Gazete Vatan Logo

Ömür uzatmanın formülü

İşte altın değerindeki o önemli tavsiyeler...

OKUL ÖNCESİ VE OKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLAR

1 yaşından küçük bebeğe bal vermeyin

Altı aylık olan bebeğin enerji ve besin ihtiyacı artık sadece anne sütü ve mama ile karşılanamaz. Bu yüzden 6 aydan sonra bebekleri yavaş yavaş katı gıdalara alıştırmaya başlamak gerekir. Altı aylık bir bebeğin sindirim sistemi artık katı yiyecekleri kaldırabilecek kadar gelişmiş hale gelir. Ancak asıl amaç bebeğiniz bir yaşına gelene kadar ona farklı lezzet ve özelliklerde yiyecekler tattırmak. Bir yaşına geldiğinde bebeğin çeşitli ve sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olmasını sağlamak. Bunun için dikkat etmek gereken üç nokta var:


* İlk olarak bebek için hazırlanan yiyeceklere tuz konulmamalı. Şekerli yiyecek ve içecekler bebekten uzak tutulmalı.

* Bebek bir yaşına ulaşmadan ona bal verilmemeli çünkü doktorlar çok küçük bir risk oluştursa da bir yaşından küçük bebeklerin bal tüketmesinin besin zehirlenmesine yol açabileceğini belirtiyor.

* Uzmanlar altı ayın altındaki bebeklere fıstık ezmesi, yumurta, balık, kabuklu deniz mahsulü, ciğer ve buğdaydan yapılan yiyeceklerin verilmemesi konusunda uyarıyor.

1-4 yaşlarında meyve suyu yok

OKUL öncesi, çocukların yaşam boyu sürecek olan bir sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmesi için çok önemli bir dönemdir. Diş, kemik ve kas yapısını geliştiren gıdalara ağırlık verilmesi gerekir.

* Bir ve dört yaş arasındaki çocuklar, her öğünde, ekmek, pirinç, makarna, patates gibi karbonhidrat bakımından zengin gıdalar tüketmeli.

* 1 ile 4 yaş arasındaki çocuklar her gün yarım litre süt tüketmeli. Yoğurt ya da peynirle de kalsiyum ihtiyacı karşılanabilir.

* Günde iki kez balık, et ya da benzer et ürünleri ile beslenmeli.

* Meyve suyundan kaçınmalı. İçerdiği şeker ve asit, diş sağlığını olumsuz yönde etkiler.

Okul çağında bol ciğer tüketilmeli

Çocuklar büyüdükçe yemek seçenekleri ve ev dışında yemek yeme özgürlüğü artar. Ancak okul çağında çocukların besleyici gıdalara ihtiyacı vardır. Bu dönemde,

* Özellikle kalsiyum, folik asit, demir gibi besinlere çok daha fazla ihtiyaç duyuluyor.

* Şekerli ve yağlı abur cuburlardan kaçının.

* Bol bol karaciğer tüketin.

Beslenme çantası önerileri:

l Tavuk ve yağsız salatalı sandviç

l Rendelenmiş peynirli sandviç

l Ton balığı ve domatesli sandviç

l Somon ve salatalıklı sandviç

l Taze ya da kurutulmuş meyve

l Küp şeklinde kesilmiş peynir çeşitleri

l Yoğurt veya ayran

l Minik domates ya da çubuk şeklinde kesilmiş salatalık

l Patates ya da makarna salatası

l Katı yumurta

l Taze meyve suyu veya matarada çorba

ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ GENÇLER

Demir eksiğine dikkat edilmeli

ERGENLİKTE vücut birçok değişiklik geçirir. Bu nedenle beslenme alışkanlıklarının da bu değişikliklere ayak uydurması gerekir. Gençlerin büyüme döneminde birçok psikolojik etken beslenme alışkanlıklarını da belirler.

* Bu dönemde en önemli sorun demir eksikliği ve obeziteye neden olabilecek aşırı tuz tüketimi. Bu iki sorunun önüne geçilmesi gerekir. Demir kırmızı et, pekmez, yumurta, soya fasulyesi, kuru meyveler, yeşil yapraklı sebzelerde bolca bulunur.

