Gazete Vatan Logo

Ömür uzarken unutkanlık da artıyor…

Türkiye Alzheimer Derneği'ne göre; Türkiye ‘ de de 400 bin civarında Alzheimer hastası varsayılıyor.


İçinde bulunduğumuz yıllarda ortalama insan ömrü uzamakta, yaşlı nüfusu atmakta buna paralel olarak da beyinde sağlıklı sinir ve doku bozulması ile ortaya çıkan hastalıklar grubunda artış gözleniyor..



Türkiye Alzheimer Derneği nin açıklamasına göre; Dünyada 30 milyon üstünde, Türkiye ‘ de de 400 bin civarında Alzheimer hastası varsayılıyor.. Yine araştırmalara göre; Türkiye 2050 yılında dünyada en fazla Alzheimer hastalığı görülecek ülkelerden biri….
Alzheimer hastalığı ; yaşamın orta ve ileri evrelerinde ortaya çıkıyor ve 50 yaş altında görülmesi pek nadir oluyor. Görülme sıklığı yaşla birlikte artıyor ve 65 yaşında üzerinde on kişiden birinde görülüyor…


Alzheimer Hastalığı ‘ nı tamamen ortadan kaldırmak veya geriye döndürmek mümkün olmasa da erken tanı ve tedavi yöntemleriyle en azından hastalıkların ilerlemesinin durdurulmakta, temel hedef olan hasta ve yakınlarının yaşam kalitesini artırabilmekte. Özellikle hasta yakınları için de büyük bir problem yaratan davranış problemlerini ve günlük yaşam aktivitelerini düzeltmekte…


Yakınlarınızda Alzheimer belirtileri hissettiğiniz anda vakit kaybetmeden Nöroloji uzmanına başvurularak muayene edilmesi gerekli ve önemlidir…


Uzmanlara göre ; "Birinci dereceden yakınlarında Alzheimer olanlar hastalık açısından risk altındadır. Özellikle erken yaşlarda başlayan hastalıkta genetik faktörler daha çok rol oynar. 60 yaşından sonra başlayan hastalıkta ise ailevi özellikler daha az etkilidir. Diğer risk faktörleri arasında diyabet, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, obezite sayılabilir’’.


21 Eylül Dünya Alzheimer günü vesilesi ile Hastabezim.com , uzmanların önerilerine dikkatimizi çekmek istemektedir:


Alzheimer ‘dan Korunmanın Yolları


Dil Yeteneğinizi geliştirin: Özellikle genç yaşlarınızda dil yeteneğinizi geliştirmek ileride Alzheimer risklerini düşürür.


Zihninizi aktif tutun: Bulmaca çözmek, hikâye yazmak, satranç oynamak, okumak... Önemli olan beyni aktif tutmak, bu nedenle yaratıcı aktivitelerle ilgilenin. Zihinsel aktivitenizi sürekli hareketli tutan sosyal ortamlar içinde bulunun.


Hayvansal yağlardan uzak durun: Sağlıklı beslenin. Bunun için tereyağı, iç yağı gibi hayvansal yağlar yerine zeytinyağı, ayçiçek, mısırözü, soya gibi bitkisel yağları tercih edin. Protein kaynaklarından et, tavuk, balık, yumurtanın daha düşük yağ içeren türlerini tüketin. Beslenmenizde sebze ve meyveye mutlaka yer verin.


Egzersiz yapın: Egzersiz endorfin hormonunun salgılamasını artırarak insanı mutlu kılar, kasların daha düzgün çalışmasını sağlar. Sadece Alzheimer'den değil kalp-damar hastalıklarından da sizi korur.


İdeal egzersiz, düzenli yürüyüştür. Özellikle haftada 150 dakikayı bulan tempolu yürüyüşler yapın. İmkânı olanlar için yüzme çok iyi bir yöntem . Ayrıca fizyoterapistlerin kontrolünde ağırlık çalışmaları da hem kas gücünün korunması hem de kemiklerin korunması için çok yararlı.


Kolesterole dikkat: Yapılan çalışmalar yüksek tansiyon ,diyabet ,yüksek kolesterol,sigara,şişmanlık gibi olumsuz faktörlerin alzheimer hastalığı riskini artırdığını gösteriyor.Gerekli önlemler baştan alınmalı. Stresten uzak durun. Sağlıklı kolesterol değerleri için toplam kolesterolünüz 200 'ün altında, kötü kolesterolünüz 130'un altında, iyi kolesterolünüz de 50'nin üstünde olmalı.


Alkol tüketimine dikkat edin: Hafif ve orta dereceli alkol Alzheimer hastalığından korurken; aşırı alkol tüketimi vasküler riskleri artırdığı için Alzheimer hastalığı riskini de artırır.


Sigarayı bırakın: Alzheimer riskini artırdığı için sigaradan uzak durun.

Alzheimer ile ilgili daha detaylı bilgi için tıklayın!

Haberin Devamı