Gazete Vatan Logo

Operasyonda ikinci gün!

ABD ve Fransa’nın dün akşam başlattığı va sabaha karşı ara veilen 'Şafak Yolculuğu'nun ikinci dalgası öğle saatlerinde başladı. ABD'den yapılan açıklamada 'Operasyonun amacı sınırlı, Kaddafi'yi devirmeyi amaçlamıyoruz' denildi...
Libya şu ana kadar 10'larca sivilin öldüğünü bildirirken, yaralı sayısını da 150 olarak verdi. NATO da olağanüstü toplandı.

Birleşmiş Milletler’in (BM) Libya'ya müdahaleye yeşil ışık yakan kararının ardından, dün akşam Libya’ya operasyon başlatıldı. Sabah saatlerine kadar devam eden ilk dalga saldırılardan sonra, bugün öğle saatlerinde ikinci dalga operasyon başladı.


Fransız Ordusu, hava saldırılarının bugün de devam ettiğini açıkladı. İngiltere ise savaş uçaklarının Trablus'taki hava savunma sistemlerinin vurulduğunu bildirdi. Savunma Bakanlığı sözcüsü General John Lorimer hedeflerinin Trablus hava sahası olduğunu açıkladı. ABD CBS televizyonu da Amerikan jetlerinin Libya'daki havaalanlarını vurduğunu bildirdi.

AMAÇ KADDAFİ'Yİ DEVİRMEK DEĞİL

ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen, BM Güvenlik Konseyi kararı uyarınca Libya’da uçuşa yasak bölge
uygulanmasının, operasyonlar sonucunda başarıyla başlatıldığını, operasyonlar sayesinde ayrıca Libya Lideri Muammer Kaddafi’ye bağlı güçlerin, muhaliflere
saldırılarının durdurulduğunu söyledi.

NBC’nin "Meet the Press" programında soruları yanıtlayan Mullen, operasyonun amacının, BM Güvenlik Konseyi kararının uygulanmasıyla sınırlı
olduğunu, Kaddafi’yi devirmek gibi bir hedefinin bulunmadığını söyledi. Mullen, Kaddafi’nin kendi geleceği için "gereken kararları almak zorunda kalacağını"
ifade etti.

Libya uçaklarının artık havalanmadıklarının görüldüğünü, operasyonlarda Libya’nın hava savunma sistemlerinin de büyük ölçüde devre dışı bırakıldığını
kaydeden Mullen, "24 saat içerisinde operasyon önemli derecede gelişmeler sağladı, Kaddafi güçleri Bingazi’de durduruldu" dedi.

Mullen, Kaddafi güçlerinin kimyasal silah kullandığına dair bir belirti olmadığını da ifade etti. Mullen ayrıca, koalisyon güçlerinin operasyonları
sonucu sivil kayıp meydana geldiğine dair bir bilginin ulaşmadığını kaydetti.

ABD’nin, Bahreyn’deki gelişmeleri de izlediğini belirten Mullen, buna karşın, "her ülke farklı" dedi.

1 MİLYON KİŞİYE SİLAH

Libya yönetimi, 1 milyondan fazla kişiye silah dağıtılacağını, dağıtımın başladığını açıkladı.

Resmi haber ajansı Jana’nın bildirdiğine göre Libya Savunma Bakanlığı kaynakları, "1 milyondan fazla kadın ve erkeğe silah dağıtım işleminin saatler
içerisinde tamamlanmış olacağını" belirtti.

Öte yandan Libya sağlık yetkilileri, uluslararası koalisyon güçlerinin düzenlediği hava saldırılarında ölenlerin sayısının 64’e yükseldiğini belirtti.
Sayı daha önce 48 olarak açıklanmıştı ancak daha sonra, yaralananlar arasında yeni ölümler olduğu kaydedildi.

İLK OPERASYON DÜN BAŞLADI: 64 ÖLÜ!

