Gazete Vatan Logo

Onu halk uğurladı

Eski Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Prof. Dr. İnönü, son yolculuğuna karanfiller ve alkışlarla uğurlandı FOTO GALERİ

Erdal İnönü'nün Teşvikiye Camii'ndeki cenaze töreninden görüntüler için tıklayın

ERDAL İNÖNÜ'NÜN CENAZE TÖRENİNDEN GÖRÜNTÜLER İÇİN TIKLAYIN

TÖRENDEN FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN...

Erdal İnönü'nün kendi kaleminden ilginç anıları için tıklayınız...

Fotoğraflarla Erdal İnönü...

Cemal Süreya'nın kaleminden bir Erdal İnönü portresi...

Erdal İnönü'nün babasına mektupları...

Dostları Erdal İnönü'yü anlattı...


İnönü'yü kurtaran devrimci kim?


MİNE ŞENOCAKLI’NIN İZLENİMLERİ

ABD’NİN Houston kentinde geçen Çarşamba günü yaşamını yitiren eski Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Erdal İnönü’yü yurdun dört bir köşesinden gelen binlerce kişi son yolculuğuna uğurladı. Teşvikiye Camii’nin avlusuna toplanan binlerce kişi, Türkiye’nin sosyal demokrasi haraketinin öncülerinden İnönü’nün tabutunu omuzları üstünde taşıdı. Taziyeleri, Erdal İnönü’nün eşi Sevinç İnönü, kız kardeşi Özden Toker, yeğeni Gülsün Bilgehan Toker ve eşi Mustafa Bilgehan, Özden Toker’in oğlu Güçlü Toker, merhum ağabeyi Ömer İnönü’nün çocukları Hayri İnönü ve Eren İnönü’nün yanı sıra, Hikmet Çetin ve Onur Kumbaracıbaşı kabul etti. Ankara’daki törende İnönü’nün fotoğrafını taşıyan Hayri İnönü’nün oğlu Münci İnönü ile Eren İnönü’nün oğlu İsmet İnönü de taziyeleri kabul edenler arasında yer aldı.

Helallik istendi

Erdal İnönü için öğle namazının ardından, cenaze namazı kılındı. Din görevlisi namazın ardından, “Atatürk’ün yakın silah arkadaşı, Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün oğlu Erdal İnönü’nün çok kıymetli bilim ve devlet adamı olduğunu” ifade ederek, törene katılanlardan helallik istedi.Törene katılanların helallik vermesi ve dua okumasının ardından Erdal İnönü’nün Türk Bayrağı’na sarılı naaşı, törene katılanların alkışları arasında başta aile üyeleri olmak üzere katılımcılar omuzlara alınarak, cenaze aracına konmak üzere Nişantaşı Vali Konağı Caddesi’ne kadar taşındı. Cenaze arabası, buradan Zincirlikuyu Mezarlığı’na doğru yola çıktı. Cenaze 2 saatlik yürüyüşün ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’na ulaştı. Cenaze defnedildikten sonra önce Kuran okundu, ardından Türkçe dua edildi. İzmir ve Mersin’den getirilen toprak da mezara kondu.

Kimler katıldı?

İnönü’nün cenazesine siyaset, bürokrasi ve bilim dünyasından çok sayıda isim katıldı. Aralarında CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, SHP Genel Başkanı Murat Karyalçın, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Güler Sabancı, Fikri Sağlar, Azimet Köylüoğlu, İlhan Kesici, Mehmet Moğultay, Ahmet Türk, Mesut Yılmaz, Ercan Karakaş, Haluk Koç, Uğur Büke, Nurettin Sözen, Mehmet Sevigen, Sırrı Sakık son yolculuğunda İnönü’yü yalnız bırakmadı.

Köyünden kızıyla gelen Kezban Güngör, sabaha kadar tren istasyonunda uyumuş.

50 YILLIK HAYAT ARKADAŞINDAN ANLAMLI ÇİÇEK

Teşvikiye Camii’nin avlusuna toplanan binlerce kişi, Türkiye’deki sosyal demokrasi haraketinin öncülerinden Prof. Dr. Erdal İnönü’nün tabutunu omuzları üstünde taşıdı. İnönü’nün tabunun önüne eşi Sevinç İnönü’nün Tabutun önüne İnönü’nün eşi Sevinç İnönü’nün, “Güzel insan, canım eşim, güle güle” yazılı çiçegi kondu... Şişli sokakları, üzerinde “özleyeceğiz” yazılı dev İnönü fotoğrafları ile süslendi.

Balıkesir’den onu yolcu etmek için geldim

Abdİ İpekçİ’nİn Teşvikiye Camii’sinden kalkan cenazesinin arkasından binlerce insanla birlikte yürürken böyle bir olaya bir daha tanık olamayacağımdan emindim. Ancak dün, yine Teşvikiye Camii’nden kalkan Erdal İnönü’nün tabutunun arkasında yürürken halkın O’nun kişiliğine ve yaptıklarına olan saygısı, içimde yeni umutların doğmasını sağladı.
Yanımda yürüyen ve Balıkesir’in bir köyünden geldiğini söyleyen Kezban Güngör: “Kızımla ben ömür boyu hayranlıkla izlediğimiz bu şerefli insanı yolcu etmek için geldik” derken ağlıyordu ve elindeki karanfili tabutun üstüne koymaya çalışıyordu.

Onlar yaşarken neredeydiniz!

* “Seni unutmayacağız - Mudanyalı Aslan Sosyal Demokratlar” yazılı pankartın yanısıra, Teşvikiye Camii’nin karşısındaki bir binaya asılan ve üzerinde Erdal İnönü, Bülent Ecevit, İsmail Cem, Aydın Güven Gürkan’ın fotoğraflarının bulunduğu ve “Türk soluna yön veren büyük liderler... Sevgi, saygı, hassasiyetinizi onlar yaşarken neden göstermediniz?” yazılı pankart dikkat çekti.
* Cenaze törenine hükümet adına Başbakan Yardımcıları Hayati Yazıcı ile Nazım Ekren, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu katıldı.
* Cenazeye, üzerinde “Cumhurbaşkanı” yazan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün çelenginin yanı sıra, Genelkurmay Başkanı Org.Yaşar Büyükanıt ve eşi ile tüm kuvvet komutanlarının çelenk gönderdiği görüldü.
* Cenazenin tüm organizasyonunu Şişli Belediyesi gerçekleştirildi.




Haberin Devamı