Gazete Vatan Logo

Oltalama yöntemiyle kripto para vurgunu

Bitcoin sahiplerinin internet hesaplarını ‘oltalama’ yöntemiyle boşaltan 11 kişilik şebeke, polis ekipleri tarafından çökertildi.

Oltalama yöntemiyle kripto para vurgunu

İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerine 14 kişi kripto para birimi olan Bitcoin cüzdanlarından paralarının eksildiğini belirterek şikayetçi oldu.

Polis ekipleri yaptığı çalışmalarda, şüphelilerin bazı kişilerin kripto para birimi olan Bitcoin cüzdanlarına girdiğini belirledi. Şikayetçilerin “phishing” (Oltalama) yöntemiyle dolandırıldıkların tespit eden polis, şebekenin kurduğu sahte Bitcoin internet sitesi üzerinden gönderdiği epostalarla mağdur vatandaşların kripto para satış sitesi bilgilerini ve şifrelerini ele geçirerek hesaplarının boşaltıldığını belirledi. Şebekenin, kripto para transferi için gereken GSM mesajına ulaşmak için ise kripto para sahiplerinin cep telefonu numaralarını ele geçirdiği anlaşıldı.

Haksız kazanç

Tespitlere göre, çete üyeleri bunu yapmak için sahte kimlik ve evrak hazırladı. Daha sonra bir GSM bayisine giden şebeke üyeleri, telefonlarını çaldırdıklarını söyledi. Gerçek numara sahiplerinin simkartlarını iptal ettiren dolandırıcılar, yeni hat çıkardı. Hesap sahipleri başlarına gelenden habersiz yaşamlarına devam ederken şebeke üyeleri hızla kripto para sitesine girdi. Bilgileri elde edilen müşterinin hesabına ulaşıldı. Bu aşamada firmanın gönderdiği şifre mesajı da sahte belgelerle hatları elde eden dolandırıcıların telefonuna düştü. Şebeke, elde ettikleri hesaplardaki tüm kripto paraları, kendi üyelerinin hesabına aktardı. Dolandırıcılar, polisin yapacağı çalışmalarda kendilerine ulaşılmasını engellemek için parayı üçüncü bir kişiye transfer etti. Ardından bu paralar şebeke üyelerince bankalardan çekildi. Bu yöntemle 437 bin TL’lik haksız kazanç elde eden şebekeyle ilgili 11 şüpheli tespit edildi. Gözaltına alınanlardan 10’u sevk edildiği mahkemece tutuklandı. Bir kişiye de adli kontrol uygulandı.

Haberin Devamı

Phishing nedir?

Password (şifre) ve fishing (balık tutma) kelimelerinin birleşmesiyle oluşan ‘phishing’ sanal alemde dolandırıcıların şifre ele geçirmek için en sık kullandığı yöntemlerden biri. ‘Oltalama’ ya da ‘kimlik avı’ olarak da bilinen yöntemle şebekeler kurdukları sahte internet siteleri üzerinden hedefledikleri kişilere önce bir email ya da sosyal medya aracılığıyla ‘Hediye kazandınız’ ya da buna benzer bir mesaj gönderiyor. Bu mesajı açan kişi ise sözde banka ya da kripto para firmasına yönlendiriliyor. Ancak kişinin gerçekte ulaştığı adres, şebekelerin hazırladığı sahte site de arayüzü oluyor. Burada siteye giriş bilgileri ve şifresini yazan müşterinin bilgileri şebeke üyelerininin eline geçiyor.

Haberin Devamı