KKTC üniversitelerinde olumlu gelişmeler

YÖK kararıyla Türk öğrencilerin KKTC'deki üniversitelere girmeleri, Türkiye'de geçerli koşullara bağlandı. ÖSS'ye katılan öğrenciler, artık KKTC üniversiteleri için de tercih kullanıyor

Haberin Devamı

YÖK kararıyla Türk öğrencilerin KKTC'deki üniversitelere girmeleri, Türkiye'de geçerli koşullara bağlandı. ÖSS'ye katılan öğrenciler, artık KKTC üniversiteleri için de tercih kullanıyor. Ancak puanı tutan öğrenciler KKTC üniversitelerine kayıt yaptırabiliyor. 2004/2005 dönemi öncesi bu koşul yoktu. KKTC üniversiteleri Türkiye'de çoktan uygulamadan kaldırılmış olan ön kayıt sistemiyle öğrenci alıyordu.

YÖK kararına önce karşı çıkan KKTC yönetimi ve üniversiteler yeni uygulamanın Türkiye'den gelen öğrenci sayısını azaltacağından endişeliydi. Gerçekten genel anlayış, KKTC üniversitelerine sadece Türkiye'de bir yüksek öğrenim programına giremeyen öğrencilerden maddi durumu elverişli olanların ilgi duyduğuydu. YÖK kararı, bir yönüyle bunun gerçekleri tam yansıtmadığını gösterdi. Başta geniş öğretim kadrosu, gelişmiş kampusu ve çağdaş olanaklarıyla Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) olmak üzere, KKTC'de de YÖK'ün belirlediği Türkiye kontenjanları büyük ölçüde dolmuş görünüyor. Ayrıca dış ülkelerden de önemli sayılabilecek talep var.

YÖK'ün kararını önceleri KKTC'ye tepki ve Türkiye'den gelen öğretim üyelerine karşı olumsuz tutumlara (!) yanıt olarak değerlendirenler olmuş. YÖK'ün, anlamsız dedikoduların dışında, doğru ve ileri görüşlü bir karar aldığı anlaşılıyor. Rumlar KKTC'nin hukuken tanınmaması nedeniyle yıllardır üniversitelerinin verdiği diplomaların denkliğinin de hiçbir ülkede tanınmaması gerektiğini savunuyor. Yurt dışında bu yöndeki propagandalarını sürdürüyor. YÖK, KKTC üniversitelerini Türkiye'deki sistemin kapsamına almakla, yurt dışında denklik sorunu yasamayan Türk üniversitelerinin statüsünün KKTC üniversiteleri için de geçerli olduğunu vurgulamış, böylece Rumların AB içinde yeşertebilecekleri yapay gerekçeleri ortadan kaldırmış oldu.

Bu arada KKTC'nin beş üniversitesinin katılımıyla bir Rektörler Kurulu (ÖREK) oluşturulmuş. Bu kurul DAÜ Rektörü Prof. Dr. Halil Güven'in önerisi doğrultusunda Kıbrıslı öğrencilerin de denklik konusunda ikilemle karşılaşmasını önlemek ve eğitim kalitesini yükseltmek amacıyla şimdiye kadar doğrudan üniversitelere kayıt yaptırabilen KKTC uyruklu öğrencilerin de bir merkezi öğrenci seçme sınavına (MSS) sokulmasını öngörmüş. Her ne kadar, bir üniversite bunun dışında kalmışsa da, 31 Ağustos'ta bu öğrenim dönemi için sınav yapılmış. DAÜ, Uluslararası Kıbrıs, Girne Amerikan ve Lefke Avrupa üniversiteleri bu yıl ilk kez Kuzey Kıbrıslı öğrencileri bu sınavın sonuçlarına göre kaydetmişler. Eğitim kalitesini ve KKTC üniversitelerini yüceltmek amacıyla Merkezi Sınavı yasalaştırmaya çalışan Prof. Halil Güven'i ve onu destekleyen tüm rektörleri kutlamak gerek.

DİĞER YENİ YAZILAR