Gazete Vatan Logo

Önce bakanlar bakacak

Önce bakanlar bakacak

Bakan Fikri Işık, “Elektrikli yerli otoyu bu hafta Bakanlar Kurulu’na sunmayı arzu ediyoruz. Bu yıl prototiplerin geliştirme çalışmalarını sürdüreceğiz. 2016’da filo üretimine geçilecek. Seri üretim 2020’den önce olur” dediBilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, elektrikli yerli otomobille ilgili çalışmaları bu hafta Bakanlar Kurulu’na sunmayı arzu ettiklerini belirterek, “Yerli otomobilde lansman konusunda Bakanlar Kurulu sunumundan sonra Sayın Başbakanımızın talimatını alacağız” dedi. 5’inci Ulusal Verimlilik Kongresi’nin açılışında soruları yanıtlayan Işık, elektrikli yerli otomobilde 3 adet prototip üretildiğini, bunlar üzerinde geliştirme çalışmalarını sürdürdüklerini açıkladı.

Projenin programa uygun devam ettiğini dile getiren Işık, “Bir aksilik olmazsa bu hafta Bakanlar Kurulu’na sunmayı arzu ediyoruz. Yerli otomobilde lansman konusunda Bakanlar Kurulu sunumundan sonra Sayın Başbakanımızın talimatını alacağız. Bu yıl içinde prototipler üzerindeki geliştirme çalışmalarını sürdüreceğiz. 2016’da filo üretimini yapıp, tüm araziyi, iklim ve mevsim şartlarında testleri yapacağız. 2020’den önce de seri üretime geçmeyi hedefliyoruz. Yerli otomobille ilgili çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Volkswagen’in emisyon ölçümleri inceleniyor

Volkswagen marka araçlarda emisyon ölçümlerini olduğundan düşük göstermek için hile yapıldığı iddialarının hatırlatılması üzerine Bakan Fikri Işık, dünyadaki gelişmeleri yakından izlediklerini söyledi. Bakanlığın yetki ve sorumluluk alanında olan bu konuyu değerlendirdiklerini ifade eden Işık, konunun ABD ve Avrupa’da büyük yankı uyandırmasının temel sebebinin, oradaki vergilendirmenin otomobilde emisyon değerleri üzerinden yapılmasından kaynaklandığını kaydetti. Emisyon değerlerini düşük göstermenin daha az vergi vermek anlamına geldiğini anlatan Işık, “Bu konu ABD kamuoyunun çok fazla tepkisini çekti. ABD Hükümeti’nin de çok fazla üzerinde durduğu bir konu. İkinci konu emisyon salınımındaki yani çevreye etkisi” ifadelerini kullandı. Türkiye’de otomobillerde vergilendirmenin motor hacmi üzerinden yapıldığını belirten Işık, şöyle devam etti: “Dolayısıyla emisyon değerlerinin bizim açımızdan önemi çevreye verdiği zarar noktasında. Bununla ilgili de Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız emisyonla ilgili çalışmasını sürdürüyor. TÜBİTAK ile de bizim hazırlığımız var. Bu sonuçlar ortaya çıktığı zaman esaslı bir değerlendirme yapacağız. Şu anda kendi ölçümlerimizi yapmadan ‘Şöyledir, böyledir’ demek bizi yanıltabilir.” VW marka otomobillerin fiyatlarının düşeceği iddialarının sorulması üzerine Işık, “Spekülatif haberler. Biz bir kere rakamların net olarak ortaya konması bizim açımızdan önemli. Bizim emisyon eşiğimizin üzerine çıkarsa gerekli yasal işlemi yapacağız ama emisyon eşiğinin altındaysa hukukta karşılığı olmayan hiçbir yaptırım olmaz” cevabını verdi.

Haberin Devamı

Türkiye’deki VW marka araçların emisyon ölçümlerine baktıklarını bildiren Işık, bunun dışında bir incelemelerinin olmadığını kaydetti.