, Bodrum ve Milas'ta 4 yangın olduğunun bilgisini veren Pakdemirli, ihtiyaca göre yurt içinden ve yurt dışından gelen araçları koordine ederek yangınları en kısa zamanda kontrol altına alacaklarını kaydetti.

BODRUM'DAKİ YANGINDA SON DURUM
Öte yandan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Bodrum'da çıkan yangının kontrol altına alındığını duyurmuştu.
Bakan Pakdemirli'nin açıklamasından sonra ise Muğla'nın Milas ilçesinin kırsal Beyciler Mahallesi'ndeki kızılçam ağaçlarıyla çevrili ormanlık alanda yangın çıktı. Alevler kısa sürede geniş bir alana yayılıp Bodrum'a ulaştı.
Bodrum'un Mazı ve Gökpınar mahalleri boşaltıldı. Ekipler müdahale ederek alevlerin bu iki mahalleye gelmesinin önünü kesti. Havanın kararmasıyla helikopter çalışmazken alevler Çökertme ve Ören mahalleri yönüne ilerlemeye başladı. Ekipler, bu iki mahallede yoğunlaşırken, ters esen rüzgar nedeniyle yönü değişen alevler Mazı Mahallesi'ne yöneldi. Mahallenin Aşağı Mazı kesimine giden tüm yollar alevler nedeniyle kapandı. Alevler, buradaki evlerin etrafını sarıp bahçelerine kadar girdi.
Ekipler, alevlerin diğer evlere de sıçramaması için yoğun çaba sarf ederken, bölgede mahsur kalan 50 kadar köylü, mahalle meydanında toplanıp, endişe içinde söndürme çalışmalarını izledi.
'GELİNLİĞİM YANACAK' DEYİP, GÖZYAŞI DÖKTÜ
Alevler evini tehdit eden köylülerden 3 yıllık evli olduğu öğrenilen Merve Kuşlar, "Gelinliğim içerde. Gelinliğim yanacak" diyerek, gözyaşı döktü. Kuşlar'ı komşuları teselli etmeye çalıştı.
SIRTKÖY'E HAVADAN MÜDAHALE
Manavgat'a bağlı Sırtköy Mahallesi dün akşamdan bu yana alevlerin etkisi altındaydı. Alevler bugün öğle saatlerinde yerleşim yerlerine çok yakın noktada yeniden büyüdü. Bölgeye karadan müdahale güç olduğu için yalnızca helikopterlerle müdahale edilebiliyor. Yerleşim yerlerine çok yakın olduğu belirtilen yangında, zaman zaman yüksekliği 20 metreyi bulan alevler oluştu. Yangın, Sırtköy Mahallesi'ni kuzey tarafından tamamen sardı. Mahalleye halen ara yoluyla bağlantı sağlanamazken, itfaiye ekipleri alevlerin yanmayan ormanlık alanlara sıçramaması için mücadele ediyor.
MSB: İHTİYAÇ HALİNDE GEMİLER DEVREYE GİRECEK
Milli Savunma Bakanlığı, “Marmaris’te devam eden orman yangını dolayısıyla Turunç Mahallesinde yaşayan vatandaşlarımızın denizden tahliye edilmesine destek olmak üzere Aksaz Deniz Üs Komutanlığımızdaki iki çıkarma gemimiz bölgeye sevk edildi. Gemilerimiz ihtiyaç halinde tahliyeye destek sağlayacak” dedi.
ŞARKICI GÜNEY, YANGIN ALANINDA
Şarkıcı Yusuf Güney de itfaiye ekipleriyle birlikte mahalledeki yangın söndürme çalışmalarına destek veriyor. Elinde ilaçlar ve su şişeleriyle koşturan Güney, "Yangının dün mahalleye geleceği belliydi. Bütün vatandaşları tek tek uyardık ama kimse bizi dinlemedi. Onları da anlıyorum. Her birinin evi, eşyası kıymetli, ancak yangının şakası yok. Bir kısmı tahliye edildi, ancak büyük kısmı tahliye edilememişti. Sırtköy Mahallesi şu an tamamen yandı. İnsanlar bizi dinlemiyor, umarım yaşamını yitiren yoktur" diye konuştu.
MAHALLENİN YANAN İÇME SUYU HATTI İÇİN BAKAN KURUM'DAN TALİMAT
Manavgat'ta 5 gündür devam eden yangın nedeniyle onlarca mahalle ve ormanlık alan zarar gördü. Zarar gören köylerde hasar tespit çalışmaları devam ederken, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve beraberindeki heyet zarar gören Demirciler, Güzelyalı, Saraçlı, Belen Obası, Aksaz ve Karaöz mahallerine ziyarette bulundu. Yangında evleri ve tarım alanları zarar gören vatandaşları ziyaret eden Bakan Kurum, muhtarlardan da mahalleleri hakkında bilgi aldı.
