Gazete Vatan Logo

Ölüm uykusu!

Şoför uyuklayınca, yolcu otobüsü Tokat'taki Kelkit Çayı'na uçtu. 11 kişi otobüsün içinde boğularak can verdi. Azgın sulara kapılan yolculardan altısının cesedi ise kıyıya vurdu...

Dün sabaha karşı, Kelkit Çayı'nın sularına gömülen Van-Erciş İtimat Seyahat'e ait yolcu otobüsünde tam bir can pazarı yaşandı. İstanbul'dan Van'a giden ve Reşadiye-Niksar yolunun 7'nci kilometresinde virajı alamayarak Kelkit Çayı'na uçan otobüsün yolcuları, içeride sıkışıp kaldı. Yolculardan 28 yaşındaki Erhan Biçer, azgın sularda yüzerek kıyıya çıktı. Gece karanlığında 4 kilometre yürüdü ve Darıderesi Köyü'nde gidip haber verdi. Hemen kaza yerine koşan kurtarma ekibi ve köylüler, o sırada suya tam gömülmeyen otobüsün tavanında çaresizce bekleyen 10 kişiyi halat atarak kurtardı. Ancak tam bu sırada içindekilerin imdat çığlıkları arasında sürüklenen otobüs, tamamen sulara gömüldü.

Su azalsın diye baraj kapakları kapatıldı
Karların erimesiyle debisi artan çayda, su seviyesinin düşürülmesi için Kılıçkaya Barajı'nın kapakları kapatıldı. Böylece su seviyesi 1.5 metreye düştü ve otobüsün üst kısmı biraz olsun ortaya çıktı. Kıyıdan merdivenlerle otobüse ulaşan kurtarma ekipleri ve 8 dalgıç, içeriden cesetleri çıkarmaya başladı. Otobüsten 5'i kadın biri çocuk 11 ceset çıkarıldı. Sulara kapılarak sürüklenen yolculardan bazılarının cesedi olay yerinden 2, bazılarının ise 20 kilometre uzaklıkta karaya vurdu.

Ölen 8 kişinin kimliği belli oldu, yolcu sayısı muamma
Henüz cesedine ulaşılamayan kaç yolcu olduğu ise bilinemiyor. Çünkü, MAN marka 54 yolcu kapasiteli otobüste kaza anındaki yolcu sayısı belirlenemedi. Firma yetkilileri, otobüsün istanbul'dan 39 biletli yolcu, 2 şoför ve 2 muavinle hareket ettiğini, ayrıca biletli olup olmadığı öğrenilemeyen 4 bebeğin bulunduğunu söylüyor. Ancak biletlere isim yazılmadığı ve yolda da inen-binen yolcu olduğu için tam sayı veremiyorlar. Tahminlere göre ise otobüste 47 kişi bulunuyordu. Kazada ölen sekiz kişinin kimliği ise şöyle: Şoför Süleyman Kahraman (46), Nurettin Denizer (46), Deniz Yücel (4), Güvercin Koli, Enver Denizer, Naim Aydemir (30) ile çocukları 2 yaşındaki Ensari ve 3 yaşındaki Meryem Aydemir.

Şoför Bolu'da da bir kaza atlatmış
5 numaralı koltukta oturan ve mucize eseri kurtulan Vahdettin Kaya, şoförün uyuduğunu görmüş: "Şoför Abdülbaki Yıldırım, Bolu'da da bir kaza atlattı. Yerine ikinci şoför geçti. Ama Çorum Osmancık'ta direksiyona tekrar Abdülbaki geçti. 120 kilometre hız yaptığını gördüm. Uyukladığını görünce endişelendim. Şoför, kaza yaptığımız viraja da hızla girdi ve hiç frene basamadan otobüs yan yatıp sürüklendi ve nehre uçtuk."

AB standartlarına uysa facia olmazdı
Ulaştırma Bakanlığı, AB uyum süreci kapsamında insan ve eşya taşıma standartlarını artırmak için Karayolu Taşıma Kanunu ve Yönetmeliğini yeniden düzenledi. 25 Şubat 2004 tarihinde kısmi olarak yürürlüğü giren kanun ve yönetmeliklere bütün otobüs firmalarının uyması için 15 Mayıs'a kadar süre tanındı. Ancak Van-Erciş İtimat Turizm'in otobüsü, bu standartlardan çoğuna uymuyor:

Otobüs şoförü en az lise mezunu olmak zorunda: Baş kaptan Süleyman Koç da yardımcı kaptan Abdülbaki Yıldırım da ilkokul mezunuydu.

Her yolcuya ayrı ve isimleriyle bilet kesilmeli: Bu kurala da uyulmadığı için otobüste kaç kişinin olduğu, ölenlerin kimlikleri belirlenemiyor.

Şoför günde 9 saatten fazla çalışamaz: AB standartlarına göre sürücülerin bir günde 9 saatten fazla, 4.5 saatte bir 45 dakikalık dinlenme süresini tamamlamadan ve haftada toplam 60 saatten fazla araç kullanmaması gerekiyor. Ancak kaptanın uyuduğuna bakılırsa, bu kural da gözardı edilmiş.

Haberin Devamı