Gazete Vatan Logo

On parmağında on marifet

"Uzay müptelası" dünyanın ilk özel uzay aracını ve bunun dışında neler yaptığını anlattı

NASA, şimdiye kadar iki özel şirketi, Uluslararası Uzay İstasyonu’na kargo taşınması için kiraladı. Bu şirketlerden biri de Elon Musk’ın "SpaceX" adıyla da bilinen "Uzay Keşif Teknolojileri" isimli şirketi. SpaceX'e ait "Dragon" uzay gemisi, eğer her şey planlandığı gibi giderse, 30 Nisan’da fırlatılacak.

Araç, bir sorun çıkmazsa, uzaya fırlatılan ilk özel uzay gemisi olacak ve yeni tamamlanan Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlenecek.

Musk'a göre, Dragon'u ilginç kılan şey, kendini otomatik olarak uzay üssüne yönlendiren robotik bir uzay aracı olması.

40 yaşındaki girişimci Musk, sadece uzay gemisi projesini değil, üç büyük projeyi birlikte götürüyor. İlgilendiği diğer iki ana iş alanı internet ve yenilenebilir enerjiler.

CHEESECAKE'TEN UZAY ARACINA

10 yıl önce PayPal internet sitesini kuran ve satan Musk, "Uzay Keşif Teknolojileri" şirketinin baştasarımcısı ve CTO’su. Ayrıca, elektrikli arabalar yapan Tesla Motors’un kurucu ortağı ve ABD’nin en büyük güneş şehri projesi olan Solar City’nin başkanı. İlgi alanı hayli geniş olan Musk daha önce, özel tasarım cheesecake bile satmış.

Basında epey yer bulan projeyi eleştirenler de var. Bunlar arasında eski astronot Neil Armstrong ve Buzz Aldrin bulunuyor. Eleştiriler, NASA'nın Musk'ın şirketine olan güveninin ABD'nin imajını zedeleyeceği yönünde. ABD'nin uzaydaki üstünlüğünün tehlikeye atıldığı düşünülüyor.
(Mashable.com)

Haberin Devamı