Bakan Kurum'un, Güzelyalı Mahallesi'ni ziyaret ettiği sırada mahalle muhtarı Hasan Sevinç, yangında zarar gören içme suyu hatlarının tadilatının yapılmasını istedi. Bakan Kurum, muhtarın talebi üzerine yanındaki İller Bankası yetkililerine, Antalya Su ve Atıksu İdaresi Genel MüdürÜ (ASAT),İbrahim Kurt'u arattı. Bakan Kurum, telefon görüşmesinde Kurt'a, "Bu mahallelerin su problemleri var. 5-6 milyon liralık bir iş. Biz bunu size kredilendirelim uygun şartlarda, hemen çıkalım bu işi. İller Bankası'na ben talimatı veriyorum. Beraber burayı yapıyoruz. Vatandaşın su sorunu kalmasın. Hızlı ihale edilsin burası" dedi. Kurt ise Bakan Kurum'a su sorununun çözüleceğini söyledi. Kurum, görüşmenin ardından ziyaretlerine devam etmek üzere Güzelyalı Mahalle'sinden Saraçlı Mahallesi'ne doğru hareket etti.
YARDIM GÖTÜRMEK İSTERKEN FENALAŞIP ÖLDÜ
Manavgat merkezinde reklam ve tabelacılıkla uğraşan Yusuf Demirli, orman yangını dolayısıyla afet bölgesi ilan edilen noktalara kendi imkanlarıyla yardım götürmek amacıyla harekete geçti. Bölgede yangından etkilenenlere gönderilen yardımların dağıtılmasına destek veren Yusuf Demirli, dün akşam saatlerinde yine bir afet bölgesine yardım götürmek isterken, fenalaştı. Hastaneye götürülen Yusuf Demirli'nin kalp krizi geçirdiği belirlendi. Yusuf Demirli tüm müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Yusuf Demirli'nin cenazesinin bugün Boztepe mezarlığında toprağa verildiği öğrenildi.
CNN TÜRK muhabiri Tugay Saday, canlı yayında şu bilgileri paylaştı:
"Maalesef alevlerin köye giriş yaptığını söyleyebiliriz. İtfaiye ekipleri, ekip arkadaşlarının sağlıklı şekilde dönüş yapması için de çalışma yapıyor. Evlerin kapısına da alevler dayanmış durumda. Yangının daha fazla köyün içine gelmemesi için çalışma yapıyorlar. Ev sahipleri ellerinde kazma kürek tırmıklarla yangını söndürmeye çalışıyor.
Mazıköyü’nden sahil kısmına inen yoldayız. Sahil kısmından da bir müdahale yapılıyor. Köy içinden müdahale yapılıyor. Köyde elektrikler gitmişti. Zaman zaman su tanker sıkıntısı da yaşanıyor. Ekipler alevlerin köyün içine gelmemesi için uğraşıyor. Bir ev de alevlere teslim olmuş durumda. Maalesef rüzgar nedeniyle köyün içine doğru giriş yapıyor alevler. Pansiyon ve işletmeler de tahliye edilmişti. Bulunduğumuz yerde köyün içine daha fazla yangının sirayet etmemesi için burada can siperhane çalışılıyor.
Sadece burada yangın yok. Bodrum Milas’tan köy içine gelen alanda da büyük bir yangın var. Ekipler o bölgeye odaklanmıştı. Orası alevlere teslim olsa dışarıdan ekiplerin buraya gelmesi de zorlaşacaktı. Oradaki yangın kontrol altına alındıktan sonra ekipler gelebildi. Polis TOMA'sı da az önce geldi.
Köyün tepede olduğunu söylemiştik. Yangın köye doğru tırmanıyor o tepeden. Buradaki vatandaşlar da kaçmaya başladılar. Rüzgarın da etkisiyle köyün içine doğru alevler girmeye başladı. Yangın tepeyi tırmanıyor adeta. Kozalaklardan çıkan küller de insanların üzerine düşüyor. Biz de o sıcaklığı hissettik. Adeta yüzümüze vuruyor.
Maalesef burada bir alev cephesi kuruldu. Vatandaş ve ekipler müdahale yapıyorlar. 3 evin de alev çemberi içinde kaldığını söyleyebiliriz."
BAKAN KURUM: HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Orman yangınlarındaki son duruma ilişkin açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, şu ifadeleri kullandı:
“Yangınla mücadelemizin 5'inci gününde devletimizin tüm imkânları, sahadaki ekip ve teçhizatımızla hasar tespit çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. Seferberlik anlayışı içinde, bir ve beraber hareket ederek vatandaşlarımızın yanındayız. Antalya, Mersin, Osmaniye, Adana, Muğla ve Kilis'te sahadaki 257 kişilik ekibimiz ve mobil laboratuvarlarımızla, teknolojinin tüm imkanlarıyla hasar tespit çalışmalarımıza hızlı bir şekilde devam ediyoruz.”
KEMER'DEKİ YANGIN KONTROL ALTINDA
Bakan Pakdemirli’den yangınla ilgili flaş bir açıklama geldi. Pakdemirli, “Antalya ili Kemer ilçesi Kuzdere mevkiinde 13:05 saatinde çıkan orman yangınına 13:10 itibarı ile ilk müdahale yapılmış, yangın 13:30 itibarı ile kontrol altına alındı” dedi.