Gazete Vatan Logo

Ölüme sebebiyete 24 taksit

Genç kadının ölümüne neden olanlara 1.5 ile 3’er yıl hapis verildi ve...

Görevlerini ihmal ederek, şantiyede görevli harita mühendisi genç kadının ölümüne neden olanlara 1.5 ile 3’er yıl hapis verildi. Cezaları paraya çeviren mahkeme, sanıkların borçlarını 24 ay taksite bağladı

İstanbul’da 2007 yılında meydana gelen olayda, İSKİ şantiyesinde çalışan harita mühendisi Gülseren Yurttaş vinç bomunun üzerine düşmesi sonucu hayatını kaybetti. Genç kadının ölümüne sebebiyet vermekten dört kişi hakkında dava açıldı.

6. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın son duruşmada esas hakkındaki mütaalasını açıklayan savcı, içme suyu şebekesi ve kat ayrımı inşaatı şantiyesinde vinç oparatörü olarak çalışan Hasan Hüseyin Nevruz’un beton blokları bulunduğu yerden başka bir yere naklederken çelik halat piminin koptuğunu hatırlattı. Bunun sonucu, vinç kolunun ve ucunda takılı kafesin Yurttaş’ın üzerine düştüğünü belirtti.

Vincin bakımı yapılmadı

İnşaat mühendisi Kürşat Özarslan ve sorumlu teknik müdür Ali Enes Ediz’in kazaya karışan vincin periyodik bakımlarını yaptırmamak suretiyle asli kusurlu olduklarını, bilirkişi raporlarının da bu yönde olduğunu dile getirdi. Vinci operatörü Hasan Hüseyin Navruz’un çalışırken bulunduğu kabinde döneceği tarafı kontrol edip manevrasını yapması gerekirken bu hususa riayet etmediğini kaydeden savcı, sanığı tali kusurlu buldu.

Vinç operatörüne işaret vermek üzere yardımcı olarak görevlendirilen Ali Kayın’ın kusurlu olmadığı için serbest bırakılmasını talep eden savcı, diğer sanıklar hakkında “taksirle öldürme” suçundan 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istedi.

Kayın’ın beraatine karar veren mahkeme, Hasan Hüseyin Navruz’u tedbirsizlik ve dikkatsizlikle ölüme sebebiyet verdiği, “tali kusurlu” olduğu gerekçesiyle 2 yıl hapis cezasına çarptırdı.. Sanığın beyanlarını lehine indirim nedeni olarak kabul ederek cezasını 1 yıl 8 aya indirdi. Mahkeme, bu cezayı da 12 bin 100 bin TL adli para cezasına çevirerek birer ay ertelemeli 24 ay taksitle ödemesine karar verdi.

Ali Enes Ediz ile Kürşat Özarslan’ın “asli kusurlu” oldukları, dikkatsizlik ve tedbirsizlikle ölüme sebebiyet verdiklerinin anlaşıldığını belirten mahkeme, sanıkları 3’er yıl hapisle cezalandırdı. Sonra da 2 yıl 6 aya indirdiği bu cezayı günlüğü 20 TL’den 18 bin 200’er TL para cezasına çevirdi ve birer ay ara ile 10 taksitle ödenmelerine karar verdi. Mahkemenin verdiği karara isyan eden Gülseren Yurttaş’ın kardeşi Hatice Yurttaş ise cezanın yetersiz olduğunu belirterek “2 yıldır bunun için mi mücadele ediyorduk? Verilen cezanın hiçbir caydırıcılığı yok. Karara itiraz edeceğiz” dedi. Kararın, taksirle adam öldürme suçunu işleyenlerin serbest kalabileceğini gösterdiğini belirten Yurttaş “Tuzla tersanelerindeki iş kazalarında da onlarca insan hayatını kaybetti. Orada da kimse ceza almıyor. Demek ki bu suçun cezası yok” diye konuştu.

Haberin Devamı