Gazete Vatan Logo

Operasyonlar artık insansız olacak

Terörle mücadelede insansız hava araçlarından sonra kara araçlarının üretilmesi için de düğmeye basıldı. İnsansız hava araçları ve silahlı insansız hava araçlarının ardından insansız sistemler karaya da taşınıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan dün milli insansız tankların üretileceğini açıkladı. Türkiye’nin yurt içinde ve yurt dışında yürüttüğü terör operasyonlarında kullanılması planlanan insansız tank üretildiğinde, Türkiye savunma sanayisinde çığır açacak ve uluslararası alanda küresel aktör haline gelecek.

Operasyonlar artık insansız olacak

Türkiye'nin tam bağımsız ülke olabilmesi için savunma sanayisinin yeterli hale gelmesi gerekiyor. Bu alanda eksikliği fark eden ve birçok çalışmaya imza atan hükümet, savunma sanayinin millileştirilmesi için yerli Ar-Ge ve üretimi destekleyerek ülkemizin yeterliliğinin artırılmasına katkı sağlıyor. Bu bağlamda savunma teknolojilerinde insansız sistemlere yönelik hız verildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, insansız araçlara bir yenisinin daha ekleneceği müjdesini verdi.
KÖTÜ KOMŞU MAL SAHİBİ YAPTI
11. Kalkınma Planı Tanıtım Toplantısı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kötü komşuların ülkemizi silahlı ve silahsız insansız hava aracı sahibi yaptığını belirterek “Biz insansız tankları da üretir hale gelmemiz lazım ve bunu da yapacağız. O tür şeyleri düşünmeyeceğiz. Artık bu teknolojiyi yakalayan ülke konumuna geliyoruz” açıklamasında bulundu.
KÜRESEL AKTÖR TÜRKİYE
İçinde insan olmadan, uzaktan kumanda ile hareket ettirilecek yeni ve modern tank üretimi gerçekleştiğinde Türkiye savunma sanayisinde çığır açacak. Milli savunma ihtiyaçlarımızı temin etmek için gerçekleştirilen proje tamamlandığında savunma sanayi ihracatının artması ve Türkiye’nin bu sektörde küresel düzeyde önemli aktör haline gelmesi de sağlanacak.
TERÖR OPERASYONLARINDA AKTİF GÖREV
Türkiye’nin yurt içinde ve yurt dışında yürüttüğü terör operasyonlarında kullanılması planlanan insansız tankın sıcak çatışmalarda da aktif görev alması bekleniyor.
MİNİ TANK ANKEBOT
Konya'da endüstriyel elektronik sektöründe faaliyet gösteren bir firma, insansız kara aracı mini ANKEBOT’u üretmişti. Bir metre yüksekliği ve 1,5 metre uzunluğundaki paletli mini tank, 8 saatlik aküsü, saatte 6 kilometre hız kapasitesiyle 100 kilogram yükü taşıyabiliyor.
Tehlikeli bölgelerin keşfinde güvenlik güçlerine katkı sağlaması amaçlanan araç, yetenek ve özellikleriyle savunma sanayisinin ilgisini çekti.
İNSANSIZ ARAÇLAR
İnsansız Hava Araçları (İHA) ve Silahlı İnsansız Hava araçları (SİHA) ülkelerin sahip olmak istedikleri çok kritik hava araçları arasında yer alıyor. Bu İHA ve SİHA sistemleri sayesinde hem keşif – gözetleme hem de taarruz yapılabiliyor. Kolluk kuvvetlerinin riskli bölgeye girmeden bölgenin İHA’lar tarafından taranması, lazer işaretlemelerinin yapılması ve koordinat bilgilerinin paylaşılması kolluk kuvvetlerine büyük avantaj sağlıyor.
Bu sebeple İHA’ların ülke envanterinde bulunması caydırıcılık açısından büyük önem taşıyor. Türkiye’de ANKA, KARAYEL, BAYRAKTAR insansız hava araçları görevlerini aktif olarak yerine getiriyor.

Haberin Devamı