Gazete Vatan Logo

Online vücutlar geliyor

Time dergisi, Apple’ın yeni tanıttığı akıllı saati Apple Watch ile insanoğlunun hiçbir zaman ‘offline’ olamayacağı bir döneme adım attığını, bir sonraki aşamanın vücuda çiplerin yerleştirilmesi olduğunu yazdı

Online vücutlar geliyor

Bugüne kadar teknolojiyi hep ya elimizde, ya cebimizde ya da çantamızda taşıdık. Apple Watch akıllı saat ile teknoloji ilk kez vücuda yapışık bir halde hayatımıza girdi. Birçok uzmana göre giyilebilir teknoloji her yönden hayatımızda çığır açacak. Google Glass akıllı gözlük ile başlayan ve adım sayan bileklikler ve akıllı saatler ile devam eden bu trend şimdilik emekleme döneminde. Sadece 330 milyon dolarlık bir pazar... Ancak Credit Suisse’e göre 3-5 yıl içinde giyilebilir teknoloji piyasası 30-50 milyar dolarlık dev bir endüstri haline dönüşecek.

iMplant gelir mi?

Egzersiz durumunuzu denetleyen, kalp atışlarınızı ölçen ve size kolunuz kadar yakın olan Apple Watch, ilk kez teknolojiyi insanın bir parçası haline getiriyor.

Bu tür cihazların hayatımızın vazgeçilmez parçaları olmasıyla birlikte ‘yeni insan’ olarak da tanımlanabilecek ‘posthuman’ döneme giriyoruz. Öyle ki günün 24 saati internete ve dış dünyaya bağlı şekilde yaşamaya alışacak ve yalnızlığın nasıl bir şey olduğunu, dış etkenlerden bağımsız bir hayatın nasıl olduğunu unutur hale geleceğiz. Eğer giyilebilir teknoloji gerçekten beklendiği gibi yayılır ve Morgan Stanley’in raporunda belirttiği gibi ilk yılında 30-60 milyon adet satarsa, o zaman Apple’ın bir sonraki tanımında ‘iMplant’ adını vermesi muhtemel deri altına yerleştirilecek ilk insan çipini görebiliriz.

Haberin Devamı