ABD ve Fransa’nın başını çektiği batılı ülkeler ateşkes kararının bozulmasının ardından Libya’ya müdahale için düğmeye bastı. Fransız savaş uçakları, akşam saatlerinde ilk ateşi açtı. Kaddafi güçleri bir Fransız uçağını düşürdüklerini idda ederken, Fransa tüm uçaklarının sağ salim geri döndüğünü bildirdi

Önceki gün ateşkes ilan eden Kaddafi, dün isyancıları vurmaya devam edince Fransa’da toplanan dünya liderleri, Libya’ya askeri müdahale kararı aldı. Liderler daha masadan kalkmadan jetler havalandı. Libya semalarında gün boyu keşif uçuşu yapan Fransız savaş uçakları, akşam üzeri Kaddafi güçlerine bomba yağdırdı...

BM Güvenlik Konseyi’nin Libya’da uçuşa yasak bölge uygulanmasına yetki veren kararının ardından Libya yönetimi, ülkede tek taraflı ateşkes ilan edildiğini duyurmuştu. Ancak dün Libya’dan yine çatışma sesleri duyuldu. ABD, AB ve Arap Birliği üyesi ülkeler, Kaddafi’ye bağlı askerlerin ülkedeki muhalif güçlere yönelik saldırısını durdurmak amacıyla BM’nin verdiği yetki uyarınca, bu ülkeye yapılacak askeri müdahaleyi görüşmek için Fransa’nın başkenti Paris’te toplandı. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy zirveden önce ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İngiltere Başbakanı David Cameron ve Kanada Başbakanı Stephen Harper’la görüştü.

Zirveye kimler katıldı?

Bu görüşmenin ardından Elysee Sarayı’nda gerçekleştirilen zirveye 22 lider katıldı. Zirvede BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Hamad bin Casim bin Cabir El Tani, Irak, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri dışişleri bakanları hazır bulundu. Zirvenin ardından açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, Kaddafi’nin BM’nin uyarılarını dikkate almadığına dikkat çekerek şunları söyledi:

Sarkozy: Uyardık, Kaddafi dinlemedi

“Ölüm saçan bu caniliğe Arap ülkeleriyle birlikte karşı çıktık. Kaddafi, halkına karşı saldırganlığına son verdiği zaman diplomasi kapısı yeniden açılacak. Daha da kötü bir durumdan kurtulmak için uluslararası toplumun taleplerine hemen uymasının zamanıdır. ABD ve diğer güçlerle birlikte BM Güvenlik Konseyi’nin 1973 sayılı kararı uygulamaya karar verdik. Libya’daki durumu durdurmak için özellikle askeri çözümler için harekete geçtik. Amacımız Albay Kaddafi tarafından Bingazi’ye yapılan saldırıları durdurmak.”

‘Arap ortaklarımızla beraberiz’

“ABD ve bazı Arap ülkelerle bu konu üzerine konuştuk. Son günlerde sivil halka yaptığı saldırılar, Kaddafi’ye yaptığımız uyarılara rağmen devam etti. Arap ülkelerinin demokrasi isteği bir umut ışığı oldu. Arap ülkelerinin yaşadığı zorlukları biliyoruz. Bir ulusun nasıl yönetilmek istediği bile tehlike oluyor. Libyalıların nasıl yönetilmek istediği Libyalılara aittir. Biz onlara hiçbir şey dayatmayacağız. Bugün müdahale edeceğiz. Tabii ABD ve Arap ortaklarımızla birlikte, kendi halkını öldüren bir insana karşı bunu yapacağız. Libya halkının kendi kararlarını vermesi için bunu yapıyoruz. ”

Cameron: Eylem zamanı geldi

Başbakanı David Cameron da Kaddafi’nin ateşkesi bozduğunu söyleyerek, “Daha fazla sivilin ölmemesi için acil önlemlerle karşı karşıya kalacak. Kaddafi, kendi halkına zulmetmeye devam ediyor, dolayısıyla eylem zamanı geldi” dedi. Operasyona katılacaklarını söyleyen Kanada Başbakanı Stephen Harper da, deniz yoluyla abluka için Libya çevresinde donanma operasyonlarının başlatılacağını kaydetti.

