Gazete Vatan Logo

Olayların kadını evinde ölü bulundu!

Ünlü İngiliz şarkıcı Amy Winehouse, hayatını kaybetti. Alkol ve uyuşturucu bağımlısı Winehouse, geçen ay Avrupa turnesi kapsamında Sırbistan konserini yarıda kesmiş, İstanbul konserini de iptal etmek zorunda kalmıştı

Türkiye’de geçen ayki konserini iptal eden 5 Grammy ödüllü ünlü İngiliz şarkıcı ve söz yazarı Amy Winehouse hayatını kaybetti. Sky News’in haberine göre 27 yaşındaki ünlü ses sanatçısı Londra’daki evinde dün öğlenden sonra ölü bulundu. Londra polisi ölüm nedeni ile ilgili bir açıklama yapmadı. Ancak Winehouse’un uzun bir süredir alkol ve uyuşturucu sorunu olduğu biliniyor. Ciğerlerinin yüzde 70’ine kadarını kullanabildiği ve kalp ritminde bozukluk olduğu açıklandı.

Olayların kadını

Uyuşturucu ve sigara bağımlılığı sebebiyle bazı durumlarda oksijen maskesi takan Winehouse, rehabilitasyona girmiş fakat kısa sürede rehabilite dönemini yarım bırakmıştı. Başı dertten kurtulmayan Winehouse, skandallarıyla olduğu kadar çıkardığı olaylarla da hep gündemde kaldı. Sahnede seyircileriyle kavga eden Winehouse’un ruh durumunu olumsuz etkileyen faktörlerden bir tanesi de kocası Blake Fielder-Civil ile yaşadığı boşanma süreci olmuştu. Winehouse, sokakta bir çocuğu dövdüğü gerekçesiyle karakolluk olmuştu.

Şöhreti kaldıramadı

Geçen hafta içinde vaftiz kızı Dionne Bromfield ile birlikte bir müzik etkinliğine katılan Winehouse, neşeli tavırlarıyla dikkat çekmişti. 14 yaşında ilk albümünü çıkartan Bromfield ile Mama Said isimli şarkı söylemeyi reddeden sanatçı buna rağmen dans ederek ve sahneye çıkıp ‘Bromfield’ın albümünü alın, ona destek verin’ demişti. Bazı müzik otoriteleri Winehouse’un şöhreti kaldıramadığını ve bu yüzden kendini alkol ve uyuşturucuya verdiğini iddia etti.

5 Grammy ödüllü sanatçı, alkol ve uyuşturucu bağımlısı

1983 yılında dünyaya gelen 2003 yılında çıkardığı ilk albümü “Frank” ile müzik dünyasına çok hızlı bir giriş yaptı. Berrak sesi ve muhteşem sözleri ile bir anda dünya çapında ismini duyurdu. Winehouse, 2006’da çıkarıdığı ikinci albümü “Back to Black” ile tam 6 dalda Grammy ödülüne aday gösterildi. 2006 Grammy ödüllerine damgasını vuran İngiliz sanatçı tam 5 ödül birden aldı. 2007 ve 2008 yıllarına damgasını vuran ünlü ses, MTV müzik ödülleri töreninde üst üste en iyi albüm, yılın sanatçısı, en iyi şarkı ödüllerini topladı.



MÜZİK TARİHİNE GEÇEN ALBÜM

“Back to Black”, müzik tarihine geçti. 10 milyondan fazla kopya satan albüm, 6 dalda Grammy adayı oldu; en iyi kadın sanatçı, en iyi çıkış yapan sanatçı, en iyi albüm ve en iyi şarkı dallarının da aralarında olduğu 5 Grammy kazandı. Ancak Winehouse, Şubat 2008’de ABD’ye giriş izni verilmediği için Grammy’leri almaya ödül törenine gidemedi.
Bu albümün çıkışını takip eden süreç skandallar, tedavi açıklamaları ve krizlerle doluydu. Ailesi, buna 2006’da çok sevdiği anneannesinin ölümünün sebep olduğunu düşünüyordu. 2007’nin Ağustos ayında aşırı dozda uyuşturucudan hastaneye kaldırıldı.

Winehouse bu krizi “Sonum geldi diye düşündüm” cümlesiyle değerlendirecekti. Birkaç ay sonra Winehouse ve 2009’da boşanacağı, çok sevdiği kocası Blake Fielder Civil, Norveç’te bir otelde uyuşturucu madde barındırdıkları için tutuklandılar. Ocak 2008’de 2 haftalık bir rehabilitasyon programına katıldığı açıklandı. Birkaç ay sonra Sunday Times’ın 16.3 milyon dolarlık servetiyle müzik milyonerleri listesinde yer alıyordu.

