Gazete Vatan Logo

Online trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri nasıl yapılır?

Trafiğe çıkan araç sayısı her geçen gün artmaktadır. Artan araç sayıları beraberinde trafik kazalarını ve trafik cezalarını getirmektedir. Online olarak trafik cezası sorgulama nasıl yapılır? Trafik cezası ödeme işlemi nasıl gerçekleştirilir?

Online trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri nasıl yapılır?

Trafik cezasını öğrenmenin en kolay yolu e-Devlet sisteminde geçmektedir. e-Devlet şifreniz ve T.C. kimlik numaranız ile kolayca trafik cezası sorgulama ve ödeme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. e-Devlet şifresi olmayanlar PTT aracılıyla şifre temini yapabilirler.

TRAFİK CEZASI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ

TRAFİK CEZASI ÖDEMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

e-Devlet ile Trafik Cezası Nasıl Sorgulanır?

e-Devlet sistemi üzerinden trafik cezası sorgulamak için turkiye.gov.tr sitesine giriniz. Siteye girdikten sonra ekranın sağ üst tarafında bulunan ‘’Sisteme Giriş’’ butonuna tıklayınız. T.C. kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi girdikten sonra sol tarafta bulunan ‘’Hizmetler’’ sekmesine tıklayınız. Açılan seçenekler içinden ‘’Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’’ bölümüne giriniz. Burada bulunan denetim işlemleri kısmından ‘’Ceza Sorgulama’’ sekmesine tıklayınız. Trafik cezasını sorgulamak istediğiniz araca ait plaka numarasını ve size ait vergi numarası veya T.C. kimlik numaranızı yazınız. Sizden istenen bilgileri eksiksiz olarak girdiğinizde aracınıza ait olan bir trafik cezası varsa ekran üzerinde görebilirsiniz.

Haberin Devamı

e-Devlet İle Trafik Cezası Ödeme İşlemi

Trafik cezanızı ödemek için e-Devlet sistemine giriş yapınız. Sistem giriş yaptıktan sonra ‘’Hizmetler’’ bölümünden ‘’Gelir İdaresi Başkanlığı’’ bağlantısına tıklayınız. Buradan da ‘’Ceza Ödeme’’ sekmesine tıklayınız. Ardından Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesine otomatik olarak yönlendirileceksiniz. Adınıza kayıtlı bulunan aracın plakası ve aracın bağlı bulunduğu vergi dairesi gibi bilgiler yer almaktadır. Sistem tarafından otomatik doldurulmuş olan bilgiler dışında sizden istenen bilgileri eksiksiz olarak yazınız. Sonrasında ise kredi kartınız ile ödeme işleminizi yapabilirsiniz.

Trafik Cezasına İtiraz Nasıl Yapılır?

Adınıza kesilmiş olan trafik cezasının hatalı olduğunu düşünüyorsanız, bu gibi durumlarda trafik cezanıza itiraz etme hakkınız bulunmaktadır. Trafik cezanıza itiraz yapabilmek için bir itiraz dilekçesi yazmanız gerekmektedir. İtiraz dilekçesini ilgili birime ulaştırdıktan sonra ise dilekçenize yetkililer tarafından en geç 2 ay içerisinde geri dönüş yapılacaktır.

Haberin Devamı

Trafik Cezası Ödeme Süresi Ne Kadar?

Aracınıza kesilmiş olan trafik cezasının belirli bir ödeme süresi bulunmaktadır. Trafik cezanızı ödemek için en fazla 30 gün süre verilmekte olup belirlenen süre içerisinde tarafınızca ödeme yapılması gereklidir. Trafik cezası tebliğ edildikten sonra 15 gün içinde ödenirse %25 indirim uygulanmaktadır. İndirim dışında isteyen kişiler, trafik cezası için verilen 30 günlük ödeme süresi içinde vergi dairesine giderek cezasını 4 taksite böldürerek de ödeme yapabilme imkanına sahiptir.

Trafik Cezası Süresinde Ödenmezse Ne olur?

Trafik cezanızı 30 gün içinde ödemezseniz cezanıza %5 oranında bir faiz uygulanır. Faiz miktarı ödenmeyen her ay için ayrı ayrı uygulanır. Bunun dışında erken ödeme ile sunulan %25 indirim hakkından da istifade edilemez.