Gazete Vatan Logo

Ölüme çekti!

‘Çeken akıntı’ya kapılan genç boğuldu, arkadaşları kalp masajı yapılırken birbirlerine sarılıp gözyaşları döktü.

Ölüme çekti!

Her yıl onlarca kişinin ölümüne neden olan ve özellikle Karadeniz kıyılarında görülen rip akıntısına (Çeken akıntı) bu kez 18 yaşındaki Kadir Aydın kurban gitti. Acı olay Sakarya’ya bağlı Kocaali sahilinde meydana geldi. Sahile arkadaşlarıyla birlikte gelen Kadir Aydın, öğleden sonra serinlemek için denize girdi. Arkadaşları bir süre sonra Kadir Aydın’ın gözden kaybolduğunu fark etti. İhbar üzerine gelen Sahil Güvenlik ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı cankurtaran ekipleri, su üstünde jet skilerle ve su altında dalgıçlarla arama yaptı. Kadir Aydın, kaybolduğu noktadan yaklaşık 1 kilometre uzakta suyun içinde bulundu. Kıyıya çıkarılan genç, yarım saat boyunca kalp masajı yapılmasına rağmen hayata döndürülemedi. Gencin arkadaşları kalp masajı yapıldığı sırada birbirlerine sarılarak gözyaşları döktü. Aydın’ın bir süre önce Düzce’den ailesiyle Kocaali’ne tatile geldiği öğrenildi.

Neden tehlikeli?

Halk arasındaki yaygın söylentilerin aksine, bu akıntılar insanları dibe çekmezler; akıntıya kapılanları kıyıdan uzaklaştırıp açığa doğru taşırlar. Boğulma olayları, nispeten güvenli sığ sulardan açığa doğru çekildiğini fark eden insanların, korku ve panikle çırpınarak kıyıya dönmeye çabalamaları ve sonuçta yorgun düşerek kendilerini su üzerinde tutamamaları sonucunda gerçekleşmektedir.

Haberin Devamı

Ne yapılmalı?

Akıntıya kapılmanız halinde öncelikle sakin olun. Akıntı sizi dibe çekmez, sahilden açığa doğru sürükler. Sahile doğru yüzmeye çalışarak kendinizi yormayın, akıntıyı yenemezsiniz. Akıntının sizi götürmesine bir süre izin verin. Akıntı zayıfladığında sahile değil, yanlara doğru yüzerek akıntıdan kurtulun. Her zaman su üzerinde kalmaya çalışın ve elinizi kaldırarak yardım isteyin.

Uzmanların uyarısı vatandaşa ulaşmıyor

Çeken akıntı her yıl onlarca cana mal oluyor. Bir türlü önü alınamayan boğulma vakalarında uzmanlar defalarca uyarıyor ancak bu uyarılar halka ulaşmıyor. Etkili bilgilendirme yapılmasının şart olduğunu belirten uzmanlar, ‘çeken akıntı’ ile ilgili şu uyarılarda bulunuyor:

Haberin Devamı

Akıntının belirtileri

- Denizin belli bir bölgesinde su rengi, diğer bölgelerden bariz biçimde farklıysa;

- Sanki bir kanal boyunca devam eden birbirine karışmış ve düzensiz ilerleyen su görüntüsü varsa;

- Düzenli bir biçimde denize doğru ilerleyen köpükler bulunuyorsa;

- Kıyıya doğru gelen dalgalarda bozulma ve düzensizlik görülüyorsa; o bölgede çeken akıntı görülme riski yüksektir.