Gazete Vatan Logo

Omurga ortaokullar!

Dinçer: Herkesin bir tercihi varsa onu gerçekleştirebileceği eğitim altyapısını kurmaya ihtiyacımız var

Ortaokullar bu işin omurgası olacak. Spora yönelmek istiyorsa ona fırsat veriyoruz. İmam hatibe gitmek istiyorsa, onu imam hatip lisesinin orta öğrenime de devam edebileceği programa dahil edeceğiz

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Kayseri Yardım Derneği İstanbul Şubesi Gençlik Komisyonu tarafından bursiyer öğrenciler için düzenlenen, “13. Genç Buluşma Programı”na katıldı. Kadir Has Üniversitesi’nde düzenlenen programda konuşan Bakan Dinçer, öğrencilere son günlerin tartışmalı konusu 4+4+4 eğitim sistemine ilişkin bilgi verdi.

Hükümet olarak özellikle eğitimde geri kalan kız çocuklarının okuması için birçok proje gerçekleştirdiklerini belirten Bakan Dinçer, “İlköğretim düzeyinde kızların okullaşma oranında sorun yok. Kızlar açısından sorun ortaöğretimde var. Çünkü ilköğretimden sonra devam zorunluluğu yok. Biz liseyi zorunlu yaptığımız da mecbur okuyacaklar” diye konuştu. 4+4+4 eğitim sistemi ile kızların okutulmayacağı yönündeki eleştirileri haksız bulduğunu belirten Dinçer, “Haydi kızlar eve söylemi yanlış. Biz 1. sınıftan eğitime alacağız ve 12. sınıftan sonra isterse eğitime devam etsin diyeceğiz” dedi.

İlköğretime başlamaya yaşını bir sene öne çekmeye çalıştıklarını ifade eden Bakan Ömer Dinçer, “Bunun sebebi çocuklarımızı hem eğitime erken başlatmak, hem de daha çok ülkenin uyguladığı bir yönteme yakınlaştırmak” diye konuştu. Birçok Avrupa ülkesinde okula başlama yaşının yine getirilecek sistemdeki gibi olduğunu vurgulayan Dinçer, eğitimin de kesintili sistem olacağını belirtti.

“İlk dördü herkes okuyacak”

Bakan Dinçer kesintili sisteme yönelik eleştirilere ise şöyle yanıt verdi: “Eğitimi kesintili yapmanın birçok nedeni var. 4+4+4 eğitim sistemi dünyadaki gelişimlere uyum sağlamak için yapılıyor.Dünyada 12 yıl kesintisiz eğitim yapan ülke yok. Önemli olan 4+4+4 veya 6+3+3 değil, önemli olan hangi yaştaki çocuğa hangi müfredatı uygulayabileceğinizi seçebilmenizdir. Çok şükür Türk Milli Eğitimi de hangi çocuğa hangi eğitimi vereceğine ilişkin bilgi birikimine ve altyapıya sahiptir. Bütün bu tartışmaları yaparken nasıl ideolojik zemine kaydırıldığını gördük. Bunlara üzülüyorum. Dilim döndüğü kadar kamuoyuna anlatmaya çalışıyorum. İlk dördü herkes aynı şekilde okuyacak. İkinci dörtte ise okulları ayırıyoruz. İlk dördü ayrı bir binada, ikinci dördü ayrı bir binada, üçünçü dördüde ayrı bir binada okutmayı hedefliyoruz. İnsanlara ne kadar çok tercih sunarsanız ve onlara yönelik yasakları ne kadar azaltırsanız insanlar kendi potansiyellerini daha çok açığa çıkarır.”

“Piyano eğitimi almak istiyorsanız, güzel sanatlar eğitimi almak istiyorsanız, spor eğitimi almak istiyorsanız erken yaşta başlamanız gerekiyor” diyen Dinçer, şöyle devam ediyor: “Dini öğretimi 4 yılda tamamlamanız size yeteri kadar bilgi birikimi sağlamıyorsa onu daha uzun sürede almanız lazım. Bütün bunlar bu toplumda değişim kesimlerin ihtiyacı mı? Öyleyse bizim herkesin ihtiyaç duyduğu, kendi özel yeteneği varsa geliştirebileceği veya kendisinin bir tercihi varsa onu gerçekleştirebileceği eğitim altyapısını kurmaya ihtiyacımız var. Bunun içinde ortaokullar bu işin omurgasını oluşturacaklar. Eğer spora yönelmek istiyorsa ona fırsat veriyoruz. Eğer dini eğitim alacaksa, imam hatip okuluna gitmek istiyorsa, onu imam hatip lisesinin orta öğrenime de devam edebileceği bir programa dahil edeceğiz.Çünkü 4 yılda iyi bir din adamı olma imkanı yok.”

Haberin Devamı