Gazete Vatan Logo

Ölümüne kaçış...

Ölümüne kaçış...

IŞİD’in dehşet saçtığı Şengal’den (Sincar) kaçan Ezdilerden yaklaşık 1.500’ü, çoluk çocuk zorlu bir yolu aşarak Şırnak’ın Uludere İlçesi’ne geldi.

IŞİD’in ele geçirdiği Şengal’in Sinan Bölgesi’nden kaçan Ezidilerden, aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da bulunduğu yaklaşık 1500’ü, zorlu bir yolculuktan sonra Türkiye sınırına geldi. Uludere’ye bağlı köylere sınırı yürüyerek geçip ulaşan Ezidilerin, toz toprak içinde kaldıkları, bitkin ve yorgun düştükleri görüldü. Kucaklarında ve omuzlarında çocuklarını taşıdıkları görülen Ezidiler, sınırı geçtikten sonra Uludere’nin Ortasu Köyü’ne götürüldü.
‘3 yeğenim açlıktan öldü’
Ortasu Köyü’nde su ve yiyecek ihtiyaçları karşılanıp dinlenen Ezidiler, burada tek tek kayıt altına alındı. Ezidiler’in, buradan araçlarla Şırnak’ın Silopi, Cizre ile Mardin’in Midyad İlçeleri’nde oluşturulan kamplara gönderilecekleri belirtildi. Ezidilerden İbrahim Xelef, Şengal’in Sinan bölgesinde yaşadıklarını belirterek, IŞİD’in kendi bölgelerine kadar gelmeleri üzerine evlerini terk ederek göç ettiklerini belirterek, peşmergelerin kendilerine yardım etmediğini söyledi: “IŞİD kızlarımızı götürdü, binlerce insanımızı öldürdü. Babamı öldürdüler, kardeşimi öldürdüler. 3 yeğenim açlıktan öldü. 8-10 saat yürüdükten sonra buraya gelebildik. Bizi kamplara götürsünler. Eğer Şengal, IŞİD’ten kurtarılırsa biz döneriz.”
Amirli’ye Kızılay’dan yardım eli
Irak’ın Selahattin ili Tuzhurmatu ilçesinde 84 gün boyunca bir yandan IŞİD’in kuşatmasını altında kalan bir yandan da açlık ve susuzlukla mücadele eden Türkmen kasabası Amirli’ye ilk yardım Türkiye’den geldi. Türk Kızılayı, gıda yardımlarını Amirli’ye ulaştırdı.
IŞİD bir kasabayı daha kaybetti
Irak ordusu, 10 Haziran’dan beridir terör örgütü, IŞİD denetiminde bulunan Süleymanbeg’in kontrolünü yeniden ele geçirdi. IŞİD, Şii milisler ile savaş uçaklarının da havadan destek verdiği operasyon sırasında yaşanan şiddetli çatışmalar sonucu kasabadan çekildi. Çatışmalarda 9 IŞİD’li öldürüldü. Irak ordusu ile gönüllü Şii milislere peşmergelerin de destek verdiği iddia edildi.

Haberin Devamı