* Kemikler 30 yaşına kadar büyümeye ve güçlenmeye devam ediyor ve ergenlik dönemi kemik gelişimi için çok önemli. Süt ürünleri ihmal edilmemeli. n Ergenlik döneminde dikkat edilmesi gereken bir başka alışkanlık ise günde sekiz bardak su tüketmek olmalı.


YETİŞKİNLER

Kadında kansızlık erkekte kilo

İyİ beslenmek ve egzersiz yetişkinlerde sağlık için iyi bir yatırım. Besleyici gıdaları tüketmek ve sağlık bir kiloda kalmayı başarmak diyabet, kalp hastalığı ve kanser gibi beslenme ile alakalı hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Yetişkinlerde erken ölüme yol açan risk faktörleri sigara, obezite, fiziksel aktivite eksikliği, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon ve yüksek miktarda alkol tüketimidir.

Erkekler ve kadınlar için beslenme riskleri:

* Kadın ve erkeklerin sağlıklı bir kiloyu koruması gerekli. Ancak erkeklerin bu konuya daha çok dikkat etmesi lazım. Erkeklerde fazla kilolar bel çevresinde yerleştiği için kalp hastalığı, diyabet riski yağın kalçada biriktiği kadınlara göre daha yüksek.

* Hamilelik ve emzirme dönemleri kadınların beslenmesine çok daha fazla dikkat etmesini gerektirir. Kadınların kansızlık riski de erkeklerden fazla. Alkol meme kanseri riskini arttırdığı için kadınlar aşırı alkol tüketmemeye özen göstermeli.

YAŞLILAR

İleri yaşlarda iyi beslenip aktif kalmak daha uzun ve dolu bir yaşam sürmenizi sağlar, hastalık tehlikesini azaltır. İleri yaşlardakiler için beslenme tavsiyeleri şöyle:

* Fiziksel egzersiz hem aklı hem de bedeni aktif kılar. Kas dokusu korunur. Yürüyüş yapmak bile yeterli.

* İlerleyen yaşla enerji ihtiyacı giderek azalsa da protein, vitamin ve mineral ihtiyacı azalmaz. Düşük kalorili ancak çeşitli yiyecekler tüketilmeli.

* Sindirim sisteminin düzenli çalışması için içinde yüksek oranda lif bulunan sebze, meyve ve tahıllı gıdalarla beslenmeli.

* Susuzluğa dikkat edilmeli. Böbrekler eskisi gibi hızlı çalışmıyor. Günde sekiz bardak sıvı tüketilmeli.

* Demir, yaşlılarda yaygın olan kansızlık sorununu önlemeye yardımcıdır. Kırmızı et, kurutulmuş meyveler, yeşil yapraklı sebzeler ve baklagiller başlıca demir kaynaklarıdır.

HAMİLELER

Hamilelikte günde 300 ekstra kalori

Hamilelik döneminde sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olmak hem bebek hem de anne için çok önemli. Hamileyken dikkat edilmesi gereken tavsiyeler şöyle:

* Bir hamilelik toplamda 80 bin kaloriye mal olur. Yani günde ekstra olarak 300 kalori alınmalı.

* Protein kaynağı olarak yağsız et, balık, tavuk, süt ürünleri, tahıl ve fındığı tercih edin.

* Hamilelikte yeterli miktarda lif alınmaz. Meyve, sebze, tahıllı ekmek, esmer pirinç ve makarna tüketin. Mutlaka bol bol su için.

* Folik asit özellikle doğum öncesinde çok önemli. Günde 400 mikrogram (mcg) alınmalı.

* Demir eksikliği hamilelikte en sık karşılaşılan sorun.

* A vitamini için ciğer yenmeli, D vitamini için de güneşlenmeli.

* Bebek ve annenin kemikleri için günde yarım litre süt ya da onun eşdeğeri olan 100 gram peynir veya 450 gram yoğurt tüketilmeli.

**


YARIN: l Sağlıklı beslenmek için uzmanların 8 altın tavsiyesi...

* 1 yıl boyunca sigara içmek ömrünüzden ne kadar çalar?

* “Trafik ışığı beslenme formülü” nedir, hangi hastalıkları önler?



Haberin Devamı