Gazete Vatan Logo

Ölümüne yüzeriz!

İstanbul Şile’de iki kişi denizde kaybolunca ilçe genelinde boğulmaları engellemek amacıyla denize girmek yasaklandı. Plaj görevlileri megafonla vatandaşı uyardı ancak kimseyi denizden çıkaramayınca devreye polis ve zabıta girdi

Ölümüne yüzeriz!

Önceki gün akşam saatlerinde Ağva’da baba Erol Kocalı, ismi öğrenilemeyen kızıyla denize girdi. Kızının boğulduğunu gören baba yardımına koştu. Bu sırada diğer kızı Kezban Kocalı da (18) ablasının boğulduğunu görünce denize atladı. Baba büyük kızını kurtararak sahile çıktı. Küçük kızının da denizde çırpındığını gören baba tekrar suya atladı ancak genç kız dalgalarda kayboldu.

Su sürükleyerek götürdü

Sabah saatlerinde ise 3 genç Sofular Plajı’nda serinlemek için denize girdi. Bir süre sonra 25 yaşlarında olduğu öğrenilen Suriyeli Louhey Balhawan dalgalara kapılarak kayboldu. İhbar üzerine olay yerine ambulans, sahil güvenlik, arama kurtarma ve jandarma ekipleri sevk edildi. Olayı gören bir vatandaş “Su bunları sürükleyerek götürdü. Bir tanesi kayboldu, diğerleri kurtuldu” diye konuştu. Balhawan’ın cesedine Sahil Güvenlik ekipleri yaklaşık 3 saat süren çalışmaların ardından ulaştı. Balhawan cesedi Adli Tıp Kurum morguna kaldırıldı.

Polis zoruyla çıktılar

Şile Kaymakamlığı etkili olan rüzgar nedeniyle ilçe genelinde boğulmaları engellemek amacıyla denize girmeyi yasakladı. Cankurtaran ekipleri ve görevliler vatandaşları denizden çıkarmaya çalıştı. Vatandaşların plaj görevlilerinin uyarılarına rağmen denizden çıkmaması üzerine devreye polis

Haberin Devamı

ve zabıta girdi. Polisi gören tatilcilerin, sonunda uyarıları dikkate alarak denizden çıktığı görüldü.

Sahile değil, yanlara yüzün

Denizden gelen sinsi tehlike ‘çeken akıntı’, İngilizce adıyla ‘rip’, her yıl yüzlerce kişinin boğulma tehlikesi atlatmasına ya da hayatını kaybetmesine neden oluyor. Profesyonel yüzücülerin bile karşı koyamayacağı güçte olan rip akıntısı, Türkiye’de özellikle Karadeniz sahillerinde yüzücüleri tehdit ediyor.
Rüzgarlı havalarda
Rüzgarlı havalarda topuklarda (kum tepesi) kırılan dalgaların dalyan (çukurluk) bölgelerinden geriye doğru hareketi sonucu oluşan bu akıntılar, dünya şampiyonu bir yüzücünün dahi karşı koyamayacağı kadar güçlü oluyor. Dalga yüksekliği arttıkça çeken akıntının gücü de artıyor. Çeken akıntıya kapılmanız halinde öncelikle sakin olun. Sahile doğru yüzmeye çalışarak kendinizi yormayın, akıntıyı yenemezsiniz. Akıntının sizi götürmesine bir süre izin verin. Akıntı zayıfladığında yanlara doğru yüzerek akıntıdan kurtulun.
Ablasının peşinden gitti
18 yaşındaki Ezgi Kezban Kocalı, ablasının denizde çığlıklar attığını duydu. İlk olarak baba Erol Kocalı dalgalara atılarak kızını kurtarmaya çalıştı. Ezgi de ablasının çığlıklarına dayanamayarak azgın sulara kendisini attı. Baba büyük kızını kurtardı, ancak Ezgi suların arasında kayıplara karıştı.

Haberin Devamı