Gazete Vatan Logo

Onun derdi ekmek parası

1 Mayıs tüm yurtta kutlanırken, oluşan kalabalıklar bir çok emekçiye ek gelir kapısı da oldu

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü İstanbul, Ankara ve İzmir'in dışındaki illerde de çoşkuyla kutlandı. Diyarbakır'da kutlamalar İstasyon Meydanı'nda gerçekleşirken, siyasi eylemler sırasında bu şehirde görülen olağanüstü güvenlik önlemlerine rastlanmadı. Kutlamalarda, ilk gerginlik haberi ise Tunceli'den geldi. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü tüm yurtta çoşkuyla kutlanırken, oluşan kalabalıklar bir çok emekçiye ek gelir kapısı da oldu.

Adana'da miting alanında simit satarak geçimini sağlayan üç çocuk annesi Şerife Çiftçi de bu emekçilerden sadece biri. Geçimsizlik nedeniyle eşinden ayrılan ve tek çocuğuyla hayatını sürdürmeye çalışan Çiftçi, mitingde simit satarak ek gelir elde etmeye çalıştı.

TUNCELİ'DE ARBEDE

Tunceli'de düzenlenen 1 Mayıs kutlamalarında polise üzerini aratmak istemeyen gruplar ile polis arasında arbede çıktı. Çıkan olaylarda 8 polis ile 5 gösterici yaralanırken, 1 polis kalp spazmı geçirdi.

Tunceli'de sendikalar ve sivil toplum örgütlerinin düzenlediği ve yaklaşık 8 bin kişinin katıldığı 1 Mayıs kutlamaları, Okullar Caddesi üzerinde toplanan grupların Kışla Meydanı'na yürüyüşü ile başladı. Miting alanında sıkı önlem alan polis, meydana girenlerin üzerlerini tek tek aramadan geçirdi. Grupların büyük bölümünün girmesinin ardından bir dergiye mensup yaklaşık 150 kişilik grup, polisin üzerlerini aramasına izin vermedi.Grupla polis arasında yaşanan tartışma sırasında, bir grup görüntü almaya çalışan bir polis memuruna saldırıp darp etmeye başladı.

Polis, linç edilmekten arkadaşlarının müdahelesiyle kurtulurken, bu kez diğer bazı gruplarda polise taşlı saldırıda bulundu. Bunun üzerine polis, gruplara gaz bombası ile karşılık verdi. Yaklaşık 30 dakika süren olaylar sırasında 8 polis memuru yaralanırken, olayların arasında kalan ve atılan taşlardan yaralanan 1 polisin de kalp spazmı geçirdiği öğrenildi. Çıkan olaylarda 5 göstericinin de yaralandığı belirtildi.

DİYARBAKIR'DA 10 BİN KİŞİ TOPLANDI

Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda ise yaklaşık 10 bin kişi toplandı. Katılımcılar arasında işçi örgütleri, sendikalar ve belediye çalışanları ile siyasi parti temsilcileri yer aldı. Kutlamalara Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) ve Hak ve Özgürlükler Partisi (Hak-Par) temsilcileri katıldı.

Meydan'a çıkan Ofis, Şehitlik ve Balıkçılarbaşı ile Bağlar'a çıkan cadde trafiğe kapatıldı. Alana gelen vatandaşlar bu caddelerin başında oluşturulan güvenlik noktalarından geçerek ilerledi. Diyarbakır'da olağanüstü güvenlik önlemleri göze çarpmazken, kutlamalar sakin bir havada geçti.

Diyarbakır'da 1 Mayıs kutlaması bu yıl ilk defa İstasyon Meydanı'nda yapıldı. Daha önceki kutlamalar ise daha çok sayıda insanı içine alabilen Dağkapı Meydanı'nda gerçekleştiriliyordu.

ZONGULDAK'DA 5 BİN KİŞİ TOPLANDI

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Zonguldak’ta da coşkuyla kutlandı. Büyük bölümünü maden işçilerinin oluşturduğu yaklaşık 5 bin kişi, İstasyon Caddesi’nden Madenci Anıtı’na yürüdü.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) öncülüğünde gerçekleştirilen kutlamalar için gruplar, İstasyon Caddesi’nde toplandı. Sendika, dernek, oda ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilci ve üyeleri, üniversite öğrencileri ve maden işçilerinden oluşan kalabalık, İstasyon Caddesi’nden Gazipaşa Caddesi’ndeki Madenci Anıtı’na kadar yürüdü. CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Zonguldak Belediye Başkanı CHP’li Muharrem Akdemir ve CHP İl Başkanı Tümer Peker’in yer aldığı yürüyüşte kalabalık çeşitli sloganlar attı. Bazı maden işçileri yürüyüşe ve anıt önündeki kutlamalara baretleriyle katıldı. Yüzüne takma sakal yapıştıran bir madenci, ’Mezarda emeklilik istemiyoruz’ yazılı döviz taşıdı. Diğer madenciler de sendika tarafından hazırlanan, ’Kıdem tazminatına dokunumazsınız’, ’Madenci feneri sönmeyecek’, ’Yaşasın birlik, mücadele ve dayanışma günü’, ’İş cinayetlerine son’ yazılı dövizlerle yürüdü.

BURSA'DA MERKEZ KENT MEYDANI

Bursa'da, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ve Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk'un da katılımıyla düzenlenen kutlamalar başladı.

Türk-İş ve Türkiye Kamu-Sen liderliğinde düzenlenen etkinliğine katılmak üzere Kocaeli, Eskişehir, Bilecik, Yalova, Çanakkale, Sakarya, Kütahya ve Balıkesir'den gelen gruplar, Atatürk Stadyumu önünde toplandı. Ellerinde dövizlerle sloganlar atarak Darmstat Caddesi'nden yürüyen grup, kutlamaların yapılacağı Kent Meydanı'na geldi.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk burada yaptığı konuşmada, en temel insani ve demokratik hakları korumak için bu kutlamaları yaptıklarını söyledi.

“Bu milletin çıkarı savaşta değil barıştadır” diyen Koncuk, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Çevremizdeki ülkelerin savaşması için değil, barışması için, Atatürk'ün 'Yurtta sulh, cihanda sulh' şiarının hayat bulması için direneceğiz. Türkiye Cumhuriyeti devletinin tüm kurumlarının hukuk devleti anlayışıyla hareket etmesi için meydanlardayız. Anti demokratik sendikal yasalar değişsin diye, toplu pazarlık ve örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılsın diye, vatandaşlarımızın yüzü gülsün diye direneceğiz. İnsan onuruna yaraşır iş herkesin hakkıdır. İstihdamın korunması, geliştirilmesi ve işsizliğin önlenmesi için alanlardayız.”






Haberin Devamı