Berlusconi: Üslerimizi açtık

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi de, Libya’ya yapılacak harekata üs sağlayarak destek verdiklerini söyledi. Napoli’deki NATO üssünün harekatın komuta merkezi olarak kullanılabileceğini söyleyen İtalya Başbakanı, gerekli olursa hava akınlarına katılabileceklerini de sözlerine ekledi.

Ortak bildiri yayımlandı

Zirve sonrasında yayımlanan ortak bildiride de, BM Güvenlik Konseyi’nin kararı anımsatılarak, “Albay Kaddafi’nin uluslararası toplumun isteklerini reddetmeyi, kendi halkını küçümsemeyi sürdürmesine izin vermeyeceğiz. Libyalılara, ülkelerini yeniden inşa etmelerinde, bu ülkenin egemenliği ve toprak bütünlüğünü tamamıyla saygı çerçevesinde yardım etmeyi sürdüreceğiz” denildi. Ve açıklamanın ardından, zaten zirve sürerken libya semalarında uçuş yapan savaş uçakları bombardımana başladı.

Bingazi’de 4 tank tahrip edildi

El Cezire televizyonu, Fransız savaş uçaklarının Kaddafi güçlerine ait 4 tankı vurarak tahrip ettiklerini duyurdu. El Cezire, tankların, Libya’nın Bingazi kentinin güney batısında vurulduklarını belirtti. Fransa Savunma Bakanlığı kaynakları da “belirli sayıda tank ve zırhlı personel taşıyıcısının vurulduğu” bilgisini verdi. Fransız askeri sözcüsünün verdiği bilgilere göre operasyon, muhalif güçlerin merkezi olan ve Kaddafi güçlerinin hedeflediği, 670 bin nüfuslu Bingazi kentinin çevresindeki 100-150 kilometrelik bir bölgede yoğunlaşıyor.

'64 KİŞİ ÖLDÜ, 150 KİŞİ YARALANDI'

Libya’ya karşı dün akşam başlatılan operasyonda bugünün ilk saatlerinde başkent Trablus’taki hedeflerin bombalandığı
ve buradaki hava savunma sistemlerinin harekete geçirildiği bildirildi.

AFP’nin haberine göre, bir uçak şafaktan önce Libya lideri Muammer Kaddafi’nin ikametgahının bulunduğu Trablus’un güneyindeki Bab El Aziziye bölgesi
üzerinde uçtu. İkametgah ve çevresi ile başkentin diğer kesimlerine yerleştirilen hava savunma sistemleri uçağa ateş açtı.

Bombardımanda seçilen hedeflerle ilgili bilgi verilmedi.

Libyalı resmi bir kaynak, havadan bombardıman ve füze saldırılarında "en az 48 kişinin öldüğünü", bu ölümlerin 26’sının Trablus’ta olduğunu söyledi.

Libya’nın resmi haber ajansı, 48 kişinin ölmesinin yanı sıra 150 kişinin yaralandığını bildirmişti.

ABD ve İngiltere, gemi ve denizaltılardan 20’yi aşkın hedefe 110’u aşkın Tomahawk füzesi fırlattıklarını bildirmişti.

Libya’daki yönetime bağlı silahlı kuvvetlerin sözcüsü, bombardımanın Zuara, Trablus, Misrata, Sirte ve Bingazi’deki hedeflere yönelik olduğunu
söyledi.

İngiliz avcı bombardıman uçakları Tornado’lar gece ilk hava saldırılarını yaptılar.

İngiliz ordu sözcüsü, Londra’da yaptığı açıklamada, "Kraliyet Hava Kuvvetlerinin Tornado GR4’lerden Stormshadow füzelerini fırlattıklarını"
açıkladı.

Libya lideri Muammer Kaddafi, dün devlet televizyonunda yayımlanan sesli açıklamasında, Akdeniz’i "savaş alanı"na çevirme tehdidinde bulundu.

