Gazete Vatan Logo

On kente tropik fırtına uyarısı!

Türkiye ilk kez tropik fırtına ile tanışıyor. Meteoroloji yetkilileri başta İzmir, Muğla, Aydın ve Manisa olmak üzere on kenti ‘Kırbaç’ adı verilen tropik fırtınaya karşı önlem almaya çağırdı

On kente tropik fırtına uyarısı!

METEOROLOJİ Genel Müdürlüğü, ‘Kırbaç’ adını verdiği tropik fırtınayla ilgili olarak dün bir açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi: Orta Akdeniz üzerinde oluşan tropik fırtınanın, Pazar günü ülkemizin batı kesimlerini etkilemesi bekleniyor. Bu sistemle birlikte Ege’nin batısında (İzmir, Muğla, Aydın ve Manisa), Marmara’nın batısında (Çanakkale, Balıkesir, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne’nin güneyi ile batı kesimleri başta olmak üzere İstanbul’da) yerel olarak çok kuvvetli ve şiddetli (50-100 kg/m2), Çanakkale ve Muğla ile İzmir ve Balıkesir’in batı kesimlerinde yer yer aşırı (100 kg/m2 üzeri) sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış beklendiğinden sel, su baskını, yıldırım, hortum , ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

‘Kırbaç’ gibi vuracak!

Türkiye ilk kez kasırga ile taşınacak. ‘Kırbaç’ adı verilen kasirga kuvvetli rüzgar ve yağış getirecek. Uzmanlar tarafından çok nadir görülen bir hava fenomeni olarak tanımlanan kasırga, Güney Yunanistan ve Türkiye’nin batısına güçlü rüzgarlar ve ağır yağışlar getirecek. Avrupa’da kuru havalar egemen olmasına rağmen; bu hafta sonu Doğu Akdeniz’de Medicane diye adlandırılan kasırganın oluşması bekleniyor. Meteoroloji uzmanları Medicane’i (Medikeyn), çok nadir ve Atlantik Okyanusu’nda görülen Tropikal sistemlere benzeyen hava oluşumu olarak tanımlıyor. Özellikle de sıcak denizden beslendiği belirten meteoroloji uzmanları hızının saatte 95 ile 145 kilometreye ulaşabileceğine dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Metrekareye 200 kilo yağış!

Dünyanın en bilinen meteroloji sitelerinden olan Accuweather da Kırbaç Kasırgası hakkında bilgiler paylaştı. Sitenin uzman Meteorolojisti Tylor Roys kasırga ile ilgili şu uyarılarda bulundu: En güçlü yağışların düşmesi beklenen yerler; Kuzey ve Batı Girit, Diğer Güney Yunan Adaları ve Güney-Batı Türkiye’dir. Bu bölgelerde metrekareye 200 kilogram yani 8 inch yüksekliğinde sele sebep olabilecek yağışlar görülebilir. Bu yağışların çoğu cumartesi gecesinden pazartesi sabahına kadar etkili olacak. Ayrıca aynı süreçte güçlü rüzgarlar etkili olacak. Saatte 95 kilometre hızla esecek rüzgarlara sebep olacak siklonun (küçük fırtına), ara ara 130 ila 145 km hıza kadar hamle yapması bekleniyor. Bu denli güçlü rüzgarlar ağaçları devirebilir ve zayıf yapılara zarar verebilir.

Haberin Devamı

İzmir’de 6 bin 260 personelle hazırlık

İZMİR Büyükşehir Belediyesi, Yunanistan üzerinden yurda giriş yapması beklenen fırtınaya karşı önlemlerini aldı. 6 bin 260 personeliyle görev başında olacak olan belediye, su baskınlarına karşı kanal ve mazgal temizliğine, ağaç devrilmelerine karşı da budama çalışmalarına hız verildi. Büyükşehir Belediyesi, İtfaiye Daire Başkanlığı’nda görev yapan bin 260 personelin izinlerini iptal etti. Yine Fen İşleri Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü gibi birimlerde olmak üzere toplam 5 bin personel fırtına için teyakkuzda. Belediye, Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nde (İZUM), fırtınanın nasıl ilerlediğini ve diğer tüm gelişmeleri yakından takip ediyor.

‘İstanbul için büyük risk gözükmüyor’

Haberin Devamı

BOĞAZİÇİ Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek beklenen tropik fırtına için, “İstanbul için büyük bir risk gözükmüyor. Daha çok Güney Ege ve Antalya’nın batısında görülecek” dedi. “Mora Yarım Adası’nda, güneyine doğru kuvvetli rüzgarla birlikte kuvvetli yağışlar da var” diyen Tek, “Akdeniz’de meydana gelmesinin sebebi yüksek deniz suyu sıcaklığı. Deniz suyu sıcaklığının 26 derecenin üzerine çıktığı, yazdan kışa geçildiği dönemlerde görülüyor. Yarın (bugün) yine Yunanistan’da devam edecek” diye konuştu.

‘Basit önlemlerle korunabilirsiniz’

Herkes için Acil Sağlık Derneği Başkanı Ülkümen Rodoplu, yüksek şiddetli fırtınalarda en sık görülen yaralanmaların kanama, kırık ve çıkık olduğunu söyleyerek, basit önlemlerle tehlikeden korunabileceğini söyledi. Rodoplu’nun uyarıları şöyle:

- Evlerin balkonunda, bahçesinde bulunan merdiven, süs eşyası, saksı gibi cam kırıklarına neden olabilecek eşyaları kaldırın.

- Araçları garaja park edin.

- Elektrik tellerinin kopma tehlikesine ve olası risklere karşılık elektrik sistemini ana şalterden kapatın.

Haberin Devamı

- Aynı şekilde doğal gaz ve su vanası kapatılmalıdır.

- Fırtınadan yıkılması muhtemel ağaç, direk, duvar gibi yerlerden uzak durun.