Gazete Vatan Logo

Öncelik işçide

Yatırım ortamının iyileştirilmesi için iflas ertelemenin yerine konkordato uygulanacak. Adalet Bakanı Gül, işçinin ve nafaka alacaklıların konkordatoya tabi olmayacağını ve söz konusu alacaklıların borçluya yönelik icra takibi yapabileceğini söyledi

Öncelik işçide

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, yatırım ortamının iyileştirilmesine reform niteliğindeki değişiklikle, iflas ertelemenin yerine konkordatonun uygulanacağını belirterek, konkordato talep edebilmek için ‘borca batık hale gelme’ şartının aranmayacağını belirtti. Bakan Gül, borçlarını ödeme konusunda güçlüğe düşen veya yakın bir gelecekte ödeme güçlüğü yaşayabilecek olan borçlunun konkordato talep edebileceğini söyledi.

Borçlardan indirim yapılması ya da borçların vadeye bağlanması talebini içeren konkordato kapsamında borçluların mali durumlarını gösterir belgeleri mahkemeye ileteceklerinin altını çizen Gül, konkordato çerçevesinde mahkemelerin borçlulara 3 aylık geçici süre vereceğini, bu sürenin de en fazla 2 ay daha uzatılabileceğini dile getirdi. Gül, geçici mühlet kararıyla birlikte artık rehinli alacaklılar dışındaki alacaklıların, borçlu aleyhine icra takibi başlatamayacağını belirtti.

Mal varlığının muhafazası için tedbirler de alacak olan mahkemeler tarafından konkordato komiserlerinin görevlendirileceğini ifade eden Gül, komiserlerin borçluların faaliyetlerine nezaret edeceğini bildirdi.

Haberin Devamı

Alacaklı korunacak

Gül, konkordatodaki geçici mühlet süresi içinde borçlunun mali durumunun iyileşebileceğinin tespit edilmesinin ardından borçluya bir yıllık kesin mühlet verileceğini aktardı. Kesin mühlet süresinin en fazla 6 ay daha uzatılabileceğini vurgulayan Gül, böylece konkordatodaki geçici ve kesin mühlet sürelerinin 23 ayı geçemeyeceğine işaret etti.

Mahkemelerin bazı durumlarda “Alacaklılar Kurulu” oluşturacağını belirten Gül, bu kurul sayesinde alacaklıların haklarının korunacağına dikkati çekti.

Gül, işçinin ve nafaka alacaklıların konkordatoya tabi olmayacağını ve alacaklıların borçluya yönelik icra takibi yapabileceğini kaydederek, şöyle devam etti: “İflas sürecine ilişkin önemli bir düzenlemeyi uygulamaya koyarak işletmenin faaliyetine devam etmesini öngörüyoruz. Artık iflas eden kişinin iş yerleri kural olarak kapatılmayacak. Ticari faaliyetin devamını sağlayan bu önlemle işletme, çalışarak, üreterek borçlarını ödeyecek ve istihdam da sürdürülecektir.”

Haberin Devamı

30 milyon elektronik tebligat

Tasarının yasalaşmasıyla Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından iflas ve konkordato taleplerine bakacak uzman mahkemelerin belirleneceğini anlatan Abdülhamit Gül, tasarıda yer alan önemli bir düzenlemenin de Tebligat Kanunu’na yönelik olduğunu ve kanunda yapılacak değişiklikle elektronik tebligatın zorunlu hale getirileceğini bildirdi.

Gül, şunları kaydetti: “Yeni düzenleme kapsamında tebligatlar daha hızlı ve güvenilir şekilde ulaştırılacak. Elektronik tebligatla, yargılamalar hızlanacak ve tebligattan doğan yargılama masrafları azalacak. Yıllık ortalama 40 milyon tebligattan yaklaşık 30 milyonu elektronik ortamda yapılmış olacak.”