Winehouse’un durumunun iyiye gitmediği, Rolling Stone yazarı Claire Hoffman’ın 2008’de yaptığı röportaj ile bir kez daha kanıtlandı. Hoffman, şarkıcının Londra Camden’daki evinde bir gün geçirmiş ve gözlemlerinde bira kutuları, yerlerde çıkarılmış iç çamaşırlarıyla kaplı evin çöplük gibi olduğunu aktarmıştı. Winehouse’un sürekli sigara içtiğini, arada burnuna kokain çektiğini, vücudunda iğne izleri olduğunun belirtildiği yazının ardından endişeler arttı.

Bir rehabilitasyon açıklaması da, 2009 yılının Haziran ayında geldi. Babası, kızının uyuşturucudan arınacağı programa katıldığını ama alkol tüketiminin tedaviyi yavaşlattığını açıkladı. 2010’da Londra’da bir tiyatro oyununda rezalet çıkardı, tiyatro müdürüne hakaret etti, tutuklandı.

Yeni albüme başladı iddiası

Birkaç ay sonra verdiği bir söyleşide Winehouse, 3 yıldır uyuşturucu kullanmadığını iddia etti. 2011’de yeni albümünün hazırlıklarına başladığına dair haberler geldi.
Winehouse’un ölümünün ardından bir açıklama yapan radyo DJ’i Paul Gambaccini, Winehouse’un pek çok takipçisinin hislerini yansıtıyordu: “Bu haberi uzun süredir bekliyorduk. Bir yandan da kendisini toparlamasını umuyorduk ama buna dair bir hiçbir belirti göstermiyordu.”

EN SON İSTANBUL'DAYDI

Winehouse, son olarak konser vermek için İstanbul’a gelmişti. Gördüğü tedaviden sonra yeniden müziğe dönen Winehouse Avrupa turnesinin ikinci durağında İstanbul’a geldi. Ancak ünlü sanatçının konseri bir gün önce iptal edildi.

ÜÇ YIL ÖNCE ANNESİYLE CENAZESİNİ KONUŞTU

Sık sık tedavi gören Amy’nin eczacı annesi Janis, üç yıl önce kızının birkaç yıl içinde ölebileceğini söyledi. Londra’da bir rehabilitasyon merkezine yattığında kızının durumundan son derece kaygı duyan Janis Winehouse “cenazesiyle ilgili işlemleri” bile konuştuklarını itiraf etti.

İNGİLİZ GAZETELERİNİN MANŞETLERİNDE

İngiliz şarkıcı Amy Winehouse’un ölüm haberi,
bugünkü İngiliz gazetelerinin birçoğunun manşetinde yer alıyor.

Independent gazetesi, Amy’nin ölümünü "Müziğin sorunlu dahisinin üzücü ancak kaçınılmaz sonu" manşetiyle duyururken, Observer gazetesi Winehouse’un 27
yaşında, içki ve uyuşturucuyla savaşını kaybettikten sonra dün evinde ölü bulunduğunu aktardı.

Sunday Times gazetesi de birinci sayfasından duyurduğu Winehouse’un ölümüyle ilgili haberde, "İngiltere’nin en yetenekli sanatçılarından birinin dün Londra’nın kuzeyindeki evinde ölü bulunduğunu ve ölüm nedeninin aşırı dozda uyuşturucu kullanımı olduğunun tahmin edildiğini" yazdı. Gazete ayrıca,
Winehouse’un 5 Grammy ödülü kazanan ilk İngiliz şarkıcısı olduğuna dikkati çekti.

Bu arada İngiliz polisi, Winehouse’un ölüm nedeninin, otopsinin ardından açıklanacağını belirtirken, birçok basın kuruluşu Winehouse’un aşırı dozda
uyuşturucu kullanımının ardından hayatını kaybetmiş olabileceği tahmininde bulunuyor.

New York’ta bulunan Winehouse’un babası Mitch, ölüm haberinin ardından Londra’ya gelirken, şarkıcının çok sayıda hayranı, Winehouse’un Londra’nın
kuzeyindeki Camden semtinde bulunan evinin önüne çiçekler bıraktı, mumlar yaktı.

"Back to Black" albümüyle 5 Grammy ödülü almanın yanı sıra uluslararası başarı da yakalayan Amy Winehouse, uyuşturucu ve alkol bağımlılığı nedeniyle uzun
süredir tedavi görüyordu. İngiliz soul ve caz şarkıcısı en son 20 Haziran’da İstanbul’u da kapsayan Avrupa turnesini, Sırbistan’daki performansının ardından iptal etmişti.

Haberin Devamı