Gazete Vatan Logo

Ömer Tayyip ABD'ye başkan bile olabilir

Erdoğan'ın Amerika'da doğan ikinci torunu Türk vatandaşlığının yanısıra otomatik olarak ABD vatandaşı da oldu

İkinci kez “dede” olan Başbakan Erdoğan, “adaşı” Ömer Tayyip’i ABD’ye yapacağı ziyaret sırasında görebilecek. Emine Erdoğan ise, doğum haberini
alır almaz ABD’ye gitti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD’de yaşayan küçük oğlu Necmettin Bilal Erdoğan ve gelini Reyyan Erdoğan’ın önceki gün “Ömer Tayyip” adını verdikleri bir bebekleri dünyaya geldi. Erdoğan ilk kez, 29 Aralık 2006’da kızı Esra Albayrak’ın doğum yapması ile dede olmuştu. İkinci kez “dede” olan Erdoğan, “adaşı” Ömer Tayyip’i ilk kez, 24 Eylül’de ABD’ye yapacağı ziyaret sırasında görebilecek. Geçen yıl anneanne, şimdi de babaanne olan Emine Hanım ise doğum haberini alır almaz ABD’ye gitti. Emine Hanım, önceki gün Ankara’dan Washington’a gitti.

Bilal ve Reyyan Erdoğan çiftinin bebeklerini ABD’de dünyaya getirmesi akıllara, “Ömer Tayyip ABD vatandaşı mı olacak” sorusunu getirdi.

Evet, Ömer Tayyip, ailesinin istemesi halinde ABD vatandaşı olabilecek. ABD yasaları uyarınca, bu ülke topraklarında doğan her çocuk ya da ülke dışında da doğsa anne ve babası ABD vatandaşı olan her çocuk otomatik olarak ABD vatandaşı oluyor. Ailesi ABD makamlarına başvurarak çocuğun ABD vatandaşı olmasını engelleyebiliyor ancak çocuk büyüdüğünde isterse yine vatandaş olabiliyor.

Bilal ve Reyyan Erdoğan çiftinin, oğullarını Türk vatandaşı veya çifte vatandaş yapmak istemeleri halinde, doğumunu Türkiye’nin ABD’deki resmi temsilciliklerine bildirip, resmen kayıt ettirmeleri gerekiyor.

Başkan olabilir mi?

Ömer Tayyip ABD topraklarında doğduğu için ilerde ABD Başkanı olabilecek. Ancak ABD Başkanı olmak için sadece vatandaş olmak yetmiyor. Aynı zamanda Başkanlık seçimi öncesinde en az 14 yıl aralıksız olarak ABD topraklarında yaşamak da gerekiyor.


ABD’de kritik temaslar

Erdoğan’ın ABD ziyareti, kritik temaslara da sahne olacak. Kendisine Dışişleri’nin yeni ‘patronu’ Ali Babacan’ın eşlik edeceği Başbakan Erdoğan’, New York’ta BM Genel Kurul çalışmalarına katılacak.

24 Eylül’de, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un isteği üzerine, BM Genel Kurulu’na hitaben “iklim değişiklikleri ve bunun insan yaşamına etkileri” konusunda bir konuşma yapması bekleniyor. Erdoğan’ın ABD gezisi çerçevesinde Washington’a giderek ABD Başkanı Bush ile de bir araya gelmesi bekleniyor. Ancak diplomatlar, iki liderin programının netleşmemesi nedeniyle, New York’ta bir araya gelebileceğini kaydediyor.

Haberin Devamı