Gazete Vatan Logo

Ölüme yolculuk!

Afganistan’dan Avrupa’ya kaçak girmeye çalışan umut yolcularının tehlike dolu yolculuğu...

Afganistan’dan Avrupa’ya kaçak girmeye çalışan umut yolcularının tehlike dolu yolculuğu İngiliz Mail on Sunday Gazetesi’nde çarpıcı detaylarla anlatıldı. Haftalarca hatta aylarca süren yolculuğun kırılma noktası Türkiye’den Yunanistan’a geçmek...

BAŞTA Afganistan olmak üzere birçok Asya ve Afrika ülkesinde yüzbinlerce kişi her yıl daha iyi bir yaşam umuduyla Avrupa ülkelerine göç etmeye çalışıyor. Bazen haftalar hatta aylar süren zorlu yolculuklara rağmen birçoğu hedefindeki ülkeye ulaşamadan ya yakalanıp geri gönderiliyor ya da çetin koşullar nedeniyle hayatını kaybediyor. Umut yolcularının en çok tercih ettiği rota İran üzerinden Türkiye’ye girip daha sonra deniz yolundan Yunanistan’a geçmek. İngiliz gazetesi Mail on Sunday, Afganistan’dan başlayıp İngiltere’ye uzanan bu yolculuğun iç yüzünü anlattı. Kaçak göçmenler umut yolculukları için insan tacirlerine binlerce euro para ödüyor. Kabil’den İran sınırına otobüsle taşınan kaçaklar İran sınırından geçmek için 700 euro ödemek zorunda. İran’a girdikten sonra ise yolculuğun en zor kısımlarından biri başlıyor. Çünkü İran’ın dağlık bölgeleri genellikle yaya olarak geçiliyor ve bu yolculuğun haftalar sürmesine neden oluyor.

’Guantanamo’dan kötü’

Yakalanan göçmenlere İran polisinin yaptığı muamele tek kelimeyle ürkütücü. Göçmenler yakalanıp, “Guantanamo’dan farksız” dedikleri Tahran Hapishanesi’ne atılmamak için oldukça dikkatli davranıyor. Van sınırından Türkiye’ye giren göçmenler yolculuğun bu kısmı için 1000 euro ödemek zorunda. Kamyonlar, TIR’lar, kamyonetler içinde günlerce yol alan göçmenler Ege’ye ulaştıklarında ise Yunanistan’a geçmek için 4 bin euro daha ödüyor. Zaman zaman küçücük evlerde günlerce tıklım tıklım kalan göçmenlerden bazen ekstra para da istenebiliyor.

’Suçlu Türkler’

Gazeteye konuşan bir Yunan yetkili göçmenler nedeniyle Türk insan kaçakçılarını sorumlu tutuyor: “Savaşın neden olduğu krizi paraya çeviriyorlar. Dört gün önce denizde tam 70 Afgan göçmen yakaladık. Bu bugüne kadarki en yüksek sayıydı. Bu yıl 14 kişi denizde boğuldu. Ölüleri toplamak artık işimizin bir parçası oldu. Çoğu göçmen yüzme bilmiyor. Kaybolanların cesetleri sahile vuruyor.” Yunan hükümeti, Sisam’a çıkan mültecilerin barındırılması için 2 milyon euro’ya bir kamp inşa ettirmek zorunda kaldı. Bu kampın kapasitesi 10 bin. Yani adanın yerleşik nüfusunun iki katı. Ancak çoğu zaman kamp yetersiz kalıyor. Yunanistan’a girmeyi başaran göçmenler ise İtalya, Fransa ve Almanya üzerinden İngiltere’ye taşınıyor. Bu yolculuk içinse 2 bin euro gerekiyor. Yani Afganistan’dan Avrupa’ya seyahatin toplam bedeli yaklaşık 8 bin euro.

Avrupa bileti toplam 17 bin dolar

Umut yolcuları, insan kaçakçılarına Türkiye’nin doğusundan batısına getirilmek için 1000, Yunan adalarına götürülmek içinse 5 bin dolar para veriyorlar. Afganistan’dan Avrupa’ya kaçmanın toplam bedeli ise 17 bin dolar...

Çocuklar boğluyor

Afgan göçmenler için yolculuğun en kritik noktası Ege’den Yunanistan’a geçmek. En çok tercih edilen rota Kuşadası civarından teknelerle Sisam adasına geçmek. Bu bölgede mesafe bir milin altında olduğu için yüzlerce göçmen buradan Yunanistan’a girmeye çalışıyor. Yunan sahil güvenlik botları ise devriyelerini sıklaştırıp, gece görüş sistemleri kursa da göçmenlere engel olamıyor. Göçmenleri taşıyan tekneler denizin ortasında sahil güvenlik botlarıyla karşılaştıklarında ise tam bir dram yaşanıyor. İnsan kaçakçıları, sahil güvenlik botları göçmenleri toplayıp Sisam’a çıkarsın diye çoğu kez teknelerini kasıtlı olarak batırıyor. Bu sırada kaçaklar arasındaki birçok çocuk da boğuluyor. Sahil Güvenlik, batırılmadığı takdirde kaçak botlarını adaya yanaştırmıyor.

Haberin Devamı