Libya’yı savunmaya yönelik olarak "silah depolarının" açıldığını kaydeden Kaddafi, "Akdeniz, gerçek bir savaş alanı oldu" dedi. Kaddafi, Libya güçlerinin
Akdeniz’de sivil ve askeri bütün hedefleri vuracağını belirtti.

LİBYA’DA EL VATYA ÜSSÜ VURULDU

Fransa, ABD, İngiltere ve İtalya’nın dün gece vurduğu uçaksavar tesisinin yeri açıklandı.

Libya ordusu askeri kaynağı, İngiliz Reuters ajansında yayımlanan açıklamasında, başkent Trablus’un 170 kilometre güneybatısında Vatya askeri üssündeki uçaksavarların, "Koalisyon güçlerinin saldısında zarar gördüğünü" bildirdi.

İsmi açıklanmayan Libya askeri yetkilisi, "Vatya üssünde başka tahribat olmadı" dedi.

LİBYA’DA 2 AFP MUHABİRİ KAYIP


Fransız Haber Ajansı AFP’nin iki muhabirinin Libya’da kayıp olduğu bildirildi.

AFP’nin haberinde, Dave Clark (38) ve Roberto Schmidt’ten (45) Cuma akşamından bu yana haber alınamadığı belirtildi.

İki muhabirin son olarak doğudaki Tobruk kentinde bulundukları kaydedilen haberde, muhabirlerin Cumartesi sabahı muhaliflerle görüşmek üzere 30 kilometre ötedeki bir yere gidecekleri yönünde mesaj geçtikleri ifade edildi.

Haberde, iki AFP muhabirinin yanında Getty Images ajansı foto muhabiri Joe Raedle’in de bulunduğu, her üçünden haber alınamadığı belirtildi.

Dave Clark’in Paris’te, Roberto Schmidt’in ise Nairobi’de görevli oldukları, gelişmeleri izlemek üzere bir süreden beri Libya’da bulundukları kaydedildi.

ABD, LİBYA’NIN HARDAL GAZI STOKLARINI "ÇOK YAKINDAN İZLİYOR"

ABD Genelkurmay Başkanı Michael Mullen, ABD’nin Libya lideri Muammer Kaddafi’nin elinde bulunan hardal gazı stoklarını "çok yakından izlediğini" bildirdi.

Mullen, CBS televizyonuna yaptığı açıklamada, "stoklarında hardal gazı bulunduğunu, bu gazla çok fazla zarar verebileceğini" söyledi.

BM Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütüne göre, Kaddafi rejimi halen 10 tondan fazla hardal gazına sahip, ancak bu gazı kullanmak için gerekli mühimmatı imha etti.

Örgüt daha önce, Libya’nın kimyasal silahlarının yarıdan fazlasını imha ettiğini belirtmişti.

Libya, 2004 yılında, nükleer, kimyasal ve biyolojik silahlarını imha etmeyi kabul etmiş, bunun üzerine ABD Libya’ya uyguladığı seyahat ambargosunu kaldırmış, bu durum Libya’nın Avrupa ile ilişkilerini geliştirmesinde önemli bir
adım olmuştu.

SON DAKİKA GELİŞMELERİ

Sabahın ilk saatlerinden itibaren Şafak Yolculuğu Operasyonu'nun ikinci gününde an be an gelişmeler:

20.30: Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, Davutoğlu'nun konutunda yapılan zirve sonrası bir açıklama yaptı. Ünal, kurumlararası koordinasyon ve kriz yönetim toplantılarının en başından beri yapıldığının altını çizerek, Paris zirvesi sonrası sürecin değerlendirildiğini belirtti. "Toplantı boyunca NATO Daimi Temsilcimizle de sürekli olarak görüşme halindeydik" diyen Ünal, bu tür toplantıların devam edeceğini açıkladı.

20.23 : AFP haber ajansı, Brüksel'de bulunan diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde, Türkiye'nin NATO zirvesinde Libya planının yeniden değerlendirilmesini istediğini duyurdu.

