Gazete Vatan Logo

Online araç sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Araç ya da plaka sorgulama işlemi gelişen teknolojiler sayesinde bir hayli kolaylaşmış durumda. Herhangi bir araç üstünde rehin, borç, trafik cezası ve trafik kazası ya da hasar kaydı olup olmadığı E-Devlet sistemi çerçevesinde ya da kısa mesaj ile öğrenilebilir. Araç ve plaka sorgulama işlemlerinin detaylarını haberimizden öğrenebilirsiniz.

Online araç sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Araç plaka sorgulama işlemi daha çok ikinci el araba almak isteyenler için gerekli olan bir işlemdir diyebiliriz. Kişilerin ikinci el araba alırken notere gitmeleri gerekmektedir. İşte araç plaka sorgulama notere gitmeden önce yapılması gereken bir işlemdir. Kişinin alacağı araç hakkında bilgi sahibi olması bu işlem sayesinde gerçekleşebilmektedir.

Bunun yanı sıra yalnızca aracı satan kişiden edinilen bilgilerin yeterli olmadığı durumlarda da yine aynı şekilde araç plaka sorgulama işlemine başvurulur. Ayrıca araç ya da plaka sorgulama işlemi ile pek çok bilgiye ulaşılmaktadır. Bu bilgiler arasında bir araç üzerinde bir araç üzerinde rehin, ceza ya da borç gibi olumsuz durumlar, araç hasarları ile poliçe ya da aracın kazalı olup olmadığı bulunmaktadır.

Bunun yanı sıra araç ya da plaka sorgulama işlemi yalnızca ikinci el araba almak isteyenlerin kullandığı bir uygulama değildir. Örneğin, trafik kurallarına uymamış ve bu bağlamda hem kendisini hem de etrafındaki kişileri tehlikeye atmış kişilerin araç ya da plaka sorgulamaları da yapılabilir. Bu sayede aracın kime ait olduğu ve diğer bilgilerini öğrenebilir. Araç ya da plaka sorgulama zaman kaybını önleme ve hızlılık açısından en önemli uygulamalardan bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor.

ARAÇ SORGULAMA HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

PLAKA SORGULAMA HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Araç ve Plaka Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Araç ya da plaka sorgulama işlemi, gelişen internet teknolojileri sayesinde artık bir hayli kolaylaşmış durumda. Araç ya da plaka sorgulama işlemini internet üzerinden gerçekleştirmek isteyen bireyler Emniyet Genel Müdürlüğü resmi internet sitesi ya da E- Devlet kapısı üzerinden gerçekleştirme imkanına sahipler. Bireylerin araç ya da plaka sorgulamak için genellikle tercih ettiği sistem olan E- Devlet sistemine giriş için öncelikle PTT şubelerinden E- Devlet şifresi alınmalıdır. Bu aşamadan daha sonra ise E- Devlet kapısı sistemine giriş yapıp, TC kimlik numarası ve E- Devlet şifresi ile araç ya da plaka sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir. Bu noktada ise E- Devlet kapısı sistemine giriş yapan kişinin E- Devlet sistemi üzerindeki online kamu hizmetleri sekmesini açması gerekmektedir. Daha sonra ise Emniyet Genel Müdürlüğü bölümü tıklanmalı ve sorgulama yapılmalıdır. Ayrıca E- Devlet üzerinden yalnızca araç ya da plaka sorgulama işlemlerini değil, birçok kamu kurum ve kuruluşlarındaki işlemleri de gerçekleştirebilirsiniz.

Tüm bu unsurların yanı sıra ise araç ya da plaka sorgulama işlemini E- Devlet kapısı üzerinden gerçekleştirmek istemeyen ya da böyle bir imkana sahip olmayan bireyler için ise, bu işlemi yapmanın başka bir yolu daha bulunmaktadır. Araç ya da plaka sorgulama işlemi kısa mesaj uygulaması ile de gerçekleştirilebilir. Kısa mesaj yolunu tercih edecek kişiler için ise 5664 SMS uygulaması bu işlem için kullanılabilir. Pek çok telefon operatörü ile anlaşmalı olarak uygulanan bu sistem sayesinde kişiler yalnızca kısa mesaj atarak sorgulamak istedikleri plakanın ya da aracın geçmişteki kaza ve hasarlarını, araç hakkındaki detaylı bilgileri, değişen bir parçası var ise ne olduğunu, trafik poliçelerinin olup olmadığını öğrenebilirler. 5664 kısa mesaj uygulamasının ücretli bir uygulama olduğunu söyleyebiliriz. Araç ya da plaka sorgulama işlemi her araç ya da plaka için aynıdır ve 6 TL’dir.

Haberin Devamı