Gazete Vatan Logo

Öldüren ilaç yasak tanımıyor

Önceki gün Sağlık Bakanlığı tarafından toplatılan “Pepper Time”ın satışı devam ediyor

23 yaşındaki bir çocuk annesi Nilay Dinçer’in ölümüne sebep
olduğu iddia edilen ve önceki gün Sağlık Bakanlığı tarafından toplatılan “Pepper Time”ın satışı devam ediyor. Firmanın satış yetkilisi toplatma kararının olmadığını söylüyor.

Kastamonu’nun Çatalzeytin ilçesinde yaşayan bir çocuk annesi 23 yaşındaki Nilay Dinçer’in zayıflamak için kullandığı ve ölümüne sebep olduğu iddia edilen “Pepper Time” isimli ilacın etkileri tartışılmaya devam ediyor. Dinçer, yaklaşık 2 ay önce tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmiş, Sağlık Bakanlığı da önceki gün ürünün satışını yasaklamıştı. Ancak dün firmayı müşteri gibi arayan VATAN muhabiri arkadaşımıza satış yetkilisi, “Bütün ürünlerimizi satmaya devam ediyoruz” dedi.

‘İçeriği % 100 bitkisel’

Nilay Dinçer’in ölümünün kullandığı üründen dolayı olduğunun kesinleşmediğini belirten yetkili, müşterilerine öncelikle kronik bir rahatsızlıkları olup olmadığını ve kalp sağlıklarını sorduklarını anlattı: “Ürünümüz tamamen Tarım Bakanlığı’nın onayından ve analizinden geçmiştir. Sağlık Bakanlığı bu ürünler için herhangi bir uygulama yapmıyor. Çünkü bu ürünler ilaç grubuna girmiyor, gıda takviyesi olarak adlandırılıyor. Bakanlığın ürünü toplatıldığı söyleniyor. Toplatma kararı olsa önce bizim bulunduğumuz ana binada toplama yaparlardı. Bütün ürünlerimizi satmaya devam ediyoruz. Peper Time’ın içeriği tamamen bitkisel. Sibutramin adlı madde yok. 1 yıl önce Çin’den getirdik.”

Söz konusu ürünü ithal eden MS İlaç Pazarlama ve Dış Ticaret LTD. ŞTİ Müdürü Olcay Kamışlıdere ise “Pepper Time, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış, her türlü analiz ve kontrole sunulduktan sonra satışı serbest bırakılmıştır” dedi. Kamışlıdere, Sağlık Bakanlığı’na yaklaşık 2 ay önce ürünün içinde “sibutramin” etken maddesinin bulunduğu yönünde bir şikayet yapıldığını ifade ederek, “Bunun üzerine itirazda bulunduk. İstanbul İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü tarafından yapılan analiz sonucunda, numunenin sibutramin-HCL (mg/kg) içermediği ve Gıda Mevzuatına uygun olduğu tespit edildi” dedi.

‘İlaç değil destek ürünü’

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Saim Kerman ise “Pepper Time”ın bir ilaç olmadığının altını çizdi. “Pepper Time”ın Tarım Bakanlığı’nca ruhsatlandırılan bir gıda destek ürünü olduğunu ve şu anda yasaklandığını belirten Kerman, şöyle konuştu: “Yasak olmasının sebebi içerdiği etkin maddenin bildirildiğinden farklı olması, yani Sibutramin içermesidir. Vatandaşlarımızın bu ürünü kullanmaması eczacıların da bu ürünü yasak olduğunu bile bile satmamaları gerekir. Zaten bunun için davalar açılmış durumda. Tarım Bakanlığımız her ilaç ve destek ürününe ruhsat vermeden önce rutin bir analiz yapar, bu denetimin ve analizlerin ne sıklıkla yapıldığını bilmiyorum. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı şu anda 9 ürünü incelemeye aldı. Bunlardan biri Pepper Time, diğeri ise Çince adı olan bir ürün. Geri kalan 7 ürünün içeriğinde bitkisel ekstratlar var. Yani zayıflama ilaçları olarak biliniyor. Bunlardan bir tanesinin ismi Lida yosun hapı. Geçmişte de bu ilacı kullanıp ölen bir kişi olmuştu. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı söz konusu ürünlere gıda destek ürünü olarak ruhsatlarını veriyor. Burada üretici sorunu var. Ürünün etkisini daha çok artırmak ve fazla satış yapmak için başka maddeler kullanılıyor. Tedavi iddiası olanlara ruhsat, bitkisel zayıflatma ilaçlarına ise izin belgesi veriyoruz.”

‘Dava açacağız’

Nilay Dinçer’in babası Ergün Öztürk ise kızının ilacı bir ay kullandığını belirterek, şöyle konuştu: “Bir arkadaşının kullandığını görmüş ve kendisini de sipariş vermiş. Ama bir kutunun içinde ne kadar ilaç olduğunu ve kızımın günde kaç tane kullandığını bilmiyoruz. Arkadaşları herhangi bir yan etki görmemiş. Ben böyle ürünlere karşı olduğum için Nilay bana ve annesine ilacı kullandığını söylemedi. Eşi Erdinç’e de çekindiği için söylememiş.

23 yaşındaydı ve 80 kiloydu. Bir gün isal oldu ve karın ağrısı vardı. Doktora götürdüğümüzde serum taktılar ve apandisinin patladığını söylediler. Eve döndüğümüzde bir gün sonra yine aşırı derecede ishal ve karın ağrısı çekiyordu. Bu sefer Kastamonu’ya hastaneye götürdüm ve tedavi sonucunda bağırsaklarının delindiğini ifade ettiler. O gün Nilay annesine bu ürünü kullandığını açıklamak zorunda kalmış. Ben de orada öğrendim. Pepper Time firmasına da Sağlık Bakanlığı’na da dava açacağım. Bakanlık bu ürünlere neden izin verip ithal ettirdi. Piyasada bunun gibi bir sürü satılan sahte, öldürücü ürün var. Bizim gibi başka ailelerin de yanmaması için bu işin peşini bırakmayacağım.”

Haberin Devamı