Gazete Vatan Logo

Orantısız gücü YÖK tespit ettirecek

Gezi eylemleri sırasında “orantısız güç” kullanan polislerle ilgili savcılık soruşturması üniversitelere takıldı. Elinde çok sayıda görüntü olan savcılık, bunları inceleyip rapor hazırlayacak bir üniversite bulamadı.

Gezi Parkı eylemleri sırasında yetkisini aşarak müdahale eden polisler hakkındaki soruşturmayı İstanbul Cumhuriyet Savcısı Adnan Çimen yürütüyor. Olayların başladığı günden beri onlarca bireysel başvurunun geldiği Savcı Çimen, hem MOBESE ve işyeri kameralarının kayıtlarını hem de medya kuruluşlarındaki belgeleri topladı. Savcılığa ulaşan onlarca Terabyte’lık görüntüler didik didik edilecek. Ancak görüntülerin bilirkişiler tarafından incelenmesi gerekiyor.

‘Hukuk’tan yanıt yok!

Ancak Savcılık, kamera kayıtlarının incelenmesinde ilginç bir yol seçti. Bu tür görüntüleri genellikle İstanbul Emniyeti Kriminal Şube’ye incelettiren savcılık, soruşturmanın polislerle ilgili olması nedeniyle Jandarma’nın görüntüleri izlemesine karar verdi. Savcılığın yazı gönderdiği Jandarma ise onlarca terabyte’lık görüntüleri incelebilecek kadroya sahip olmadıklarını bildirdi. Bunun üzerine savcılık, İstanbul’daki tüm devlet ve vakıf üniversitelerinin hukuk fakültelerine yazı gönderdi. Savcılık, tespitin hukukçu gözüyle yapılmasını amaçladı. ‘Sadece İstanbul Üniversitesi savcılığa cevap verdi. İÜ Hukuk Fakültesi, yaklaşık 10 kişilik bir ekip kuracaklarını savcılığa bildirdi. Bunun üzerine savcılık, üniversitenin kurduğu ekibin listesini göndermesini bekledi. Ancak üniversiteden savcılığa ilginç bir yazı geldi. Üniversite, Savcılığa “Onlarca Terabyte’lık görüntüleri inceletecek kadar yeterli sayıda personel olmadığını” bildirdi. Bunun üzerine Savcılık YÖK’e yazı yazarak rapor hazırlaması için bir üniversiteyi görevlendirmesini isteyecek.

Emri veren de sorgulanacak

Bilirkişilerin inceleyeceği görüntüler üzerinden polisler tespit edilmeye çalışılacak. Savcılık ‘orantısız güç’ uygulayan polislerin çalıştığı şubelerin müdürlerini de ifadeye çağıracak ve “Emri siz mi verdiniz?” diye soracak.

Haberin Devamı