Gazete Vatan Logo

On yılda 18 bin çocuğun hayatına dokundu

Ece Çiftçi, 14 yaşında çocuklara yardım etmek için Şanlıurfa’ya giderek SosyalBen’in temelini attı. Aradan geçen yıllarda 18 bin çocuğun hayatına dokundu, onların hayatlarını değiştirdi... Çiftçi’yle faaliyetlerini konuştuk.

On yılda 18 bin çocuğun hayatına dokundu

SosyalBen Vakfı, Türkiye’de 350 gönüllüyle çalışan, 7-13 yaş arası dezavantajlı çocuklara dans, drama, spor, yaratıcı yazarlık, resim, müzik ve benzeri eğitim çalışmalarının yapıldığı bir proje... Zamanla Türkiye sınırlarını aşıp Zambiya’ya oradan Makedonya’ya uzanan bir iyilik ağı diğer bir deyişle. 2009’da vakfın temellerini atan, geçtiğimiz hafta ise küresel çapta bir organizasyon olan ve özellikle kadınların yaşadığı problemlerin tartışıldığı Girls20’ye katılan Ece Çiftçi, “İleride Türkiye’nin iyi niyet elçisi olmak istiyorum” diyor.

Ece Hanım henüz 14 yaşında Şanlıurfa’ya gidip vakfın temellerini atıyorsunuz... Bu cesaret nereden geldi?

Yaz tatilini tatil yaparak geçirmek isteyen yaşıtlarımın aksine ben çocuklarla birlikte Şanlıurfa’da 40 derece sıcakta atölye çalışması yapmayı tercih ettim. İyi ki de böyle yapmışım, beni ben yapan her şeyi bu yolculukta keşfettim, eğer bu tercihi yapmasaydım belki kendimi bile tanıyamayacaktım. Sürece adım adarken okulumuza gelen bir profesörün sosyal sorumluluk ve yardımlaşma hakkında anlattıklarından çok etkilendim. O konuşma hayatımı değiştirdi diyebilirim, bir anda ben neler yapabilirim diye düşünürken işe kendimi değerlendirmekle başladım. SosyalBen’in hikayesi daha 14 yaşımdayken çocukların akademik başarılarının yanı sıra sosyal becerilerle de donatılması gerektiği düşüncesiyle ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Harvard ve Oxford’u reddetti

Oxford ve Harvard’ın tekliflerini geri çevirip vakfı kuruyorsunuz...
Oxford ve Harvard’dan teklif geldiği zaman zaten SosyalBen Vakfı vardı, teklifleri geri çevirdikten sonra SosyalBen Akademi şirketini kurdum. Hayallerim Harvard ve Oxford’a gitmek mi yoksa SosyalBen ile daha çok çocuğa ulaşmak mı diye hep kendime sordum ve en sonunda hayallerimin SosyalBen olduğunu bu hayalin içinde Harvard ve Oxford’un şimdilik bir yerinin olmadığını gördüm ve Türkiye’de kalmaya karar verdim. İleride iyi niyet elçisi olmak istiyorum.
Bugüne kadar kaç ülkede, kaç çocuğa ulaştınız?
SosyalBen Vakfı’nın 350 aktif gönüllüsü var. Gönüllülerimizin hepsi 18-25 yaş aralığındaki üniversite öğrencileri. Türkiye’de 54 ilde dünyada 7 farklı ülkede 18 bin öğrenciye ulaştık. Her geçen gün bu sayılar artıyor, SosyalBen Vakfı Türkiye merkezli uluslararası bir sivil toplum kuruluşu olmayı hedefliyor.
Bütçenizi nasıl sağlıyorsunuz? Maliyetler nasıl karşılanıyor?
Sponsorluk ve bağışın yanı sıra SosyalBen bir sosyal girişim modeli, yani yapıyı fonlayan kendi içinde iki ayrı mekanizma var. Bunlardan birisi SosyalBen Store diğeri de SosyalBen Akdemi. SosyalBen Store’da gönüllülerimizin tasarladığı ürünler satılıyor. Bu ürünlerin satışından elde edilen gelirle saha çalışmalarına aktarıyoruz. SosyalBen Store ürünlerini www.lidyana.com üzerinden ve Mudo mağazalarından satın alarak bizlere destek olabilirsiniz. SosyalBen Akademi ise eğitim kurumları, kurumsal firmalar ve yurt dışına hazırlanan öğrencilere sosyal sorumluluk proje danışmanlığı veren bir şirket. SosyalBen Vakfı’na destek olmak isteyen kişiler sosyal medya hesaplarımızdan ve/veya web sitemiz üzerinden bizlere ulaşabilirler. (sosyalben.com)
Son alarak Girls20 zirvesine davet edildiniz. Dünya liderlerine ne söylemek istersiniz?
Onlara genç kadınların güçlendirilmesi için daha fazla destek verilmesini ve gençlerin yaratıcı fikirlerinin dikkate alınması gerektiğini önerirdim. Kadınların politikada daha aktif olabilmeleri için teşvik politikalarının artırılması gerektiğini vurgulardım. Kadınlar ve gençler ne kadar aktif olursa problemlere çözüm önerilerinin bir o kadar çeşitli olacağına inanıyorum.

Haberin Devamı