İş arkadaşlarının birlikte regl olması gerçek olabilir mi?

Aynı iş yerinde çalışmak insanın hormonları etkiler mi? Yanıtı, “Evet”.

İş yerine sabah adet dönemi başlamış olarak belki ağrılı ve gergin olarak gelebilir ve bu yoğun ve stresli iş günün altından nasıl kalkacağınızı düşünürken, ofiste hemen yanınızdaki arkadaşınızın telaşla size yaklaşır ve fazla pediniz veya ağrı kesiciniz olup olmadığını sorar... Şaşırarak farkedersiniz ki adet periyodunuz aynı dönemde oluyordur…

3-6 ay içinde adet tarihleri yaklaşmaya başlar

İlk kez 1971 yılında biyolog Marthe McClintock tarafından ortaya sürülen görüşe göre, okul yurtlarında bir arada yaşayan kız öğrencilerin adet zamanları bir süre sonra eş zamanlı hale geçer. Bu durum daha sonra yapılan bazı çalışmalarda da saptanmış olup, yakın arkadaşlar, ev veya oda arkadaşları, anne ve kız arasında, hapishane koğuşlarındakiler veya aynı iş yerinde çalışan kadınlar gibi birlikte fazlaca zaman geçiren kadınlar arasında adet döngüsün bir süre sonra (Yaklaşık 3-6 ay içinde) yüksek oranda örtüşmeye başladığı bildirilmiştir.

İş arkadaşlarının birlikte regl olması gerçek olabilir mi

Birlikte uzun zaman geçiren kadınların adet döngüsü bir süre sonra aynı oluyor.

Haberin Devamı

Senkronize hale gelir

Günümüzde bu durumun kesinliğine dair bilimsel olarak kanıtlar tam olarak olmamakla birlikte, ilginç olarak birçok kadının da hayatının bir döneminde bu sosyal fenomeni tecrübe ettiğini ifade etmesi, akla bu durumun hangi nedenlerle ve mekanizmalarla olabileceği sorusunu getirir. Kadın vücudundan salgılanan feromon denilen cinsellik ve üreme ile ilgili rolü olduğu düşünülen kokuların bu olayda etkili olduğu düşünülür. Kadınların koltuk altından salgılanan ve doğurgan olduğu dönemde erkekler tarafından algılanabildiği ve cinsel çekimi tetiklediği düşünülen feromonlar, koku almadan sorumlu olfaktor sistem tarafından beynin ilişkili bölümüne taşınır. Bu bölüm, beynin "Hipotalamus" denen ve kadın adet döngüsü, yumurtlama ve üreme ile ilgili hormonal düzenlemenin yapıldığı çok önemli bölümüyle ilişkilidir. Bu feromonların birlikte yaşayan veya çok vakit geçiren kadınlar arasında da karşılıklı olarak algılanıp yumurtlama ve adet döngüsünün bu yolla senkron hale geldiği en akla yatkın görüş gibi görünür.

Haberin Devamı

İş arkadaşlarının birlikte regl olması gerçek olabilir mi

Adet döngüsünün senkron hale geçmesi dişi türler arasında bir çekişme ve üstün olan kazansın mücadelesi olabilir.

Nedeni gizemini koruyor

Evrimsel olarak, insan ırkının tarih öncesi dönemlerinden beri eş zamanlı yumurtlayan ve doğal olarak benzer zamanda gebe kalarak doğum yapan kadınlardan doğacak çocukların, farklı zamanlarda doğanlara göre birlikte doğmaktan ötürü hayatta kalma olasılığının daha yüksek olması, çocuklara grup içinde birlikte bakılıyor olmasını sağlaması açısından, belki de en mantıklı görünen açıklamadır. Bir başka olası neden de kadınların yumurtlama ve adet döngüsünün senkron hale geçmesi aslında dişi türler arasında birbirleriyle girdikleri bir çekişme ve üstün olan kazansın mücadelesi olabilir.

Tam olarak bilimsel kesinlik kazanmamış olsa da, yakın temasta olan kadınların adet senkronizasyonu durumu nadir olmayan ancak halen gizemini koruyan bir konu olmaya devam edecek gibi görünmektedir.

DİĞER YENİ YAZILAR