20.20 : Libya'nın başkenti Trablus'ta bulunan Kaddafi'nin sığınağı yakınlarında uçaksavar ateşi yaşandığı bildirildi.

20.00 : ABD Başkanı Barack Obama Brezilya'da bir basın toplantısı düzenledi ancak Libya'yla ilgili konuşmadı.

19.55 : Ankara'da, Dışişleri Konutu'nda yapılan zirve sona erdi. Zirve yaklaşık 2 saat sürdü. Televizyon kanalları Orgeneral Güner'in konuttan ayrıldığı ancak Fidan ve Sinirlioğlu'nun hala içeride olduğunu bildirdi. Zirvede NATO'nun operasyonda devreye girmesi ihtimaline Türkiye'nin nasıl bir katkıda bulunacağının görüşüldüğü öğrenildi.

19.45 : Bugün sabah saatlerinden itibaren kayıp olan İtalya'ya ait römorkör gemisi ve mürettebatının Trablus'tan ayrıldığı bildirildi.

19.05 : Üst düzey ABD'li bir yetkili, ABD'nin Libya'yı önümüzdeki günlerde de vurmaya devam edeceğini söyledi. "Bu süregelen bir askeri operasyon. Libya'yı yeniden vurmalarını kesinlikle bekliyorum" dedi. Şu an operasyonların koordinasyonunu ABD Afrika Komutanlığı'nın başındaki isim olan General Carter Ham'in sağladığını da belirten yetkili, Ham'in "önümüzdeki günlerde dönüşümü etkilemek için büyük çaba gösterdiğini" söyledi.

19.00 : NATO ZİRVESİNE 1 SAAT ARA VERİLDİ

NATO Konseyi toplantısına ara verildiği açıklandı. Toplantının 1 saat sonra devam etmesi bekleniyor. Brüksel'deki kaynaklar NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in bugün bir karar çıkması için katılan 28 büyükelçiye baskı yaptığını bildirdi. bugünkü toplantıdan bir sonuç elde edilemezse, zirveye yarın devam edileceği ifade edildi. NATO Konseyi'nde kararların oybirliğiyle alınması gerekiyor.

18.50 : İspanya Dışişleri Bakanı Trinidad Jimenez, Libya'ya yönelik uluslararası operasyonun uzun vadeli olacağını düşünmediğini söyledi. Jimenez, koalisyonun Libya lideri Kaddafi'nin kendi vatandaşlarına uyguladığı şiddete bir fren koymasını umut ettiğini belirterek İspanya'nın 4 F-18 savaş uçağı, bir havada yakıt ikmal aracı, bir fırkateyn ve bir denizaltıyla operasyona katılacağını söyledi.

18.45 : Fransa Hava Kuvvetleri ise bugün Libya üzerine düzenlenen hava operasyonlarına 15 civarında Fransız uçağının katıldığını duyurdu. Hava Kuvvetleri Sözcüsü, uçakların görevinin devriye uçuşu olduğunu, havadaki ya da karadaki hedeflere ateş etmediğini çünkü herhangi bir direnişle karşılaşmadıklarını söyledi.

18.40 : Fransa Savunma Bakanlığı, Katar'a air dört savaş gemisinin Libya üzerinde konuşlandırıldığını açıkladı. Bakanlık Sözcüsü Laurent Teisseire, bunun "çok önemli bir nokta" olduğunu ifade etti. Teisseire, gazetecilere verdiği brifingde müttefik güçlerinin Libya üzerindeki uçuş yasakğının uygulanması konusunda bir muhalefetle karşılaşmadığını söyledi.

18.10 : ANKARA'NIN GÖZÜ NATO ZİRVESİNDE


Televizyon kanalları Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Genelkurmay İkinci Başkanı ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın yanı sıra üst düzey Dışişleri yetkilileriyle Libya'daki gelişmeleri değerlendirmekte olduğunu bildirdi. Diplomatların son durumu yakından takip ettiği, NATO zirvesinin sonuçlarının beklendiği ifade edildi.

