Teknoloji, ben artık ayrı eve çıkmak istiyorum!

Gün geçmiyor ki insanoğlu bir sanal mecranın daha kölesi olmasın. O beğenmediğimiz "yalnızlık" ileride çok değerli, çok özlenen, gıpta edilen bir durum haline gelecek gibi görünüyor. Zira her yeni sanal mecra, diğer insanlarla yeni bir iletişim şekli vaad ediyor. Facebook'tu, Twitter'dı, Instagram'dı, Vine'dı oydu buydu derken şimdi de Periscope adında kitleleri fena halde kitlemeye aday nurtopu gibi bir mecramız daha oldu. Oldu olmasına da iyi mi oldu kötü mü oldu o tartışılır. Artık ortalama bir akıllı telefonu ve onu idare edecek kadar interneti olan herkes dilediği yerden dilediği şekilde canlı yayın yapabiliyor. Tabii bir kamyon uygulama yüklü telefonların çilekeş şarjı da izin verirse. Bu yeni mecra ile Andy Warhol'un o çok bilinen "Herkes bir gün 15 dakikalığına ünlü olacak" sözünün gerçeğe dönüşmesine hiç bu kadar yakın olmamıştık belkide. Hatta bir gün değil, herkes istediği zaman 15 dakikalığına ünlü olabilir bu canlı yayınlarda yapacağı atraksiyonla. Ama ünlü olurken maymun mu olur, kral mı orasını bilemem. Sanal mecraları amaca giden yolda araç olarak kullanmış ilklerden biri olarak bende eksik kalmadım tabii, kaydımı oldum, sonra o canlı yayın bu canlı yayın gezdim dolaştım vatandaşın profilinde. Durum baya ciddi arkadaşlar. Bu uygulamanın yaygınlaşması ana medyadaki düzeni ve dengeleri fena halde değiştirebilir.

Haberin Devamı

Şimdilik şunları gözlemledim;

- Millet olarak çok meraklıymışız canlı yayın yapmaya, o net. Bakıyorum herkes bir yerlerden bildiriyor. Yıllardır ekranda izlediği canlı yayın muhabirlerinin dillere pelesenk olmuş sunuşlarıyla şenlenen otobüs yolculukları mı dersin, uçak rötarları mı, sahil yolu yürüyüşleri mi, çöpü alınmamış mahalle sakininin feryadı mı, ne ararsan var. Artık herkes temsili bir medya mensubu olma yolunda ilerliyor. Ana medya için sıkıntılı bir süreç başlıyor.

- Tabii bir de sabah şekeri kıvamına gelmeyi tercih eden büyük kalabalığımız var. Uygulamanın canlı yayın yaparken izleyenlerin yorum yapabilme özelliğinden mütevellit o yorumları okuyup şekerimsi şakalarla bilumum geyikler döndürülüyor. Nadiren iyi şakalar ve hoş sohbetler, genellikle kepaze espriler, "herkes beni çok merak ediyor" hezeyanıyla türlü saçmalamalar, ne ararsan var.

Haberin Devamı

- Yattığın yerden canlı yayınla Amsterdam sokaklarında bisikletiyle dolaşan bir Hollandalının cep telefonuna takılanları izlemek, Şanzelize'de dolaşmak, Moskova'da bir club'ta insanların nasıl eğlendiğini canlı canlı görebilmek ise bu uygulamanın keyifli tarafları.

- Daha şimdiden çeşitli sapkınlıklar, teşhirler, sakıncalı pornografik yayınlar bu uygulamanın çehresini sarmış durumda. Bu sürpriz değil zaten. Her sanal mecrada olduğu gibi bir süre sonra burada da olacaktı ve malesef oldu da. Bireyler burada spontan bir yayın gerçekleştirdikleri için diğer sanal mecralarda olduğu gibi uygulayıcının sansür yapabilme şansı da yok. Yani ben o cep telefonunu ani bir hamleyle hiç olmadık bir tarafa döndürebilir, abidik gubidik bir görüntüyü gözünün içine içine sokabilirim. İşin bu kısmı biraz can sıkıcı.

Haberin Devamı

- Özel hayata müdahale meselesi de insanların başını baya ağrıtacak cinsten. Magazinsel meşhurlar çok veryansın edecekler, öyle hissediyorum. Muhabirlerin "içeride bir sarışınla sarmaş dolaş olduğunuz doğru mu?" sorusuna "yok öyle bir şey" derken eskisi kadar rahat olunamayacak. Belki daha kapıdan çıkmadan yediği naneyi izlemiş olacak herkes. "Konserimi 50 bin kişi izledi" yalanı birinin cep telefonundan canlı canlı gelen görüntülerle tarihe karışacak. Sıradan vatandaşın da sevdiceğine karşı daha dürüst olması gerekecek. "Yap oradan bir canlı yayın bakalım" isteğinin neticesi kötü sonuçlar doğurabilir.

DİĞER YENİ YAZILAR