Gazete Vatan Logo

Operatörler 4G için ortak yatırımı kırsalda yapmalı

Ericsson Türkiye Genel Müdürü Ziya Erdem, “4G’de büyük şehirlerde ortak şebeke zorlanmamalı. 4G’nin zorunlu olmadığı kırsalda ise ortak yatırım yapılmalı” dedi.

Ericsson Türkiye Genel Müdürü Ziya Erdem ile biraraya geldik ve 4G teknolojisinden altyapıda yerli ekipman kullanımına kadar merak ettiğimiz birçok konuda sohbet ettik. Ericsson’un dünya genelindeki 250 tepe yöneticisinden biri olan Ziya Erdem, 180 ülkede 120 bin çalışanı olan grup içinde Türkiye’nin önemli bir yeri olduğunu anlattı. Erdem, Türkiye’de 4G için BTK’nın da onayıyla GSM operatörleriyle testler yaptıklarını, 2 yıldır hazırlık süreciyle ilgili çalıştıklarını vurguladı. Bu konuda lisanslamanın beklendiğini dile getiren Erdem, mobil geniş bant penetrasyonunun Türkiye’nin geleceği açısından çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Ek gelir katkısı olacak

Erdem, “3G bir sıçrama taşıydı. Tüketiciye mobil geniş bantı sunduk. 4G de tamamlayıcı bir servis. Hız ve kapasite getiriyor. Araştırmalara göre mobil geniş bant penetrasyonunda yüzde 10 artış, milli gelirde yüzde 1 ek gelir sağlıyor. Yeni iş alanlarının açılmasında da yüzde 10’luk bir katkıdan söz ediliyor. Dolayısıyla 4G’yi ne kadar önce getirirsek ekonomiye katkısı da o kadar fazla olacak” diye konuştu.

4G’de lisansa ödenecek paraların yatırıma kaydırılması gerektiğine de dikkat çeken Erdem, “Lisans bedellerinin karşılanabilir olması lazım. Lisansa ödenecek bedellerin yatırıma aktarılması daha faydalı olur. Türkiye’de vergiler yüksek. Operatörler frekanslara da bedel ödüyor. Lisansa da gidince yatırıma para kalmıyor” dedi.

Ortak şebeke zor

Türkiye’de 4G için operatörlerin ortak şebeke kullanması ve 4G ekipmanlarının Türkiye’de üretilmesinin tartışıldığına da değinen Erdem, şöyle devam etti: “Ortak şebeke birkaç ülkede denendi ve başarısız oldu. 4G tamamlayıcı bir hizmet. Operatörlerin rekabet anlamında hizmette farklılığını ortaya koyması lazım. Ortak kullanımda kime göre yatırım kararı alınacak? Burada bir sıkıntı var. 4G’ye ihtiyaç olan yerler büyük şehirler ve büyük alanlar. Buralarda ortak şebekeye zorlamayın diyoruz. 4G’nin zorunlu olmadığı yerlerde ortak yatırım yapılsın görüşünü savunuyoruz. biz ortak şebekeyi kırsalda destekliyoruz.”

Yerlinin rekabet şansı çok düşük

SON dönemde Türkiye’de otomobilden uçağa yerel üretime yönelik bir politika olduğuna değinen Ziya Erdem, 4G için ekipmanların yerli olup olamayacağına ilişkin şunları söyledi: “Yerli üretim yerine mevcut teknolojilere entegre olacak yatırımlara yönelsek çok daha faydalı olacak ve daha fazla katma değer yaratacağız. 4G için bazı firmalar yerli ekipman geliştirmek için 50 milyon TL teşvik aldı. Ancak Ericsson bu alana 5 milyar dolar yatırıyor. Bizim gibi 3-4 firma daha var. Türkiye’de geliştirilecek ekipmanların rekabetçi olabilecek mi? Olamaz. Kısa vadede ölü yatırım olmaya aday. Bunun yerine insan kaynağına yatırım yapılsa çok daha faydalı olur.”

Yeni alanlara yatırım yapıyor

ZİYA Erdem, yeni alanlara yatırım yaptıklarını da anlattı. Erdem, şöyle devam etti: “Operatörlerin şebekelerini yönetiyoruz, onlar da pazarlama ve satışa odaklanıyor. Türkiye’de de bu sistemi getirmek için çalışıyoruz. Ayrıca TV ve medya kanalında ciddi şirket alımları yaptık. Şu anda herhangi bir TV kanalını baştan sona yönetebilecek kabiliyete sahibiz. Türkiye’de de karasal yayıncılık hizmetini getirmek için gerek RTÜK’le gerek yayıncılarla gerekse ilgili derneklerle görüşmelerimiz sürüyor.”

Haberin Devamı