Gazete Vatan Logo

Ölümcül diyen de var para olarak gören de

İş ve finans dünyasından Bitcoin hakkında farklı çıkışlar gelmeye devam ediyor. Son olarak Danimarka Merkez Bankası riskleri işaret ederek “Ölümcül Bitcoin’den uzak durun” derken Japonya’da bir firma Bitcoin karşılığında 2’nci el otomobil satışlarına başladığını açıkladı

Ölümcül diyen de var para olarak gören de

Japonya’nın en büyük 2’inci el otomobil satıcılarından, Tokyo Borsası’nda kote olan Idom firması, ülkenin en büyük kripto para takas firması olan Bitflyer ile anlaşarak, ülke çapındaki bayiliklerinde Bitcoin ile ödeme kabul etmeye başlayacağını açıkladı. Idom, bağlı şirketleri Liberala’nın 2’nci el otomobil satışlarında bugünden tarihinden itibaren, satın alma başına 888 bin dolar karşılığına kadar Bitcoin kabul edeceği belirtildi. Uygulamanın şuan için 26 bayilikte geçerli olacağı ancak bu sayının ülke çapındaki 550 bayiye yayılmasının planlandığı duyuruldu.

Diğer yandan Japonya Maliye Bakanı Taro Aso, Bitcoin’in güvenilir olduğunun henüz ispatlanmadığını ve Bitcoin hakkındaki gelişmeleri izleyeceğini açıkladı. Aso, “Bitcoin’in bir para birimi olup olmadığı konusunda sabit bir tanım yok. Yeterince güvenilir olduğu henüz ispatlanmadı, bu yüzden biraz daha izlemeliyim” dedi. Aso, sanal para birimlerinin, Çin gibi ülkelerde yaygın olarak kullanılabileceğini, ancak dolar veya euro gibi rezerv para birimlerinin tercih edildiği Japonya’da daha az yaygın olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Ölümcül Bitcoin

Bitcoin için bir yorum da Danimarka Merkez Bankası’ndan geldi. Bitcoin’e yatırım yapmak isteyenleri risklere karşı hazırlıklı olmaya çağıran banka, olası kayıplar halinde finansal düzenleyicilerin suçlanmaması gerektiğini söyledi. Danimarka Merkez Bankası Başkanı Lars Rohde, “Ölümcül bitcoin’den uzak durmalısınız” dedi. Rohde, Bitcoin’in düzenlenmemiş bir pazar olduğuna dikkat çekti.

Bitcoinler hacklendi şirket iflasını açıkladı

Güney Koreli kripto para borsası Youbit, 2’nci kez hacker saldırısına uğradı. Geçtiğimiz Nisan ayında ilk saldırıya uğrayan ve 4 bin Bitcoin (yaklaşık 72 milyon dolar) çaldıran şirket, son saldırıda da toplam varlıklarının yüzde 17’sini kaybetti.
Youbit’ten yapılan açıklamada, “Size yine kötü bir haber vermekten dolayı çok üzgünüz. Nisan ayında yaşanan olaydan sonra güvenliği artırmak adına her türlü çabayı gösterdik, yeni çalışanlar aldık ve cüzdanlardaki depolama kapasitesini düşürdük. Ancak sabaha karşı 04.35’te yaşanan hacklenme nedeniyle cüzdanlardaki varlıklar kayboldu” denildi. Youbit, müşterilerinin zararlarını azaltabilmek için resmen iflas başvurusunu yaptığını ve bundan sonraki prosedürleri takip edeceğini açıkladı. Şirket, sigorta benzeri alınan önlemlerle yüzde 17 oranında varlığın kaybolmasına karşın müşterilerin zararının daha az olmasının beklendiğini ifade etti.
8 saatteki hacim Cboe’yi aştı
Cboe Global Markets Inc.’in ilk Bitcoin vadeli kontratlarını sunmasından bir hafta sonra, CME Group Inc. de sanal parada kendi türev ürünlerini tanıttı. CME vadelilerinde işlem hacmi zayıf seyrederken, işlemlerin ilk 8 saatinde 650’den az kontrat el değiştirdi. Cboe’nin vadelileri işlem görmeye başladığında, aynı süre içerisinde yaklaşık 2 bin 500 kontrat el değiştirmişti. CME’de işlem gören kontratlar 5 Bitcoin için olurken Cboe’nin vadelileri bir Bitcoin’e dayalı. Kontrat bazında CME’nin hacmi daha düşük olmasına karşın, dolar cinsinden bakıldığında söz konusu dönemdeki işlem hacmi 61 milyon dolar ile rakibinin 12 milyon dolar üzerinde.

Haberin Devamı