Gazete Vatan Logo

Ölüme davetiye

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği: Duble yollara ‘F1 pisti muamelesi’ ölüme davetiye

Duble yollarda hız sınırının ‘Vatandaşım trafik cezası yemesin’ mantığıyla 90’dan 110 kilometreye çıkarılması korkuyla karşılanıyor. Duble yolların altyapısının ‘zayıf asfalt’tan oluştuğu ancak 90 kilometrelik hıza dayanacağı belirtiliyor



Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Genel Başkanı İhsan Memiş, Türkiye’de yılda yaklaşık 5 bin kişinin trafik kazalarında yaşamını yitirdiğine dikkati çekerek, hız sınırını 110 kilometreye çıkaran kanunun veto edilmesini istedi. Memiş “Parlamentoda alınan bu kararın zamanlaması düşündürücü. Karar tamamen siyasi” dedi. İhsan Memiş sözlerine şöyle devam etti,

“Oto yollardaki hızın taban limiti 90 kilometre iken vatandaş bu limitin 30 km. kadar üstüne çıkıyor. Yani sürücü 30 km.yi kendisi belirliyor. Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan ‘Yolların standardını yükselttik. Sürücüler de 90 km.nin üstüne çıktı. Bu kez trafik cezasıyla karşılaşıyorlardı. Ancak yaptığımız yeni hız düzenlemesi bütün bölünmüş yollarda geçerli değil’ dedi.

Yolların yapısı çok zayıf

Mevcut karşılıklı gidiş gelişli bir yolun yanına ikinci bir karşılıklı gidiş gelişli yol yapmak standardı yükseltmek değildir. Standardı yükseltmek mühendislik alt yapısının yükseltilmesi, yolun yarı çapının genişletilmesi ve görüş mesafesinin daha açık olmasını sağlamaktır. Burada ise öyle bir olay yok. Sadece mevcut yolun yanına yeni bir yol yapılıyor. Yeni yapılan duble yolların başlangıçtaki proje hesabı mühendislerin belirlediği 90 km.lik hız limitine göre yapılmıştır. Buna yolun eğimi, merkez kaç kuvveti, yolun basıncı gibi unsurlar paralel giden yolun kalitesini gösterir. Bu yollar yüksek dayanıklı, altı beton üzeri demir olan yollar değil alt yapısı zayıf asfalt yollardır.”

“Ölüm oranı yüzde 70’i geçer”

“Bazı yerlerde yolun yarı çapı 500 metredir, bir başka yerde ise yolun yarı çapı 5 km.dir. 5 km olan yerlerde frene basmadan 5’inci viteste gidebilirsiniz. Ama 500 metre yarı çapı olan yerde viraja girebilirsiniz. Viraja 3’üncü vitesle girmezseniz yol ve merkez kaç kuvveti sizi kaldırıp atar. Yarı çapı çok yüksek olan, yerleşim yeri olmayan ve ufku açık olan yerlerde 110 km. hız limiti geçerli olacak. Ama sürücü şimdi 110 km.lik hız limitini yüzde 10’luk artırmayla 121 km’ye çıkaracak. Biz de alınan hız konusundaki karar kanunlaşırsa kazalardaki ölüm oranı yüzde 70’nin üzerine çıkar.”

“Siyasi bir karar”

“Parlamentoda alınan bu karar neden tam seçim dönemi arifesinde alındı? Zamanlaması çok düşündürücü. Bu karar tamamen parlamentonun aldığı siyasi bir karardır. Karar alınmadan önce teknik destek almak amacıyla hiçbir sivil toplum örgütünden, derneklerden görüş alınmadı. Sadece Karayolları Genel Müdürlüğü’nün hız sınırı kararına ilişkin açıklamaları yer aldı. 14 bin yeni yol yapıldı. Ama daha henüz işaret ve yön çizgileri tamamlanmamış, fiziki yapısı elverişli hale getirilmemiş bir çok yol var. Doğu’da Malatya’da da böyle yollar var. Batı’da Balıkesir’de de var. Yolların bu eksiklikleri giderilmeden hız konusunda bir karar alınıyor.”

Haberin Devamı