Gazete Vatan Logo

Öldü ama cezadan kurtulamadı!

Para hareketleri mercek altına alındı

Maliye Bakanlığı müfettişleri gelen bir ihbar üzerine 2008’de intihar eden ‘Banker Kastelli’ lakaplı Cevher Özden’in para hareketlerini mercek altına aldı. Özden’in ‘tefecilik’ yaptığını tespit eden Maliye müfettişleri 1.5 milyon lira vergi cezası kesti.

1980’li yılların hızlı bankerlerinden Abidin Cevher Özden, yani bilinen adıyla ‘Banker Kastelli’ beş sene önce intihar ederek yaşamına son verdi. Bir döneme damgasını vuran ve uzun yıllar piyasalara yön veren Kastelli’nin ani ölümü birçok soru işaretini de gündeme getirdi. Bu soruların başında uzun zamandır herhangi bir ticari faaliyeti bulunmayan Özden’in geçimini nasıl sağladığı sorusu geliyordu. Bu önemli sorunun cevabı Özden’in ölümünden kısa bir süre sonra aydınlandı.

Korkmaz Yiğit’e borç

Maliye Bakanlığı ihbar hattına faklı kişiler tarafından gönderilen ihbar mektupları ve belgelerde Özden’in ‘tefecilik’ yaptığı, yüksek faizlerle işadamı ve girişimcilere borç verdiği öne sürüldü. Hatta Özden’in ünlü işadamı Korkmaz Yiğit’e 7.5 milyon lira borç verdiği de ileri sürüldü.

Belgelere göre Bank Ekspress’in eski sahibi ve gayrimenkul alanındaki yatırımlarıyla adından söz ettiren işadamı Korkmaz Yiğit, 2002 yılında İstanbul Bahçeşehir’deki Isparta Kule Projesini tamamlamak için para aramaya başladı. Ancak tam bu süreçte Tasarruf Mevduatı Sigorta (TMSF) Yiğit’in malvarlıklarına borçlarından ötürü el koydu. Bunun üzerine Yiğit, Cevher Özden’in kapısını çaldı.

Özden, Korkmaz Yiğit’e aylık yüzde 7 faizle yaklaşık 2.5 milyon lira borç verdi. Taraflar bu paranın nasıl ve hangi vadelerle ödeneceğine dair kendi aralarında bir protokol imzaladı. Ancak Yiğit bu parayı vaktinde ödeyemedi.

Arada yaptığı 1 milyon dolarlık ödemeye rağmen borcu yüksek faiz nedeniyle sürekli arttı. Yiğit’in borcu son 7.5 milyon liraya ulaşınca Özden’e senet verdi.

Banker Kastelli’nin 2006-2007 arasındaki hesap hareketlerini incelemeye alan vergi müfettişleri iddiaların doğru olduğunu tespit etti. Birçok kişinin ifadesine başvuran müfettişler incelemelerinin ardından Cevher Özden’e beyan etmediği ticari kazançlar ve BSMV nedeniyle vergi aslı, cezası ve gecikme faiziyle birlikte toplam 1.5 milyon lira vergi cezası kesti. Bu cezanın mirasçılar tarafından ödenmesi bekleniyor.

Banker Kastelli skandallarla anıldı

Kamuoyunda ‘Banker Kastelli’ olarak tanınan Cevher Özden, 1933’de Trabzon da dünyaya geldi. Finans piyasalarına büyük ilgi duyan Özden, 1970’lerin sonundan itibaren menkul kıymet aracılığı, döviz operasyonları gibi faaliyetleriyle kısa zamanda önemli kazançlar elde etti. Kısa zamanda ‘Banker Kastelli’ adı altında, on bankanın pazarlama aracılık hizmetlerini yürütmeye başladı, 2 yıl gibi kısa zamanda yaklaşık 550 bin kişinin 2.5 milyar dolar değerinde mevduatını yöneten Türkiye’nin en büyük fon yöneticisi haline geldi. Sıcak para akışına dayanan sistemi 1982’den itibaren tıkandı. Kendisine teslim edilen kaynakları kötü yönetmesi, lükse olan tutkusu ve kurallara uymak istememesi yüzünden kısa zamanda zor duruma düştü. Temmuz 1982’de iflas ettiğinde dönemin Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Turgut Özal ve Maliye Bakanı Kaya Erdem istifa etmek zorunda kaldı. İsviçre’ye kaçan Özden, bir süre burada kaldıktan sonra tutuklanarak Türkiye’ye getirildi. Özden, 2 Haziran 2008 günü Kadıköy’de bulunan ofisinde, arkasında savcıya, avukatına ve yakınlarına altı kısa not bırakarak intihar etti.

Haberin Devamı