Gazete Vatan Logo

Ordu'da su alarmı


ORDU'da 3 günden bu yana devam eden sağanak yağmur ardından özel bir firmaya ait maden ocağındaki havuzda meydana gelen çökme sonucu kentin içme suyunun sağlandığı Melet Irmağı'nda kirlenmeye yol açtı. Belediye Başkanı DSP'li Seyit Torun "Irmaktan su alımını kestik. Havuzlarda sadece bir günlük içme suyumuz var. Tahlil sonuçlarını bekliyoruz" dedi.

Kabadüz İlçesi'ne bağlı Akgüney Köyü'nde bulunan bir madencilik firmasına ait bakır-kurşun-çinko flotasyon merkezi ve maden ocağından çıkan atıkların depolandığı havuzlar, dün sabah aşırı sağanak yağış sonucu çöktü. Çökme sonucu, depolanan tonlarca kimyasal atık şehir içme suyunun sağlandığı Melet Irmağı'na boşaldı. Olayın duyulması üzerine Ordu Valisi Orhan Düzgün hemen harekete geçerek valilik bünyesinde oluşturulan Çevre Suçları İnceleme ve Araştırma ekibini görevlendirdi. Vali Düzgün yaptığı açıklamada, şöyle dedi:

"Geçen 7 Ağustos tarihinde de firma yine çevre kirliliğine sebep olduğundan firmaya 77 bin 656 TL'lik idari para cezası kesildi. Dün sabah meydana gelen aşırı yağış nedeniyle havuzunun üst seviyesine kadar dolan yağmur suyu, ikinci emniyet havuzunun üst kısmında seddin yıkılmasına neden oldu. Bu nedenle daha önceki işletme sürecinde depolanan atık maddenin bir kısmı Melet Irmağı'na karıştı. Olayın duyulmasının hemen ardından Ordu Beyediyesi'nce Melet Irmağı'ndan şebekeye içme suyu alımı derhal durduruldu. Ayrıca alınan su numunesi gerekli analiz işlemleri için Samsun Bölge Hıfzısıhha Müdürlüğü'ne gönderildi."

Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun bugün yaptığı basın toplantısında içme suyu alarmı verdiklerini ve bir günlük içme suyu kaldığını belirterek, şunları söyledi:

"Şehrin yüzde 60'ının içme suyu Melet Irmağı'ndan karşılanıyor. Melet Irmağı'nda ve havzasında oluşabilecek kirlilikler kentin su temini açısından çok ciddi sıkıntılar yaratacaktır. Her saat başı su analizleri yapılıyor. Olayı haber alır almaz devreye girdik. Normal sınırları 3 miligram olan kurşun miktarı 338 miligram değerlerine ulaştığını tespit ettik. Bu yüzden Melet Irmağı'ndan su alımını durdurduk. Şu an itibari ile bir günlük suyumuz var. Derin kuyulardan su alıyoruz. Vatandaşlarımızdan suyu idareli kullanmalarını istiyoruz."

Haberin Devamı