Gazete Vatan Logo

Ömer Çelik: DAEŞ'ten daha tehlikelisi gelirse ne olacak?

Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik AA Editör Masası'nda soruları cevaplıyor.

Ömer Çelik: DAEŞ'ten daha tehlikelisi gelirse ne olacak?

Bakan'ın açıklamalarından satır başları şöyle;

*Münbiç meselesinde bunların Fırat'ın batısında kalmayacağı şeklindeki sözün yerine getirilmesini bekliyoruz. Eğer biz tampon bölge kurulsun dediğimizde yapılsaydı ne bu katliamlar yaşanacaktı ne de sorunlarla karşılaşılacaktı.

* Hükümetin Kürtlere karşı olması diye bir şey söz konusu değil. PYD, terör örgütü olduğu için biz ona karşıyız.

* DAEŞ'ten daha tehlikeli bir örgüt çıkarsa bu kez DAİŞ mi kullanılacak.

RUSYA İLE İLİŞKİLER

* Rusya ile Suriye konusundaki pozisyonlarımız örtüşen pozisyonlar değil. Suriye'de geçiş döneminin formülleri üzerinde bir ortaklaşma olmuyor.

* Suriye'de çözüm için doğrusu Cenevre sürecinin devam etmesidir.

* Avrupa'da Türkiye'nin ciddi dostları da var. Beni en çok şaşırtan, Yüksek Temsilci Mogherini taraflara itidal tavsiye ediyoruz demesi. Burada da ilk defa söylüyorum. Bize namlu doğrultmuşlar, itidal tavsiye ediyorlar. Taraflara itidal tavsiye etmek ne demek? Sakin olun demek. Sakin olduğunuz anda, direnmezseniz hayatınızı kaybedeceksiniz.

Haberin Devamı

* Olması gereken şuydu, bütün AB liderlerinin, demokrasi, insan hakları, hukuk devleti temelinde Türkiye'nin yanında olmaları gerekirdi.

* AB'nin sahip olması gereken vizyonu, biz Türkiye olarak üretmeye ve korumaya devam edeceğiz.

* Bizi ziyaret eden bir dostumuz şunu şöyledi: Bizim Türkiye'ye verecek bir dersimiz yok. Türkiye demokrasi tarihini yeniden yazdı. Millet olma bilincimiz açısından böyle bir dayanışma ortaya çıktı.

* Cuma günü Slovakya'ya gidiyoruz. Cumartesi sabah tüm AB dışişleri bakanlarının katılımıyla Türkiye oturumu yapılacak. Ben onları bilgilendirip sorularını cevaplayacağım.

* Kendimizi onların bize göstermeye çalıştığı gibi görmeyelim. Biz bir ortadoğu balkan asya akdeniz karadeniz ülkesi olmanın yanı sıra bir Avrupa gücü olduk. AB'nin değerleri konusunda bazı siyasetçilerinin vizyon eksikliğine teslim olmasına müsaade etmemeliyiz. Halkımız gösterdi ki birinci sınıf bir demokrasiye sahibiz. Türkiye çok partili hayat içerisinde bile defalarca darbe oldu, parlamenter sistem hep kesintiye uğradı. Bir tek AK Parti iyi işletti kapatma davası açtılar ardından darbe girişiminde bulundular. Tek partili hayattan çok partili hayata geçiş gibi birinci sınıf demorkasinin sağlamlığı test edildi

Haberin Devamı