Gazete Vatan Logo

Org. Saygun'dan Zana'ya tepki

"Zana'nın sözleri ciddi ve tehlikeli. Bu beyanlar Iraklı Kürtleri Türkiye'ye müdahale etmeye davet ediyor."

Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, 21 Mart Nevruz bayramında, 'Barzani, Talabani ve Öcalan'ın Kürtlerin liderleri olduğu' yönünde açıklamada bulunan Leyla Zana'nın sözlerine tepki göstererek, ''Bu beyanlar, Iraklı Kürtleri Türkiye'ye müdahale etmeye davet ediyor'' dedi.

Orgeneral Saygun, Washington'da yapılan Amerikan-Türk Konseyi'nin (ATC) yıllık Türk-Amerikan ilişkileri konferansına katıldı.

Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Saygun, Zana'nın sözlerinin hatırlatılması üzerine, "Bu beyanların ne anlama geldiği konusunda savcılarımız herhalde inceleme yapıyor. Çok ciddi ve tehlikeli beyanlar olduğunu düşünüyorum. Herhalde devlet gerekeni yapacaktır" diye konuştu.

Orgeneral Saygun, bu sözlerde Kürt kökenli vatandaşlara yapılan büyük bir haksızlığın da olduğunu belirterek, "Bu beyanlarla bu vatandaşlarımızın hepsi terörist gibi gösterilmek isteniyor. Buna da sanırım tepkiyi bu vatandaşlarımız gösterecektir" dedi.

"Irak PKK'yı terör örgütü ilan etmedi"

Genelkurmay İkinci Başkanı, Irak'ın da PKK'yı resmen terör örgütü ilan etmediğini belirterek, "Yapılan açıklamada, bunun bazı ülkelerce terör örgütü ilan edildiği, Irak'ta teröristlerin barınmasına izin verilmeyeceği söyleniyor. Yani, 'PKK bir terör örgütüdür' demediler. Artı, Barzani'nin söylediklerini biliyorsunuz, 'Kürt devletine herkes alışmalıdır,' vesaire diye" ifadesini kullandı.

Perinçek - Pamuk karşılaştırması

Orgeneral Saygun, Ermeni soykırımı iddialarına da değinerek, iddiaların siyasi nitelik taşıdığını söyledi.

Saygun, "Bir siyasi parti lideri, Ermeni soykırımı iddiasını kabul etmediği için İsviçre'de yargılanıyor. 'Türkler, 1.5 milyon Ermeni ile 30 bin Kürdü öldürdü' dediğinizde ise ödül kazanıyorsunuz. Aradaki fark budur" dedi.

Kerkük sorununa da değinen Saygun, "Kerkük'ün Irak'ın şehri olduğunu tabii ki anlıyoruz. Ama Kerkük, sadece Irak'ın meselesi değildir" diye konuştu.

Türk askerinin KKTC'den çekilmesi yönünde talepler olduğunu da hatırlatan Saygun, "Adil bir çözüm sağlanıncaya dek çekilmeyeceğiz" dedi.

Saygun, ABD'nin savunma işbirliği konusunda Türkiye'yi pazar değil ortak olarak görmesini istedi.

Haberin Devamı