Gazete Vatan Logo

Ömer Bey’in ‘harem’ini sattılar

Osmanlı döneminde Atina’nın güneyindeki Karistos bölgesine vali atanan Ömer Bey’in haremine ev sahipliği yapan, zaman içinde Picasso’nun torunu tarafından satın alınan Petalioi adacığı 24 milyon euroya el değiştirdi

Ömer Bey’in ‘harem’ini sattılar

Osmanlı’nın önemli Kaptan-ı Derya’larından (Deniz Kuvvetleri Komutanı) Darendeli Topal İzzet Mehmet Paşa, Sultan II. Mahmut tarafından Ege’de kazandığı başarılar nedeniyle Atina’nın hemen karşısında bulunan Petalioi adaları ile ödüllendirilmiş, ardından da Osmanlı Sarayı’na sadrazam olarak atanmıştı. Sadrazam Mehmet Paşa, devlet işlerinden vakit bulup adaları ziyaret edemediği için Karistos adı verilen o bölgeye Osmanlı valisi olarak atanan ve kendisi de Osmanlı amirallerindan olan Ömer Bey’e adaları hediye etti. Ömer Bey, 10 adacıktan oluşan bu adalardan en büyüğünü kendisine valilik konutu yaptı. En küçük adalardan birini de kendi haremindeki kadınlara ev olarak tahsis etti. İki ada arasındaki mesafe çok küçük olduğu için büyük adadan hareminin bulunduğu adaya tekneyle sadece birkaç dakikada ulaşabiliyordu. Ancak 1820’li yılların başında bölgedeki Yunanlar Osmanlı’ya karşı isyan başlatınca Ömer Bey, adaları Atina’daki dönemin Rus Büyükelçisi’ne satarak kaçtı. Rus Çarı Nikola ise Yunanistan Kraliçesi Olga’nın düğününde adayı Atina’ya evlilik hediyesi olarak armağan etti.

Haberin Devamı

Yunan Maldivler’i

Zaman içerisinde sürekli el değiştiren adalar, Yunan armatörler tarafından kullanıldı. 1980’li yıllarda ise dünyaca ünlü ressam Pablo Picasso’nun torunu Paloma Picasso, harem olarak kulanılan adacığı satın aldı. Düne kadar da ada Picasso ailesinin mülkiyetindeydi. Paloma Picasso, denizin temizliği ve bölgenin iklim koşulları nedeniyle Yunanistan’ın Maldivler’i olarak nitelendirilen adacığı satışa çıkarttığı zaman bu bir devlet meselesine dönüştü. Çünkü adaya Arap zenginler talip oldu. Halkta büyüyen yabancı ve Arap düşmanlığı nedeniyle Atina’nın itirazları sonucu Picasso tekliflere hayır yanıtı verdi. Sonunda Yunan hükümetini de tatmin edecek çözüm bulundu. Adacık, 24 milyon euro’ya Coca Cola Yunanistan’ın başında bulunan George David’in oğlu Nicola David ve eşi Clemente Pinada’nın tatil cenneti oldu. Artık Ömer Bey’in harem adasında genç çiftin malikanesi olacak.

Maktum da istedi

Ömer Bey’in adacığına talip olan Arap zenginlerin en ünlüsü Dubai Şeyhi El Maktoum’du. Atina, ülkede büyüyen mülteci krizi ve Arap düşmanlığı nedeniyle 14 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zenginleri listesinde yer alan Maktoum’un adayı almasına karşı çıkınca Picasso başka alıcılar aramak zorunda kaldı.

Haberin Devamı

Ömer Bey’in valilik konağı, şimdi Montofoni Estate olarak biliniyor ve Yunanistan’ın önemli kültür miraslarından biri olarak kabul ediliyor. Arazisindeki üzüm bağlarından da ülkenin en önemli şaraplarından biri üretiliyor.