Gazete Vatan Logo

On binlerce memuru ilgilendiriyor! Aylıksız izindeyken yeni memuriyete atananlar göreve ne zaman başlar?

Aylıksız izinli oldukları dönemlerde memurlar hakkında naklen atama işlemi yapılabilir. Hakkındaki naklen atama işlemi aylıksız izin kullanırken kendisine tebliğ edilen memurun yeni görevine başlaması gereken süreler (mehil müddeti) aylıksız izin süresinin bitiminden itibaren başlar.

On binlerce memuru ilgilendiriyor! Aylıksız izindeyken yeni memuriyete atananlar göreve ne zaman başlar?

Devlet memurlarının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunda gösterilen süre ve şartlarla izin hakkına sahip oldukları 23 üncü madde de belirtiliyor.

Bu çerçevede 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Atamalarda görev yerine hareket ve işe başlama süresi" başlıklı 62 nci maddesinde, "İlk defa veya yeniden veyahut yer değiştirme suretiyle? a) Aynı yerdeki görevlere atananlar atama emirlerinin kendilerine tebliğ gününü, b) Başka yerdeki görevlere atananlar, atama emirlerinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde o yere hareket ederek belli yol süresini, İzleyen iş günü içinde işe başlamak zorundadırlar. Savaş ve olağanüstü hallerde bu süre Bakanlar Kurulu Kararı ile kısaltılabilir. Yukarıdaki süreler? 1 Kanuni izinlerin kullanılması veya geçici bir görevin yapılması sırasında başka bir göreve atanan memurlar için iznin veya geçici görevin bitimi, …. tarihinde başlar…. Memurun izinli ve raporlu olması tebligata engel olmamakla beraber (a) ve (b) bentlerindeki süreler izin ve rapor müddetinin bitmesinde başlar…" hükmüne yer verilerek söz konusu hükümler ile naklen atama işlemlerinde geçici görev, izin, hastalık gibi hallerde yeni görev yerine hareket süresinin bu hallerin ortadan kalktığı andan itibaren başlayacağı düzenlendiğinden, mezkur Kanunun ilgili maddeleri kapsamında verilen aylıksız izin hallerinin de bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiği düşünülmektedir. Diğer taraftan, aynı Kanunun 108 inci maddesinin (B) fıkrasında ise "Doğum yapan memura, 104 üncü madde uyarınca verilen doğum sonrası analık izni süresinin bitiminden? eşi doğum yapan memura ise, doğum tarihinden itibaren istekleri üzerine yirmi dört aya kadar aylıksız izin verilir." hükmüne yer verilmiştir.

Haberin Devamı

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, 657 sayılı Kanunun 108/B maddesi uyarınca verilen aylıksız iznin kullanıldığı süre içerisinde naklen atama işleminin aylıksız izinde bulunan ilgiliye tebliğine engel bir hal bulunmamakla birlikte, ilgilinin yeni görev yerine hareket etme ve göreve başlamaya ilişkin sürenin aylıksız izin süresinin bitiminden itibaren başlatılması gerektiği, izin bitim tarihinden itibaren 15 gün sonra da başlamaz ise 10 gün aylıksız süre verilebileceği ve bu süre sonunda da başlamaması halinde memuriyetten çekilmiş sayılması gerekmektedir.

Haberin Devamı