Gazete Vatan Logo

Onlar ne olacak?

Aygün'ün serbest bırakıması, gözleri şimdi onlara çevirdi

CHP milletvekili Aygün'ün kaçırılıp serbest bırakılmasının ardından gözler 26 rehineye çevrildi. Halen örgütün elinde aralarında asker ve bürokratların da bulunduğu 26 kişi var.

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün kaçırılıp serbest bırakılmasının ardından gözler, PKK terör örgütünün elinde olan rehinelere çevrildi. Helen örgütün elinde aralarında asker ve bürokratların da bulunduğu 26 kişi var.

Kaçırılıp rehin alınanlar arasında 12 Ağustos 2011'de Diyarbakır'ın Kulp ilçesindeki kaymakam adayı Kenan Erenoğlu da bulunuyor. Bir yıldır örgütün elinde tutsak olan Kaymakamla ilgili hiçbir haber de alınamadı.

PARTİ DEĞİŞTİRDİ

PKK'nın adam kaçırma eylemleri 1992’de başladı ve yaklaşık 20 yıldır da devam ediyor. 26 Mayıs 2011'de Hazro ilçesinin AK Partili Belediye Başkanı Fethullah Mehmetoğlu'nun oğlu Fuat Mehmetoğlu da PKK'lılar tarafından kaçırıldı. Başkan Mehmetoğlu, 9 meclis üyesiyle birlikte partisinden istifa edip BDP’ye geçinde oğlu da serbest bırakıldı.

PKK’nın kaçırdığı kişiler arasında turistler de bulunuyor. 24 Temmuz 1993’de Tatvan-Van karayolunda Fransız turistler Michael Coudraz, Pierre Fix, Robert Abodin ve Fernand Haron ile bir asker ve bir polisi kaçırıldı. 4 Fransız turist bir ay sonra serbest bırakıldı.

17 Ekim 1993’de ise Erzurum Tekman Belediye Başkanı İhsan Gök, kaçırıldı ve bir ay sonra serbest bırakıldı.

26 KİŞİ VAR

9 Temmuz 2011’de Diyarbakır Lice ilçesinde Astsubay Abdullah Söpçeler, Uzman Çavuş Zihni Koç ve Bingöl'ün Genç ilçesinde çalışan sağlık memuru Aytekin Turhan Uz ile Diyarbakır’da 12 öğretmen de kaçırıldı. PKK’nın elinde halen 26 kişi rehin olarak tutuluyor.

Örgütün 1992 yılında 3 kişiyi kaçırmakla başladığı insan kaçırma olaylarına 1993 yılında da devam etti ve 13 kişi kaçırıldı. 1994’de ise, PKK yaralı bir askeri kaçırdı ve 2 yıl sonra teslim etti. PKK'nın en çok ses getiren adam kaçırma eylemi 1996 yılında gerçekleşti. Örgüt Şemdinli-Ortaklar Karakolu'nda 8 askerimizi kaçırdı. Refah Partisi bozdu. Partinin Van Milletvekili Fethullah Erbaş ve beraberindeki heyet Kuzey Irak'a giderek askerleri teslim aldı.

2005 yılında bir asker ve bir polisi kaçıran örgüt, 2007 yılında Dağlıca Taburu'na yapılan baskın sonucu 8 askerimizi kaçırdı. Askerler 5 Kasım 2007’ye kadar esir tutuldular. PKK tarafından kaçırılanların sayısında son bir yılda artış oldu. 1990-2010 arasındaki 20 yılda 154 kişi, son bir yılda ise 145 kişi kaçırtıldı. Büyük bölümü daha sonra serbest bırakıldı, 3'ü kaçarak kurtuldu, 2'si ölü olarak bulundu. 26 kişinin akıbeti ise belli değil. PKK'nın elindeki 26 kişiden 8'i kamu görevlisi.

Haberin Devamı