Gazete Vatan Logo

Ordulara hükmeden kadınlar

Almanya, İtalya, İspanya ve Hollanda’nın ardından Fransa’da da savunma bakanlığına bir kadın getirildi. Bu hamleyle AB’nin en güçlü 5 ekonomisinde ülke savunması kadınlara emanet edilmiş oldu. Dünya genelindeki kadın savunma bakanı sayısı ise 16’ya çıktı

Ordulara hükmeden kadınlar

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un geçtiğimiz hafta savunma bakanlığı görevine Florence Parly’i getirmesiyle, Avrupa Birliği’nin (AB) ekonomik olarak en güçlü beş ülkesinde savunma bakanlığı koltukları kadınların egemenliğine girmiş oldu. Almanya’da Ursula von der Leyen, İtalya’da Roberta Pinotti, İspanya’da Maria Dolores de Cospedal ve Hollanda’da Jeanine Hennis-Plasschaert’in ardından, 54 yaşındaki Parly de AB’nin kadın savunma bakanları arasındaki yerini aldı. Air France ve Fransız Ulusal Demiryolu Şirketi (SNCF) gibi devlet kurumlarda üst düzey yöneticilik yapan Parly, 2000-2002 yılları arasında 36 yaşındayken maliye bakanlığı görevini yapmış ve o dönem için kabinenin en genç ismi olmuştu.

Bir dönem televizyon programı yapımcılığı yapan Ine Soreide, 2013’ten bu yana Norveç Savunma Bakanı olarak görev yapıyor.

Askeri tecrübeleri yok

Siyasi analistler, söz konusu savunma bakanlarından hiçbirisinin geçmiş yıllarda askeri bir tecrübesinin olmadığını, ancak bu durumun ülke savunması üzerinde herhangi bir sorun yaratmadığı görüşünde. 2013’ten bu yana Almanya Savunma Bakanı olarak görev yapan von der Leyen, eğitimini tıp üzerine almış bir kadın doğum uzmanı. Pinotti, edebiyat ve tarih mezunu. İspanyol bakan Cospedal, diplomat. Plasschaert ise eğitimini AB ilişkileri üzerine almış bir siyasetçi.

Haberin Devamı

Norveç ilk sırada

1990 yılında Finlandiya Savunma Bakanı olarak göreve getirilen Elizabeth Rehn, AB’nin ‘ilk kadın savunma bakanı’ unvanını almıştı. O tarihten bu yana 18 farklı AB ülkesinde kadın siyasetçiler savunma bakanlığı koltuğuna oturdu. Bugüne kadar en çok kadın savunma bakanının görev yaptığı ülke ise Norveç. Norveç’in şu anki savunma bakanı da bir kadın. 2013’te bu koltuğa oturan Ine Marie Eriksen Soreide, hukuk mezunu bir televizyon programı yapımcısı. İsveç’te de bugüne kadar 3 kez kadınlar savunma bakanlığı koltuğuna oturdu. Dünyanın üst profil ilk kadın savunma bakanı ise Hindistan’ın efsanevi liderlerinden Indira Gandhi.

‘Generaller umursamıyor’

2012’de Hollanda Savunma Bakanı olarak göreve başlayan Plasschaert, “Erkek olup olmamanız önemli değil. Önemli olan görevinizi düzgün yapıyor olmanız. Birlikte çalıştığım hiçbir komutan, kadın olduğumla ilgilenmedi. İlgilenmişse de bunu hiç belli etmedi” diye konuşmuştu.

Haberin Devamı