17.50 : Üst düzey bir ABD'li yetkili Reuters'a yaptığı açıklamada müttefiklerin Libya'ya düzenlediği operasyonun geçen hafta kabul edilen BM Güvenlik Konseyi kararıyla meşruiyet kazandığını söyledi. Arap Birliği Genel Sekreteri'nin eleştirilerine yanıt veren yetkilinin Obama'yla birlikte Brezilya'nın başkenti Rio de Janeiro'da bulunduğu bildirildi.

17.22 : Libya ordusundan bir yetkili, Batılı koalisyonun dün gece yürüttüğü hava operasyonunun Trablus'un 170 kilometre güneybatısında bulunan El Vatyah Hava Üssü'nü hedef aldığını açıkladı. Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, "Üssün uçaksavar sistemlerine daldırmaya çalıştılar. Bazıları zarar gördü" derken üste bunun dışında bir zarar olmadığının altını çizdi.

17.20 : Fransa Savunma Bakanlığı'ndan bir kaynak Libya'ya operasyon düzenleyen koalisyon üyelerinin koordine hareket ettiğini ancak merkezi komuta karargahı olmadığını söyledi. ABD, İngiltere ve Fransa'nın kendi komuta merkezlerinden hareket ettiklerini belirten kaynak, ABD'ye ait karargahın "en yüksek planlama kapasitesine sahip olduğunu" ve karargahlar arasında personel alışverişi yapıldığını ifade etti.

17.15 : Danimarka Radyosu Danimarka'ya ait 4 F-16 jetinin İtalya'nın Sigonella Hava Üssü'nden havalanarak Libya'ya doğru hareket ettiğini duyurdu. Dan Savunma Komutanlığı'ndan sözcü Torben Kjeldsen haberibe teyit edebileceğini ne de yalanlayabileceğini söyledi.

17.00 : Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, adadaki iki İngiliz üssünün Libya hava sahasının kapatılması amacıyla kullanılmasına karşı olduklarını ancak üslerin kullanımını durdurmak için ellerinden bir şey gelmediğini söyledi.

16.50 : ABD Afrika Komutanlığı Sözcüsü Teğmen James Stockman, ABD ve İngiltere'nin yürüttüğü füze saldırıları sonucunda Libya'nın 22 hedefinden 20'sinin vurulduğunu, diğer iki hedefteki hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Stockman operasyonda ABD'ye ait üç hayalet uçağın da yer aldığı haberlerini doğruladı.

16.45 : ABD Genelkurmay Başkanı Mullen, Katar'a ait savaş uçaklarının Libya yakınlarına doğru ilerlediğini söyledi. Mullen diğer Arap ülkelerinde Kaddafi'ye karşı oluşturulan koalisyona bağlılık gösterdiğini belirtti.

16.25 : İtalya Savunma Bakanı Ignazio La Russa, devlet televizyonu RAI'ye yaptığı açıklamada, İtalya'ya ait 8 jetin koalisyonun komutasına verildiğini ve en kısa süre içinde operasyonlara katılmaya hazır olacağını söyledi. "Operasyona eşit bir güç olarak katılmak istiyoruz" diyen La Russa, İtalya'nın Libya'da tutulan gemiyle ilgili harekete geçmeye de hazır olduğunu duyurdu.

16.10 : Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Arap ülkelerinin Libya'nın uçuşa kapalı bölge ilan edilmesi çağrısı yaptığında Batılı güçlerin sivilleri vuracağı bir operasyon düzenlemesini istemediklerini söyledi. Mısır'ın resmi haber ajansının bildirdiğine göre Musa, Arap Birliği'ni olağanüstü toplantıya çağırdığını da belirtti.

