Gazete Vatan Logo

Öldüren şifonyerler için 50 milyon dolar

İsveçli mobilya ve ev aksesuarları devi IKEA son iki yılda 3 çocuğun ölümüne sebep olan şifonyerler için 50 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etti. Çocukların ölümüne neden olan MALM serisi şifonyerler Türkiye’de satılmaya devam ediyor

Öldüren şifonyerler için 50 milyon dolar

Dünyanın önde gelen mobilya ve ev aksesuarları mağazalarından IKEA üç çocuğun ölümüne neden olan Malm serisi şifonyerlerle ilgili açılan davada tazminat ödemeyi kabul etti. ABD’de yaşları bir ile iki arasında değişen üç çocuğun ailesine IKEA tarafından ödenecek tazminat ise 50 milyon dolar. IKEA ayrıca çocuklar adına hastanelere 50’şer bin dolar bağışta bulunacak. 50 milyon dolarlık tazminat üç aile arasında eşit bir şekilde paylaştırılacak. IKEA son iki yılda yaşanan ölümlerin ardından yaklaşık altı ay önce MALM serisi şifonyerlerin dünya genelinde toplanmasına karar vermişti. IKEA dünya genelinde toplanacak 29 milyon adet şifonyer için geri ödeme yapılacağını da duyurmuştu. İki yıl önce hayatını kaybeden iki yaşındaki Curren Collas’ın annesi, “Şifonyerlerin duvara monte edildiğini daha önce duymamıştım. Bu ürünlerin kolayca devrilmemesi gerekiyor” dedi. 22 aylıkken hayatını kaybeden Janet MCGee’nin annesi Janet, “Bizim dayanmak zorunda kaldığımız acının başka ailelerin de başına gelmesini istemiyoruz” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Standartlara uymuyor

Şifonyerlerde yapılan güvenlik testinde MALM serisi başarısız oldu. Standartlara göre şifonyerlerin çekmeceleri 25 kilogram ağırlıkla devrilmeden açılabilmeli. Yapılan testler MALM serisi şifonyerlerin çok daha azında bile devrildiğini gösterdi. Malm serisi şifonyerler dünya genelinde son 13 yılda 65 milyon adet sattı. ABD’de satışı durdurulan ve IKEA’nın ülkede satış yapan internet sitesinden kaldırılan Malm serisi ürünleri, IKEA Türkiye’nin internet sitesinden satılmaya devam ediyor. IKEA yönetimi ABD’de çocuk ölümlerinin ardından yaptığı açıklamayla kullanma kılavuzunda şifonyerlerin duvara monte edilmesi gerektiğini belirtmişti. Ancak daha sonra ürünler için geri çağırma çağrısı yaptı ve satışı durdurdu.

‘IKEA Türkiye’den açıklama

Basında çıkan haberlerin ardından IKEA Türkiye bir açıklama yaptı: “IKEA şifonyerleri, dünyadaki tüm IKEA mağazalarında; duvara montaj için gereken sabitleme malzemesiyle birlikte satılmaktadır. Ürünün ambalajında bulunan kullanım kılavuzunda, “Mobilyanın devrilmesi sonucu ciddi kazalar meydana gelebilir. Devrilme riskini önlemek için mobilyanın duvara sabitlenmesi gerekmektedir” uyarısı yer almakta ve nasıl kullanılması gerektiği açıkça belirtilmektedir. Tüm şifonyer ve benzeri mobilyaların kullanımında eşya devrilme kazalarını önlemenin en iyi yolu, eşyayı duvara sabitlemektir. IKEA ürünleri de eşya devrilme kazalarını önleyecek şekilde tasarlanmaktadır ve üretimi öncesinde testlerden geçirilmektedir. IKEA mobilyaları, Avrupa Güvenlik Standardına (14749 EN) uygunluk açısından test edilmiştir. MALM şifonyerlerin satışı sadece ülkemizde değil Avrupa’da pek çok ülkede devam etmektedir.”

Haberin Devamı