Gazete Vatan Logo

Onbinler tek yürek

Grup Yorum; Irkçılığa Karşı Tek Ses Tek Yürek adıyla büyük bir konser gerçekleştirdi...

2 Haziran Cumartesi günü Almanya’nın Düsseldorf şehrinde Mitsubishi Halle’de on bini aşkın kişiyi bir araya getiren Grup Yorum; Irkçılığa Karşı Tek Ses Tek Yürek adıyla büyük bir konser gerçekleştirdi. Salonun kapasitesi yetersiz kaldı ve birçok dinleyici konseri koridorlardan ve bahçeden dinlemek zorunda kaldı. İngiltere, Fransa, Belçika, Hollanda, Avusturya, İsviçre ve Avrupa’nın birçok ülkesinden binlerce kişinin katıldığı konserde, Grup Yorum’a Erdal Bayrakoğlu, Burhan Berken, şair Nihat Behram eşlik etti. Aylin Aslım ise geçirdiği kaza sonucu ayağının kırılması nedeniyle sesini ve görüntüsünü Türkiye’den konser ekranlarına ulaştırarak Ulaşır Sana şarkısını seslendirdi. Avrupa’da ilk kez bir senfoni orkestrasıyla konser gerçekleştiren Grup Yorum’a Essen Senfonik Project eşlik etti. Sahnede ayrıca Grup Yorum’un Avrupa’daki öğrencilerinden oluşan Yorum Korosu da vardı. Konser boyunca dev ekranlardan ırkçılığı, gurbetteki emekçilği, Türkiye’deki mücadeleyi anlatan görüntüler gösterilirken, şarkı aralarında İdil Tiyatro Atölyesi ve Köln Sanat Atölyesi oyuncuları tarafından teatral gösteriler ve şiirler de seyirciyle paylaşıldı.
Konser, Anadolu Federasyonu adına Tuncay Yılmaz’ın konuşmasıyla başladı. Irkçılığa karşı düzenlenen bu gecenin önemini ve Avrupa’da yaşayan emekçi halkımızın, gurbetçilerin yaşanan ırkçı saldırılara karşı nasıl örgütlenmesi gerektiğini belirterek; “Canımızı güvene almanın tek yolu örgütlenmektir. Irkçılığa Karşı örgütleneceğiz. Yarın ırkçılar kapımıza, bıçakları gırtlağımıza, silahları ensemize dayanmadan birleşeceğiz, kendi canımızı kendimiz güvene alacağız. Halkın, halkların düşmanı faşizmin tortusu ırkçılığa karşı binlerce, on binlerce yürek giderek yükselen tek bir sesle haykırıyoruz: Irkçı saldırılarda korkarak değil örgütlenerek korunabiliriz. Bunun için örgütlenmekten, mücadele etmekten, ırkçılığa karşı kimliğimizi ve onurumuzu dimdik ayakta tutmaktan vazgeçmeyeceğiz. Biz ölülerimiz için de, bugün milyonları bulan dirilerimiz için de ADALET İSTİYORUZ. Öldürülen her insanımızın katillerinin cezalandırılmasını istiyoruz.” dedi.
Konserde ayrıca, Anadolu Gençliği adına Dilber Güneş; “Avrupa'nın dört bir yanından gelip Düsseldorf'ta birleşen bu güçlü sesi Anadolu gençlik olarak coşkuyla selamlıyoruz. Bizler çoğu Avrupa'da doğan, büyüyen, kendi anadilini bile konuşamayan gençleriz. Bizler iki kültür arasında kalan ne Avrupalı ne Türkiyeli sayılan kuşaklarız. Bizler vatan denilen o büyük sevgiyi fotoğraflardan, telefondaki dede, nine seslerinden tanımaya çalışan çocuklarız. Ama biz asla teslim olmayan bir gençlik kuşağıyız. Kendi yabancı aksanımızla konuştuk belki, belki kıyafetlerimiz biraz daha farklılaştı.. Biz yine de asla kültürümüzden, değerlerimizden vazgeçmedik.” diye seslendi. Alman DİE LİNKE adlı sol partiden Ula Jelpke’nin asistanı ve Alman Birleşik Hizmet Sendikası ve Ver.di-NRW Göçmenler Sözcüsü İbrahim Işık da birer konuşma yaparak dayanışmalarını dile getirdiler.
Ardından senfoni Devrim Yürüyüşümüz Sürüyor şarkısı eşliğinde Grup Yorum elemanları tek tek sahneye çıktılar. Aşık Mahsuni’nin Çeşmi Siyahım türküsü hep birlikte söylendi. Arapça Weyn el Malain, Kürtçe ve Lazca potburiler, Cemo, Hasta Siempre, Çav Bella, Haklıyız Kazanacağız gibi şarkılar seslendirildi. Konser boyunca dinleyicilerin adeta hiç susmadığı, bütün şarkılara coşkuyla eşlik ettiği gözlendi. Konser sonunda ise ırkçılığa karşı Grup Yorum elemanları tarafından sahneden mücadele yemini ettirildi. Hep bir ağızdan on bini aşkın kişi ırkçılığa karşı mücadele etme ve bir araya gelme sözü verdi.




Haberin Devamı