16.05 : Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Batı'nın Libya'da sonu görülmeyen bir sürece çekilmekte olduğu uyarısında bulundu. Westerwelle, "Kaddafi'nin sistemiyle ilgili bir hassasiyetimiz olduğu için değil, uzun bir operasyonun risklerini gördüğümüz için Libya'ya Alman askerlerini göndermeme kararı aldık. Umuyoruz korkularımız gerçek olmaz" dedi. Westerwelle, en olumlu seçeneğin "bir ateşkes ilan edilmesi ve diktatörün en kısa zamanda koltuğunu bırakması" olacağını ifade etti.

16.00 : KRİTİK ZİRVE BAŞLADI

NATO'nun 28 üyesinin büyükelçileri kritik Libya toplantısı içinde Brüksel'de bir araya geldi.

15.55 : Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam, Libya üzerine düzenlenen operasyonun "büyük bir yanlış anlamanın" sonucu olduğunu söyledi. Seyfülislam hükümet güçlerinin isyancıların kalesi olan Bingazi'yi "gansterlerden" kurtarmaya çalıştığını öne sürdü. Oğul Kaddafi operasyona duyulan öfkeye rağmen Akdeniz çevresindeki ticari uçuşlara karşı bir misilleme yapılmasının söz konusu olmadığını ifade etti.

15.50 : İtalya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Roma'nın Libya operasyonuna 8 savaş uçağıyla katılacağı belirtildi.

15.45 : ABD Genelkurmal Başkanı Amiral Mullen, CBS televizyonuna yaptığı açıklamalarda, Batı'nın askeri operasyonunun Kaddafi'yle bir çıkmaza girilmesine yol açabileceğini söyledi. Mullen Libya'daki operasyonun ne kadar süreceğini tahmin edemediğini de sözlerine ekledi. Mullen ABD'nin Kaddafi'nin elinde bulunan geniş hardal gazı stoğu dolayısıyla tedbirli davrandığını ancak Libya liderinin kimyasal silahları kullanmaya niyeti olduğuna dair bir işaret olmadığını belirtti.

15.20 : ASNA haber ajansı İtalyan üst düzey askeri kaynaklara dayanarak, Danimarka'ya ait 6 F-16 jetinin İtalya'ya ait Sigonella Hava Üssü'nden uçuşa hazır olduğunu duyurdu. Rocco Massimo Zafarana, Danimarka uçaklarının dün Sicilya'daki üsse geldiğini belirterek, "Başka ülkelerden katılım olup olmayacağını bilmiyoruz ama gelmeleri durumunda kendilerini karşılamaya ve gereken desteği vermeye hazırız" dedi.

15.15 : İtalyan yetkililer, bugün sabah saatlerinde kayıp oldukları bildirilen, Trablus limanında demirlemiş İtalyan bandıralı geminin mürettebatının "kaçırılmış" olma ihtimalini göz önünde bulundurduklarını açıkladı.

15.10 : ABD Genelkurmay Başkanı Amiral Mullen, yaptığı açıklamada Libya hedeflerine yönelik hava ve deniz operasyonlarından sonra koalisyon güçlerinin yeni hedefinin Kaddafi'ye verilen lojistik desteğin "yarın ya da öbür gün" kesintiye uğratılması olduğunu söyledi.

15.05 : İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Tahran'ın Kaddafi'ye karşı ayaklanmayı desteklediğini ancak ülkeyi hava operasyonlarıyla vuran Batılı güçlerin amaçları hakkında "şüpheleri" olduğunu söyledi. ISNA haber ajansının bildirdiğine göre, Sözcü Ramin Mehmanperest, "İslam Cumhuriyeti'nin pozisyonu her zaman için haklı ve onların meşru taleplerini destekleme yönünde olmuştur. Bu operasyon ve Batılı ulusların baskı altındaki ülkelerde hakimiyet kurma tarihi gerçek amaçları üzerinde her zaman için bir şüphe yaratmaktadır" dedi. Mehmanperest, Batılı ülkelerin, "çoğunlukla halka destek ifadeleri içeren yanıltıcı sloganlarla harekete geçtiklerini ancak aslında askeri çıkar peşinde olduklarını" söyledi

Haberin Devamı