Butik tiyatrolar artık revaçta

Geçtiğimiz günlerde Şehir Tiyatroları’nın başarılı kadrolarına rağmen, ne kadar zayıf kaldığından

bahsetmiştim. Bu durum oda tiyatrolarının ve amatör girişimlerin yükselişini sağladı zaman içinde...

İnsanlar koca koca salonlar yerine butik sahnelerde, samimi projeleri izlemeyi tercih etmeye başladı.

Deneyimli ya da amatör olmak da değil, sanatını istekli sunabilmekmiş asıl mesele. İşte size son dönemde izlenir bulduğum, denemenizi tavsiye edeceğim birkaç örnek...

Mutfakta biri var!

Deniz Akkaya ve Aşkım Kapışmak’ın BKM Mutfak’taki interaktif sunumları ‘İlişkiler Komedisi‘ denenmesi gerekenlerden... Aşk dediğimiz formülü çözülmemiş tasarının, ilişki sürecinde aldığı halleri anlatıyorlar. Bildiğiniz sahnelerden değil... Sipariş verebileceğiniz masalardan izlediğiniz bir ‘gerçek hayat komedisi.’ Her an birinin annesi ya da diğerinin babası rolüyle sahneye alınma riskiniz sabit. (Ben yaşadım, oradan biliyorum.) Değişik bir tecrübe... Malum dizideki ‘mutfak’ çağrısının, BKM Mutfak’taki hali... Farklı bir şey vadetmiyorum; kendinizden bir şeyler bulacağınıza eminim.

Haberin Devamı

Sonsuz tiyatro aşkı

Henüz ilk senelerini dolduran amatör grubun adı: Tiyatro Sonsuz... Kültür-sanat faaliyetleri için esas işlerinden vazgeçenlerin ekibi... Ortaköy Afife Jale sahnesinde ‘Yalana Gel’ adlı oyunlarını izleme fırsatı buldum. Menfaatlerimiz için ne yalanlar söyleyebildiğimizi, birkaç parodi ile ifade ediyor senaryo... Tecrübe timsali büyük tiyatrolara taş çıkartıyorlar. Komedi müsvettesi birçok oyundan da daha komikler... Oyunun yazanı ve yöneteni Bengü Toksöz... Grubun yapımcısı da Şivan Adalı... İkilinin ünvanları dışındaki ortak özellikleri ise oyunda rol alıyor olmaları... Hedefleri için her işi üstlenmenin getirdiği başarıyı izletiyorlar.

Tiyatro Martı

Erdal Özyağcılar’ın kızı Zeynep Özyağcılar’ın kurucusu olduğu ekip; Tiyatro Martı... Farklı salonlarda farklı oyunlar sergiliyorlar. Son izlediğim oyunları ise ‘Uçlar’... Evine girip kendisine tecavüz edilmeye kalkan adamın karşısında bile, bir kadının suçlu duruma düşebileceğinin senaryosu... Anafikir: ‘Mahkemeler sadece ölü bir kadına inanır.’ Son derece etkili oyunculuklar izliyorsunuz. (üstelik genç oyunculardan!) Bahar Çebi ve Aydın Şentürk gibi yeni nesil yeteneklere de yol açtığı için ‘Martı Tiyatrosu’nu ayrıca tebrik etmek lazım.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR