Gazete Vatan Logo

Öncelik hızlı büyümede

62. Hükümetin Programı’nda büyüme potansiyelini artıracak yöntemlerin izlenmesi ve enflasyonla mücadeleye daha fazla yoğunlaşılması öne çıktı.

2023 yılında Türkiye’yi dünyanın 10’uncu büyük ekonomisi yapmayı hedefleyen hükümet önümüzdeki dönemde önceliği büyüme ve enflasyona verecek. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun TBMM’ye sunduğu 62. Hükümet Programı’nda ekonomide büyüme potansiyelini artıracak çizginin izleneceği ve enflasyonla mücadeleye daha fazla yoğunlaşılacağı belirtildi. Programda, ekonomi politikaları ‘Güçlü Ekonomi’ başlığı altında ele alındı. ‘Yeni Türkiye’nin Güçlü Ekonomisi’ alt başlığı kullanılan programda, şunlar yer aldı:

“Önümüzdeki dönemde temel amacımız, istikrarlı ve sürdürülebilir büyümeyi sağlamak, istihdamı artırmak, cari açığı kontrol altında tutmak, mali dengeleri sağlamlaştırmak, fiyat istikrarını sağlamak ve finansal istikrarı korumaktır. 12 yıllık kazanımlarımızdan hareketle, 2023’te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefliyoruz.”

Enflasyonla mücadele

- Para politikası alanında temel amaç fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek olacak. Önümüzdeki dönemde enflasyonla mücadeleye daha fazla yoğunlaşılacak.

Haberin Devamı

İşsizlik 2023’te % 5’e inecek

- İşsizliği kalıcı bir şekilde azaltarak 2023’te yüzde 5 seviyesine indirmek amaçlanıyor.

Yerli ürüne ekstra destek

- Programa göre, imalat sanayinde yerli girdi kullanımına dayalı ve yüksek katma değerli bir üretim yapısına geçilecek. Cari açıktaki azalmanın sürmesi için gerekli yapısal tedbirler alınmaya devam edilecek. 2014’te cari açığın yüzde 6 düzeyine kadar gerilemesi bekleniyor.

Yatırım ortamı iyileştirilecek

- Uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye yönelik ilgilerini somut yatırımlara dönüştürmek üzere yürütülen yatırım ortamı ve teşvik sistemi tanıtım faaliyetleri sürdürülerek, Türkiye’nin yatırım yapılabilir ülke algısı daha da güçlendirilecek.

Dalgalı kura devam

- Enflasyon hedeflemesi temel para polotikası rejimi olmaya devam edecek. Hükümet ve Merkez Bankası tarafından enflasyon hedefleri 3 yıllık vadede belirlenecek. Dalgalı döviz kuru rejimi sürecek.

350 milyar dolarlık yatırım

- 2014-2018 döneminde kamu yatırımları 350 milyar doları bulacak. Ulaşımdan eğitime, sağlıktan enerjiye, tarımdan savunma sanayine kadar başlatılan bütün projeler bitirilecek. Projelerde yüz binlerce kişi istihdam edilecek.

Haberin Devamı

Ar-Ge’ye ağırlık verilecek

- Ekonomide yapısal dönüşüm için imalat sanayinin GSYH içindeki payının artırılması gerektiği programda, bu çerçevede özel sektör öncülüğünde Ar-Ge’ye daha fazla ağırlık verilecek.

Merkez Bankası bağımsız kalacak

- Merkez Bankası fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikası araçlarını bağımsız bir şekilde belirlemeye devam edecek.

Finans Merkezi İstanbul geliyor

- İstanbul Uluslarası Finans Merkezi Projesi hayata geçirilecek. İstanbul’un 2023’te dünyadaki en önemli 10 finans merkezi içinde yer alması hedefleniyor.

Kanal İstanbul yapılacak

- Programa göre mega projeler sürecek. Kanal İstanbul, Üçüncü Köprü ve Havalimanı gibi projeler hız kesmeyecek. Bölgeler arası gelişmişlik farkını azaltmaya yönelik ekonomik ve sosyal altyapı projelerine devam ettirilecek.

65 $’ın altında gelire son

- Çalışanların emekli olduklarında oluşabilecek gelir kayıplarını en aza indirmek amacıyla tamamlayıcı emeklilik sistemini kurup, yaygınlaşması sağlanacak. 2015’e kadar aylık 65 doların altında gelirle yaşamak zorunda olan kalmayacak. İşgücü ve istihdama katılımı artırmak için Türkiye’nin dört bir tarafında meslek edindirme merkezleri kurulacak.

Haberin Devamı