Gazete Vatan Logo

Orient Express en iyi gar restoranı seçildi

Orient Express en iyi gar restoranı seçildi

19'uncu yüzyılın mirasını günümüze taşıyan ortamında lezzetli yemekleri tadarken bir yandan da nostaljik fotoğraflar eşliğinde geçmişe yolculuk yapabileceğiniz bir mekan: Orient Express.

Edip Cansever, Oğuz Atay, Sefa Önal, Afif Yesari, Fethi Naci ve daha niceleri... Türkiye'yi entelektüel anlamda derinden etkileyen, günümüzde halen etkisini yitirmeyen isimlerin müdavimi olduğu, en şaşaalı dönemlerini 1950'li, 1960'larda yaşayan Orient Express dünyanın en iyi gar restoranları arasında gösterildi. Yıllardan beri heyecanında hiçbir azalma olmayan mekanın işletmecisi 67 yaşındaki Alaattin Seyhan, "Ülkemizin tarihini, dünyayla olan etkileşimini, yemek kültürünü yansıtan, kısacası çok zengin bir kapsamı olan mekanı işletmek bizim adımıza gurur verici. Cafe de Flore Paris için ne anlama geliyorsa ülkemiz için de Orient Express onu ifade eder" diyor.

Açılışı 1890 yılında yapılan Sirkeci Garı, 1883 ile 1977 yılları arasında Paris İstanbul arasında sefer yapan trenin son durağıydı. İşte bu tarihi gar içerisinde hizmet veren, geçmişte Bab-ı Ali'nin 'ağır topları'nı ağırlayan Orient Express Restoranı yıllara meydan okuyarak varlığını sürdürüyor. 1995'ten beri Alaattin Seyhan tarafından işletilen Orient Express, otantik Türk mutfağı yemekleri, yüksek tavanı, dairesel pencereleri, duvarlarında asılı olan siyah beyaz Agathe Christie fotoğrafları, eski filmlere ait nostaljik posterleriyle misafirlerini geçmişe götürüyor.

Haberin Devamı

Gününüzü ayırıp keyifli bir Tarihi Yarımada gezintisinden sonra restorana gelip soluklanabilirsiniz. İçeride dünyanın farklı noktalarından gelen turistleri görürseniz şaşırmayın. İsterseniz yalnızca kahve keyfi için de oturabileceğiniz mekanda şefin hamarat elleriyle hazırladığı yemeğinize, sıcak başlangıçlar arasında yer alan mantar fırınla ideal bir giriş yapabilirsiniz. Eğer et tüketmekten hoşlanıyorsanız ana yemekler konusunda şanslısınız; beğendili kebap, hindi ve kuzu şiş ve soya soslu piliç sizi tatmin edecek lezzetler olacak. Ayrıca yemeğinizin yanında, sohbetinizi daha da koyulaştırmak için damak tadınıza göre dilerseniz rakı, dilerseniz de şarap söyleyebilirsiniz. Yemekler bitti, içecekler içildi, sıra geldi 'tatlı' bir kapanışa. Müşterilerin çoğunun tercih ettiği revani ve krem karameli gönül rahatlığıyla önermek mümkün. Orient Express, orta seviyede kabul edilebilecek fiyatıyla hem cazip, hem de yarattığı atmosferiyle müze havasını soluyabileceğiniz bir restoran. Kaçırılan trenlerden, perşembe pazarı esnafının restorana gelip gün sonundaki stresini atmasını anlatırken Seyhan'ın buğulanan gözleri ve sarf ettiği sözler dinleyeni daha da fazla etkiliyor: "Pek kıymeti bilinmese de, dünyadaki önemli otoritelerin yaptığı listeye dahil olmasıyla, en azından daha fazla hak ettiği ilgiyi de görecektir..."

Haberin Devamı

Listede yer alan diğer önemli gar resrotanları

1e Klas, Merkez İstasyonu, Amsterdam
Le Train Blue, Lyon Garı, Paris
Kristal, Jungfraujoch, İsviçre
Midi İstasyonu Restoranı, Brüksel
Järnvägsrestaurangen, Stockholm Östra
Zanetti Eis, Merkez İstasyonu, Berlin
Restaurante La Estacion San Pablo de Buceite, İspanya
To Treno Sto Rouf, Rouf İstasyonu, Athina
VyTA, Termini İstasyonu, Roma

Haberin Devamı