Gazete Vatan Logo

Ölümün adı bonzai değil ‘kannabinoid’

Bonzai adlı uyuşturucuya masum görünsün diye bu ismin verildiğini belirten uzmanlar “Bunun asıl adı kannabinoid’dir, ölüm de kaçınılmazdır” diyor

Ölümün adı bonzai değil ‘kannabinoid’

Türkiye’de yaygınlığı hızla artan, son yılların en büyük uyuşturucu sorunu haline gelen bonzainin merak uyandıran adından dolayı kişiyi özendirdiği, kullanımıyla da öldürdüğü bildirildi. Selçuk Üniversitesi(SÜ)Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Selvi, “Bu uyuşturucunun dünyadaki asıl adı ‘kannabinoid’tir. Bitkisel algılansın diye bonzai adıyla Türkiye’ye sokulmuştur. Esrar benzeri madde şeklinde tanıtılsa da sinir sistemi hücrelerine esrardan 90-100 kat daha fazla bağlanarak zararlı etkisini gösterir.

Tespit edilemiyor!

Merak uyandırıcı çağrışımı nedeniyle bonzai yerine sentetik kannabinoid isminin kullanılması daha doğru olur. ABD’de K2, Avrupa’da spice, Türkiye’de bonzai ve Jamaika adı verilen kimyasal madde 1 kez kullanıldığında bile öldürebilir” dedi. Doç. Dr. Selvi “Kannabinoid, çok farklı formüllerle üretilir, içinde ne tür zehir olduğu kimi zaman idrarda ve kanda tespit edilemez. Solunum yetmezliği, kalp kriziyle ölüme götürür” diye konuştu.

Kadın-erkek sokağa döküldü!

Haberin Devamı

İzmit’in Gültepe Mahallesinde önceki akşam bazı kişilerin bonzai satmaya geldikleri haberlerinin yayılması üzerine kadınlı-erkekli birçok kişi sokağa döküldü. Mahallede sürekli bağıran ve uyuşturucu satıcılarına tepki gösteren mahalle sakinleri polisler tarafından güçlükle sakinleştirdi. 1 saati aşkın evlerine girmeyen semt sakinleri, polislerden daha etkin önlem almasını ve uyuşturucu satıcılarının yakalanarak daha ağır cezalara çarptırılmasını istedi.